Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

DRAGGING 1 : Μια εντυπωσιακή μέθοδος.

DRAGGING: Μια εντυπωσιακή μέθοδος.
Η τεχνοτροπία Dragging είναι μια εξαιρετική εφαρμογή διακοσμητικής τεχνοτροπίας.
Τι είναι το Dragging :

Πρόκειται για μια παλαιά τεχνική , που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Όλα ξεκίνησαν τον 18ο αιώνα, εξαιτίας της επιθυμίας απομίμησης των ινών του ξύλου και της δυμιουργίας μιας ελαφρώς ριγωτής επιφάνειας κατα τα επαναλαμβανόμενα νερά του ξύλου που πρόσφερε μια διακριτική γοητεία ιριδίζοντος μεταξιού στο χώρο. Φανταστείτε την αίσθηση που θα απέπνεε η εφαρμογή του σε συμμετρικούς κλασικούς χώρους όπου βασιλεύουν κορνίζες και σοβατεπί στο πάνω και στο κάτω μέρος. Όντως, άκρως επιβλητικό φόντο για πίνακες και αντίκες. Τελευταία βέβαια έχει αχίσει να εφαρμόζεται κυρίως πάνω σε ξύλινες επιφάνειες, σε ουδέτερα χρώματα με σκοπό τη δημιουργία διακριτικών χρωματικών αντιθέσεων, καθώς και μιας φινιρισμένης εμφάνισης. Σχεδόν παραμυθένιο δεν συμφωνείτε? Είναι αναμφισβήτητο ότι η σύλληψη αυτή κατόρθωσε να διευρύνει τις δυνατότητες μιας βασικής διαδικασίας επεξεργασίας επιφάνειας. Συγχόνως όμως ο τρόπος αυτός αναδεικνύει περίτεχνες αντίκες και αραιώνει τους τοίχους με αποτέλεσμα ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος και λιγότερο κιβωτοειδής. Έχει δατυπωθεί, επίσης η άποψη, ότι μιμείται τις λεπτές ραβδώσεις που αφήνει στο πέρασμα της η βούρτσα πάνω σε μπογιά που περιέχει μόλυβδο. Στις μέρες μας μάλιστα, η εν λόγω τεχνική έχει φτάσει να θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα φινιρίσματα του τοίχου, εξαιτίας της δυσκολίας να παραμείνει ίσια η βούρτσα κατό μήκος του τοίχου κι έτσι να απογεύγεται η συγκέντρωση glaze ( επίχρισμα ) στην αρχή και στο τέλος κάθε κίνησης. Αλλά , ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εφαρμογή:
Dragging: Ονομάζεται το πέρασμα μιας βούρτσας κατά μήκος του glaze και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια από τις πιο διακριτικές τεχνικές glazzing. Ανήκει στην οικογένεια των αφαιρετικών τεχνοτροπιών, όπου το τελικό φινίρισμα ετιτυγχάνεται με την αφαίρεση χρώματος, σε αντίθεση με τιε προσθετικές τεχνικές, όπου το εφέ χτέζεται σταδιακά, το ένα πάνω σττο άλλο. Ένα ημιδιαφανές glaze περνιέται με βούρτσα πάνω σε μια βάση, ενώ στη συνέχεια, μια καθαρή βούρτσα με μακριές τρίχες σύρεται από πάνω προς τα κάτω, επιτρέποντας να φανεί η βάση μέσα από μια σειρά από λεπτές γραμμές. Αρχικά, χρησιμοποιόταν ένα σκούρα glaze λαδιού . Οι λαδομπογιές εξακολουθούν να αποτελούν το πιο ικανοποιητική μέσο, καθώς στεγνώνουν πιο αργά από τα χρώματα νερού, εξασφαλίζοντας περισσότερο χρόνο για δούλεμα, ενώ και η ίδια η σύσταση τους δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Το Dragging συνιστάται μόνο σε λείες επιφάνειες, δεδομένου ότι τυχόν προεξοχές και σβώλοι μαλάνε τις κατακόρυφες γραμμές. Το φινίρισμα τοίχων με Dragging γίνετα με κατευθυνόμενες κάθετες, ως επί το πλείστον, πινελιές , ενώ σε ξύλινες και και άλλες επιφάνειες. Επαναλαμβάνονται τα νερά του ξύλου. Οι αρχάριοι ασ μην τρομάζουν. Για αυτούς ενδείκνυται το πιο άγριο, απλό Dragging , που δίνει επίσης ένα ωραίο διακοσμητικό τόνο. Άλλες παραλλαγές του Dragging , περιλαμβάνουν πρώτα κάθετες και στη συνέχεια οριζόντιες κινήσεις ( με δύο αλλεπάλληλα χέρια υγρού glaze ) για να δοθεί η όψη πλεγμένου υφάσματος, καθώς και δημιουργία γραμμών διαφορετικού πάχους, όπως της πιτζάμας κάτι που επιτυγχάνεται με βούρτσες με ακανόνιστες τρίχες. Οι ραβδώσεις που έχουν γίνει με Dragging, χρησιμοποιούνται συχνά σε πασαμέντα και πόρτες, τόσο υπαρκτά όσο και ψεύτικα ή και σαν μέρος ενός ολόκληρου χώρου διακοσμημένου με Dragging. Η πιο βνωστή βούρτσα για την εφαρμογή του Dragging είναι μια βούρτσα με μακριές τρίχες που ονομάζεται flogger ή dragger. Η τεχνική αυτή είναι πιο εντυπωσιακή όταν εφαρμόζεται κάθετα επάνω στο glaze , σε μια θέση παράλληλη με την επιχρισμένη επιφάνεια. Το Dragging , μπορεί να γίνει είτε με το ένα χέρι μόνο , είτε με το δεύτερο χέρι να πιέζει τις τρίχες της βούρτσας πάνω στο glaze. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε τον τρόπο που σας βολεύει και σας εξυπηρετεί καλύτερα. Άλλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο Dragging , είναι τα πινέλα βαφής και τα πινέλα για ταπετσαρίες, είτε όπως είναι, είτε αφού έχουν αφαιρεθεί κάποιες τρίχες και έχει καληφθεί το πινέλο με ειδική γάζα.
Combing : Μια εναλλακτική άποψη.
Αν προτιμάτε πιο απαλές ραβδώσεις, το πιθανότερο είναι να βρείτε αυτό που ζητάτε σε μια παραλλαγή που Dragging , που ονομάζεται Combing. Χαρακτηρισικό του, είναι ότι παράγονται με τον ίδιο τρόπο όπως στο Dragging πολύ λεπτές γραμμές, αφού δεν χρησιμοποιούνται βούρτσες αλλά προτιμούνται εργαλεία με πιο σκληρά δόντια , όπως χτένες, συνθετικά σφουγγάρια ή σύρμα κουζίνας ή και οτιδήποτε άλλο με τραχιά επιφάνεια. Έτσι αφαιρείται περισσσότερο glaze. Όσο για τον χρωματικό συνδυασμό, φανταστείτε μια απαλή απόχρωση στο κάτω μέρος και μια πιο σκοτεινή στην κορυφή. Εδώ, δηλαδή, έχουμε πιο έντονο κοντράστ, από ότι στην περίπτωση του Dragging. Έχετε μπεί πλέον στο πνεύμα του Combing. Εάν είστε δε και φίλος των λεγόμενων εξωπραγματικών εφέ, τότε, πιθανότατα η εν λόγω τεχνική να σας κλέψει για πάντα την καρδιά. Βλέπετε, το αποτέλεσμα είναι μάλλον σουρεαλιστικό και μια καλαίσθητη και ίσως πιο λεπτεπίλεπτη ματιά, δύσκολα θα ξεκωλήσει κανείς από πάνω του. Το καλύτερο είναι να σκεφτείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο και να πράξετε αναλόγως.
Πηγές : Περιοδικά χρώματος και διακόσμησης , τεχνικά φυλλάδια και προσωπική εμπειρία σαν ελαιοχρωματιστής. Το παραπάνω άρθρο μπορεί να αντιγραφεί εν μέρει ή ολόκληρο αρκεί να προστεθεί ένα Link προς τη σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...