Αραιώνεται με νερό σε αναλογία 150-200 γραμ. περίπου ανά κιλό πλαστικού. Με ένα κιλό πλαστικό μπορούμε να περάσουμε ένα χέρι 7-10 τετρ. μέτρα.
Δεν υπάρχει ακριβώς καθορισμένη ποσότητα νερού ούτε επακριβή μέτρα κάλυψης γιατί τα πλαστικά των διαφόρων εταιρειών διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την πυκνότητα αλλά και ως προς την απόδοση τους. Γενικά τα πλαστικά χρώματα δεν πρέπει να αραιώνονται πολύ. Ορισμένες μάλιστα μάρκες πλαστικών χρησιμοποιούνται χωρίς αραίωση.
Εδώ θα κάνουμε μια παρατήρηση: Οι ερασιτέχνες έχουν την τάση να αραιώνουν το πλαστικό - και γενικά όλα τα χρώματα - πολύ περισσότερο σπα το κανονικό, νομίζοντας ότι έτσι θα καλύψουν περισσότερα μέτρα. Τελικά, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να μην καλύπτονται οι επιφάνειες με το ένα χέρι και να απαιτούνται δύο και τρία χέρια, Αλλά και λόγω της μικρής πυκνότητας του χρώματος, τα εργαλεία μη μπορώντας να συγκρατήσουν το υλικό στάζουν και τελικά έχουμε περισσότερο χρώμα στο πάτωμα παρά στους τοίχους και στην οροφή.
Αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο, τόσο με τους ερασιτέχνες, όσο και με τους «στενοκέφαλους" τεχνίτες. Προτιμούν τα φτηνά πλαστικά για λόγους οικονομίας. Όμως τελικά καταφέρνουν το αντίθετο, γιατί απλούστατα το καλό πλαστικό εκτός των άλλων πολλών προτερημάτων του (φωτεινότητα στο χρώμα, αντοχή, σταθερότητα, οικονομία χρόνου στο πέρασμα κλπ.) έχει και μεγαλύτερη απόδοση στα μέτρα. Ας σκεφθούν λοιπόν ότι η οικονομία δεν επιτυγχάνεται με τα υλικά αλλά με τα εργατικά.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις διάφορες μάρκες πλαστικών είναι η αδυναμία μας να αναγνωρίσουμε αμέσως την ποιότητα τους. Ακόμα και μία χημική ανάλυση ίσως να μην ήταν αρκετή για να την αποδείξει. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα απαιτούσε χρόνο και πρόσθετες δαπάνες.
Έτσι δεν απομένει παρά να στηριχτούμε σε κάποιες εμπειροτεχνικές γνωματεύσεις, όπως αυτές που σας αναφέρουμε παρακάτω:
1. Το καλό πλαστικό θα πρέπει, μόλις στεγνώσει, να σκουρύνει κατά 2-3 τόνους. Αντίθετα, το κακό όταν στεγνώσει δεν αλλάζει απόχρωση ή ξανοίγει.
2. Το καλό πλαστικό πρέπει να έχει επιφάνεια «βελουτέ» με μια ελαφριά γυαλάδα. Αντίθετα, το κακό έχει επιφάνεια άγρια και πολύ θαμπή.
3. Το καλό πλαστικό μετά από 20 μέρες μπορεί να πλυθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, το κακό λεκιάζει ή ξεβάφει μόλις δεχθεί νερό
ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ
Το πλαστικό χρωματίζεται με βασικά χρωστικά πλαστικού και έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρωματισμό όταν στεγνώσει. Για να πετύχουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε, ρίχνουμε τα χρωστικά σε μικρές ποσότητες, βάζουμε μια πινελιά στον τοίχο και περιμένουμε να στεγνώσει. Έτσι μόνο μπορούμε να δούμε την ακριβή απόχρωση που θα μας δώσει τελικά. Συνεχίζουμε τις δοκιμές ώσπου να φτάσουμε στην επιθυμητή απόχρωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να βοηθήσουμε το στέγνωμα του υλικού μπορούμε να κάνουμε αέρα με ένα χαρτόνι ή ακόμα και με πιστολάκι (σεσουάρ).
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ Η ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Για να περάσουμε πλαστικό σε καινούριους τοίχους ή υδροχρωματισμένους με ασβέστη ή κόλλα, πρέπει να κάνουμε κάποιες προεργασίες που αναφέρονται παρακάτω:
Η πρώτη εργασία που θα πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε όλα τα μεγάλα μερεμέτια με γύψο και νερό σε εσωτερικούς τοίχους ή τσιμέντο λευκό με αστάρι πλαστικού με παρετίνα ή κόλλα πλακιδίων ρευστή αραιωμένη σε 4 μέρη νερό για εξωτερικούς.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός τριβιδιού με σμυριδόχαρτο, τρίβουμε όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να περαστούν (όσο περισσότερο τριφτούν οι τοίχοι, τόσο καλύτερη επιφάνεια θα έχουμε).
Ξεσκονίζουμε και, αφού επιλέξουμε το αστάρι της προτίμησης μας, ασταρώνουμε με κύλινδρο ή πινέλο (βλ. Υλικά). Στο αστάρωμα θα πρέπει να προσέξουμε να μην μένουν απέραστες περιοχές γιατί αργότερα, στο θάψιμο με πλαστικό, θα μας παρουσιάσει διαφορές χρωμάτων.
Μετά το αστάρωμα δεν πρέπει να ξύσουμε τους τοίχους γιατί θα χρειαστεί να ξανασταρωθούν αυτά τα σημεία. Οι μεταλλικές επιφάνειες που πρόκειται να βαφτούν με πλαστικό, είναι απαραίτητο να περαστούν πρώτα με αστάρι μετάλλων ή μίνιο για να μη σκουριάσουν.
Με το αστάρωμα κλείνει ο κύκλος των προεργασιών και μπορούμε να περάσουμε το πλαστικό ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται παρακάτω στήν σελίδα «Τρόπος Βαφής Τοίχων με Πλαστικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου