Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο Σπίτι



Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για την πράσινη ανάπτυξη, είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η πτυχή της πράσινης ανάπτυξης όμως είναι σε επίπεδο κράτους. Τι σημαίνει "πράσινη ενέργεια" σε επίπεδο ιδιώτη; Τι σημαίνει το ‘οικολογικό’ ή ‘πράσινο’ σπίτι που ακούμε όλο και πιο συχνά και πώς μπορεί κανείς να το κάνει πραγματική εφαρμογή στην κατοικία του, στο εξοχικό του, στο γραφείο του , σε οποιαδήποτε γενικά νέα ή υπάρχουσα κτιριακή κατασκευή;

Οικολογικό σπίτι είναι μια γενική έννοια που κάτω από την ομπρέλα της περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες λύσεων και μικρών ή μεγάλων εφαρμογών.

Έχουν όμως όλες έναν κοινό παρονομαστή:

Με την επιλογή και πραγματοποίηση της όποιας τέτοιας εφαρμογής το περιβάλλον, έμμεσα ή άμεσα, επιβαρύνεται λιγότερο από ότι με τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους κατασκευής στον κάθε τομέα.

Ο ιδιοκτήτης που επιλέγει αυτές τις λύσεις, πέρα από την συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος, απολαμβάνει σημαντικά οφέλη οικονομίας και υγιεινής διαβίωσης .

Οι περισσότερες λύσεις είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και σε υπάρχοντα κτίρια και η επιλογή τους καθώς και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την γεωμετρία και τον τρόπο κατασκευής του κάθε κτιρίου και γενικά μπορεί να εξεταστεί αναλυτικά κατά περίπτωση.

Μερικές από τις πιο σημαντικές λύσεις είναι οι εξής:

• Ολική ή μερική ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεωθερμία κ.α.
• Συστήματα εξοικονόμησης νερού με επανάχρηση νερού, εκμετάλλευση βρόχινου νερού, καθαρισμό οικιακών λυμάτων κ.α.
• Θερμομονωτική και ηχομονωτική ‘κελύφωση΄ του κτιρίου εξωτερικά με ειδικά οικολογικά υλικά (θερμοπρόσοψη).
• Κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.
• Χρήση οικολογικών υλικών στην κατασκευή ή την ανακαίνιση του κτιρίου όπως για παράδειγμα σε δάπεδα, ξυλεία, χρώματα, καλωδιώσεις , υδραυλικές σωληνώσεις και πολλά άλλα.
• Φιλτράρισμα και καθαρισμός της εσωτερικής ατμόσφαιρας των χώρων με διαφορετικές μεθόδους όπως ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου, μηχανικά φίλτρα, έξυπνες μέθοδοι αερισμού.
• Πολλές πρόσθετες λύσεις όπως ‘ηλιακή καμινάδα’, φυτεύσεις δωμάτων και στεγών, ‘εσωτερικό θερμοκήπιο’, φωτισμός με φωτιστικά νέας τεχνολογίας, συστήματα σκίασης και ηλιοπροστασίας, συστήματα για αερισμό και ψύξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...