Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ριπολίνη και βελατούρα

ΡΙΠΟΛΙΝΕΣ ΤΟΙΧΩΝ

Οι ριπολίνες περνιούνται σε σπατουλαρισμένους τοίχους και εφόσον έχει προηγηθεί οπωσδήποτε το σερτικάρισμα. Είναι από τις δυσκολότερες εργασίες και απαιτεί γνώσεις και πείρα. Από το σπατουλάρισμα μέχρι τη ριπολίνη χρειάζεται μια σειρά εργασιών, όπως βελατούρα, κοντράρισμα, βελατούρα, ψιλοστοκάρισμα και ριπολίνη.
ΥΛΙΚΑ
ΒΕΛΑΤΟΥΡΑ
Η βελατούρα είναι υλικό που υπάρχει έτοιμο και συσκευασμένο σε λευκή απόχρωση. Χρωματίζεται με χρωστικά ντούκο και αραιώνεται με νέφτι ή περνιέται με πινέλο ή ψεκαστήρα (πιστόλι). Χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα της ριπολίνης. Η ετοιμασία και ο χρωματισμός της γίνεται όπως ακριβώς και της ριπολίνης.
ΣΤΟΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΙΛΟΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ


Λινέλαιο ...................... 60 γραμ.
Νέφτι .....................…... 120 γραμ.
Στεγνωτικό ............….... 10 γραμ,
Νερό ........................... 10 γραμ.
Τσίγκος σε σκόνη…....... 150 γραμ
στόκος..................... 300 γραμ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σ'ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το στόκο. Αν το υλικό μας είναι σφιχτόπροσθέτουμε λίγο νέφτι. Αν είναι αραιό προσθέτουμε τσίγκο. Το υλικό διατηρείται εφ' όσον του ρίξουμε από πάνω νερό.
ΡΙΠΟΛΙΝΟΣΤΟΚΟΣ
Ο ριπολινόστοκος χρησιμοποιείται για πρόχειρα και μικρά ψιλοστοκαρίσματα. Βάζουμε δύο μέρη ριπολίνη, ένα μέρος νέφτι και σφίγγουμε με τσίγκο.
ΡΙΠΟΛΙΝΗ - ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑ
Η ριπολίνη είναι υλικό που υπάρχει έτοιμο και συσκευασμένο σε πολλούς χρωματισμούς αλλά κυρίως σε λευκό που χρωματίζεται με χρωστικά ντούκο.
Αραιώνεται με νέφτι και περνιέται με πινέλο ή ψεκαστήρα (πιστόλι). Υπάρχουν τρεις τύποι: Γυαλιστερή, σατινέ, ματ και χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΠΟΛΙΝΗΣ - ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΟΣ
Σε ένα βάζο αραιώνουμε τη ριπολίνη με 10% νέφτι. Επειδή η ριπολίνη έχει την τάση να κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου, όταν πρόκειται να περάσουμε λευκές αποχρώσεις ρίχνουμε στο μείγμα μερικές σταγόνες μαύρο ή μπλε χρωστικό ντούκο, παρατείνοντας έτσι τη λευκότητα της επιφάνειας και αναβάλλοντας για αρκετό διάστημα το ανεπιθύμητο κιτρίνισμα.
Αν θέλουμε να χρωματίσουμε τη ριπολίνη, ρίχνουμε μικρές ποσότητες χρωστικών και ανακατεύουμε παρακολουθώντας την απόχρωση της. Συνεχίζουμε την χρωματική ανάμειξη κατά τον ίδιο τρόπο έως ότου πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.
Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα η ριπολίνη δεν αλλάζει χρώμα όταν στεγνώσει. Η απόχρωση που φαίνεται στο βάζο ανάμειξης είναι ίδια και όταν στεγνώσει το χρώμα.
Μετά την αραίωση και το χρωματισμό της, την σουρώνουμε σε ένα άλλο καθαρό βάζο με ενα καλό στραγγιστήρι η με τη βοήθεια μιας νάυλον κάλτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...