Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Stencil.

STENCIL: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ .

Υλικά για την εφαρμογή των STENCIL:
  • Τα ίδια τα stencil (τυποποιημένα της αγοράς ή χειροποίητα).
  • Χρώματα;
  • Βούρτσες stencil:
  • Χάρακας και αλφάδι :
  • Σπόγγους :
  • Ταινία επικάλυψης :
  • Ακρυλικό βερνίκι για φινίρισμα :


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ STENCIL :
Βρείτε ένα σχέδιο που σας αρέσει και προσαρμόστε το στο σωστό μέγεθος χρησιμοποιώντας ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Χρησιμοποιήστε είτε καθαρή διαφάνεια εκτύπωσης ή ειδικό χαρτί stencil. Το χαρτί είναι πιο ανθεκτικό και εύχρηστο ειδικά αν το σχέδιο είναι μεγάλο. Για να αποτυπώσετε το σχέδιο στο χαρτί χρησιμοποιήστε καρμπόν. Περάστε το περίγραμμα του σχεδίου με ένα αιχμηρό αντικείμενο πιέζοντας μέσα από το καρμπόν το χαρτί stencil. Για να μεταφέρετε το σχέδιο στην διαφάνεια εκτύπωσης χρησιμοποιήστε ραπιτογράφο. Το πλεονέκτημα της διαφάνειας είναι ότι μπορείτε να δείτε ακριβώς σε ποιο σημείο της επιφάνειας τοποθετείτε το μοτίβο και είναι πιο εύκολο μα μεταφέρετε τα σχέδια πάνω σε αυτό. Με ένα μαχαίρι χειροτεχνίας κόψτε προσεκτικά γύρω από τα περιγράμματα. Κόψτε απότομα στις γωνιές και απαλά γύρω από τις καμπύλες. Το χαρτί stencil είναι πιο σκληρό και κόβεται ευκολότερα σε σχέση με τις διαφάνειες που έχουν την τάση να σχίζονται. Το μαχαίρι πρέπει να είναι μυτερό συνεπώς οι λεπίδες πρέπει να αλλάζονται συχνά. Για το κόψιμο προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε στρώσεις από εφημερίδες. Κάτι που είναι λιγότερο κουραστικό και περισσότερα ασφαλές από το τζάμι καθώς και πολύ φθηνότερο από τα ξύλα κοπής που πωλούνται στα καταστήματα ειδών τέχνης. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν γέφυρες και άκοπα μέρη στα διάφορα τμήματα του stencil , έτσι ώστε να το κρατούν μαζεμένο και να διατηρούν το αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου. Δημιουργήστε σημάδια τοποθέτησης για οδηγό ευθυγράμμισης του stencil σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ:
Σιγουρευτείτε ότι η επιφάνεια είναι γερή και λεία. Απλώστε αστάρι και υπόστρωμα αν χρειάζεται. Στην περίπτωση που η επιφάνεια είναι ήδη βαμμένη με λαδομπογιά ή έχει περαστεί με κάποιο βερνίκι προστασίας, γυαλοχαρτίστε την ελαφρώς ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει η μπογιά του stencil. Αν η επιφάνεια δεν είναι βαμμένη σας προτείνουμε latex μπογιά βάσης. Τα stencil μπορούν να εφαρμοστούν και σε γυμνό ξύλο.
Για να κρατήσετε ένα μεγάλο stencil σταθερό στερεώστε το με την ταινία επικάλυψης σε κάθε άκρη του. Τα μικρά stencils κρατήστε τα στην θέση τους με το ένα χέρι ενώ περνάτε την μπογιά με το άλλο. Η ακριβής τοποθέτηση του stencil αποτελεί βασικό πρόβλημα όταν τοποθετούνται από πάνω διαφορετικά κομμάτια για πολύχρωμα εφέ. Για να γίνει κάτι τέτοιο κόψτε όλα τα stencils στο ίδιο μέγεθος χαράσσοντας το σχήμα στις πάνω γωνίες τις οποίες μπορείτε να σημειώσετε ελαφρώς στον τοίχο με κιμωλία. Τα εξωτερικά άκρα περιορίζονται με την επικάλυψη της αρχής και του τέλους του stencil . Τα δικτυωτά ξεχωρίζουν καλύτερα αν σημαδευτούν ελαφρώς με κιμωλία.
ΧΡΩΜΑΤΑ :
Λαδομπογιά ή Υδατοδιαλυτά Χρώματα :
Σίγουρα ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς. Μερικού ελαιοχρωματιστές έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις λαδομπογιές που εφαρμόζονται με σχεδόν στεγνή βούρτσα. Πολλές από τις μπογιές για stencil που διατίθενται στην αγορά σήμερα έχουν για βάση το λάδι. Για να σιγουρευτείτε κοιτάξτε στην συσκευασία τις οδηγίες καθαρισμού της μπογιάς. Α αναφέρεται ότι για να καθαρίσετε τα εργαλεία σας χρειάζονται ειδικοί διαλύτες τότε σίγουρα πρόκειται για λαδομπογιά. Μερικοί θεωρούν καταλληλότερα τα ακρυλικά χρώματα που διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα αποχρώσεων στεγνώνουν αμέσως και χρειάζονται μόνο σαπούνι και νερό για να καθαριστούν. Οι ακρυλικές μπογιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των υφασμάτων και των δαπέδων. Συγκεκριμένα για τα δάπεδα, η εφαρμογή stencil αποκτά ανθεκτικότητα από το τελικό βερνίκι. Μολονότι ορισμένοι χρησιμοποιούν γαλάκτωμα latex για την εφαρμογή του stencil πρέπει να σημειωθεί ότι το υλικό είναι πολύ παχύρρευστο για το πέρασμα ενός τόσο ευπαθούς φινιρίσματος.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΨΙΜΑΤΟΣ :
Βάλτε σε ένα πιατάκι λίγη μπογιά από τα χρώματα που έχετε διαλέξει. Αρκεί ελάχιστο χρώμα . Θεμελιώδης κανόνας στο stenciling είναι η χρήση μιας σχεδόν στεγνής βούρτσας. Πάρτε λίγο χρώμα και στην συνέχεια δουλέψτε το πάνω σε ένα κομμάτι εφημερίδας. Όταν το χρώμα γίνει απαλό, ελαφρώς διαφανές με ορατή υγρασία είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Απλώστε την μπογιά ελαφρά με γρήγορες κινήσεις μέσα από το ομοιόμορφο χρώμα. Απλώστε πιο έντονα την μπογιά στις κομμένες γωνίες για ένα δυνατό περίγραμμα. Το ματ χρώμα θα δώσει τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Σχέδια που αποτελούνται από δύο επικρατέστερα χρώματα, όπως κόκκινα μήλα με πράσινα φύλλα, δένουν καλά όταν κάθε χρώμα αλλάζει σταδιακά απόχρωση με το άλλο. Για παράδειγμα, λίγο κόκκινο πάνω στα πράσινα ξύλα και λίγο πράσινο στα κόκκινα μήλα. Επίσης χρησιμοποιήστε διάφορες σκούρες αποχρώσεις για σκιές και λευκό χρώμα για ανάδειξη. Για παράδειγμα stencils με θέμα φθινοπωρινά φύλλα μπορούν να δουλευτούν με δύο ή τρεις αποχρώσεις πορτοκαλί ή καφέ, και με χρυσές ή κίτρινες επισημάνσεις. Προσοχή. Αν τοποθετείτε χρώματα το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο σχέδιο του stencil σιγουρευτείτε ότι η πρώτη στρώση μπογιάς είναι εντελώς στεγνή. Για να επιτύμετητην δημιουργία ενός περιγράμματος με την εναλλαγή ενός συγκεκριμένου σχεδίου απλά αναποδογυρίστε το stencil και περάστε το με μπογιά. Με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο σας αλλάζει φορά. Πριν πραγματοποιήσετε την παραπάνω διαδικασία καθαρίσετε καλά το stencil από το χρώμα που υπάρχει ήδη επάνω του. Η εφαρμογή χρώματος γύρω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο είναι το αρνητικό stencil . Μπορεί να είναι ένα κομμένο σχέδιο από χαρτί ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο όπως φύλλα, κλειδιά, κέρματα, όστρακα και άλλα. Στερεώστε τα αντικείμενα στην επιφάνεια που θέλετε να διακοσμήσετε με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης και βάψτε τον χώρο που τα πλαισιώνει. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά και κατόπιν αφαιρέστε το. Μια εναλλακτική λύση για την διακόσμηση δωματίων και επίπλων είναι και οι στάμπες. Ο τρόπος εφαρμογής τους είναι απλός. Βουτήξτε την στάμπα στην μπογιά και πιέστε την ελαφρά πάνω σε ένα κομμάτι από ύφασμα ώστε να αφαιρέσετε την περίσσια ποσότητα χρώματος. Στην συνέχεια εφαρμόστε την στάμπα πάνω στην επιφάνεια που επιθυμείτε.
ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΣΠΡΕΊ :
Τα spray δημιουργούν μια θαμπή , συννεφιασμένη απαλότητα και είναι κατάλληλα για μεγάλα stencils. Τοποθετήστε τα στην επιφάνεια και μονώστε την γύρω περιοχή με εφημερίδες . Ανακινήστε την φιάλη καλά και από απόσταση περίπου 15 εκατοστών ψεκάστε πολύ ελαφρά. Μπορείτε να περάσετε δύο ή τρία χρώματα με αυτόν τον τρόπο για να δημιουργήσετε το επιθυμητό εφέ. Πάντα αφήνουμε την μπογιά να στεγνώσει καλά. Ο υπερβολικός ψεκασμός θα κάνει την μπογιά να τρέξει. Δουλέψτε σε καλά αεριζόμενες περιοχές.


ΒΟΥΡΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΓΓΟΙ :
Οι χρήστες του stencil σπανίως χρησιμοποιούν την βούρτσα με τις ίσιες κοντές τρίχες που λέγεται κοινά βούρτσα stenciling. Είναι κουραστική στη χρήση καθώς κολλάει επάνω στο χρώμα. Μια πιο μαλακή στρογγυλεμένη βούρτσα χρησιμοποιούμενη με μια πιο χαλαρή επαναλαμβανόμενη κίνηση κάνει καλύτερη δουλειά και δίνει μια ωραία στεγνή εικόνα που μπορεί να είναι τόσο θαμπή όσο και αυτή που επιτυγχάνεται με τις μπογιές σε spray. Για την εφαρμογή stencil σε εικόνες με υφή χρησιμοποιούνται σπόγγοι θαλάσσης φυσικοί ή συνθετικοί που είναι εύκολοι στην χρήση. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ταμπόν βαφής από τσόχα. Επειδή οι ακρυλικές μπογιές στεγνώνουν πολύ γρήγορα πάνω στις βούρτσες σκεπάστε τις όταν δεν τις χρησιμοποιείτε με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν υγρές και να μην ξεραθούν. Μην ξεχνάτε αυτή την συμβουλή ιδιαίτερα όταν κάνετε διάλειμμα.
ΒΕΡΝΙΚΩΜΑ :
Στους τοίχους τα περισσότερα σχέδια stencil δεν χρειάζονται βερνίκωμα. Όμως ένα χέρι διαφανούς αλκυδικού ματ βερνικιού θα παρατείνει σίγουρα την ζωή ενός φιλόδοξου και περίπλοκου έργου. Τα δάπεδα και τα έπιπλα που έχει γίνει εφαρμογή stencil μπορούν να βερνικωθούν με αλκυδικό ματ ή πολυουρεθάνη για περισσότερη αντοχή αν και η τελευταία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω σε παλ χρώματα.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ :
Όταν το stencil επιβάλλει εναλλαγές χρωμάτων και φοράς του σχεδίου του πρέπει πάντα να καθαρίζεται για να μην λερωθεί η επιφάνεια που διακοσμείται. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα επειδή εξατμίζεται γρήγορα σε αντίθεση με το νερό που αργεί να στεγνώσει. Καθαρίστε τις βούρτσες σας με σαπούνι και νερό. 
Πηγές: Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και προσωπική εμπειρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...