Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011


Γλωσσάρι του χρώματος.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας εισάγουμε στην ορολογία  και τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών ποιοτήτων των χρωμάτων . 

Ακρυλικά καλλιτεχνικά χρώματα: Χρώματα φτιαγμένα από στερεή χρωστική ουσία δεμένη με ένα ακρυλικό μέσο ανάμιξης, ένα διαφανές ζελέ. Στεγνώνοντας γίνονται ένα υδατοστεγές φινίρισμα που μπορεί να αραιωθεί με νερό. Στο διακοσμητικό βάψιμο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τεχνικές, όπως νερά μαρμάρου και οφθαλμαπάτες, καθώς και για χρωματισμό βάσεων latex και glaze νερού.
Αλκυδικό χρώμα: Χρώμα για οικιακή χρήση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που αποτελείται από ένα μείγμα αλκυδικής ρητίνης και λαδιού. Χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από την λαδομπογιά επειδή στεγνώνει πιο γρήγορα και δεν περιέχει μόλυβδο.
Ανάμιξη: Κατέβασμα των τόνων των αποτυπωμάτων που μένουν στο glaze από ένα εργαλείο όπως το σφουγγάρι, βούρτσα ή πανί, για την επίτευξη ενός ομαλότερου αποτελέσματος, ή τον συνδυασμό glaze διαφορετικών αποχρώσεων σε μια επιφάνεια,. Γίνεται περνώντας την επιφάνεια με μια απαλή κίνηση.
Αραίωση: Η αραίωση καθαρής μπογιάς ή στιλβωτικού μέσου με ένα διαλυτικό, όπως νερό ή νέφτι για να του δώσετε πιο κατεργάσιμη συνοχή.
Αστάρι: Υλικό στεγανοποίησης που εφαρμόζεται κάτω από την βάση για να προστατεύσει την γυμνή επιφάνεια, να την κάνει μη πορώδη και να αποτρέψει το πέρασμα υγρασίας και βρομιάς στον τοίχο.
Αφαιρετικές Τεχνικές: Τεχνικές δύο βημάτων, όπου εφαρμόζεται πρώτα το glaze στην επιφάνεια με βούρτσα ή ρολό και κατόπιν αφαιρείται ή μετακινείται με εργαλεία, όπως πατσαβούρια, σφουγγάρια, υφάσματα και άλλα.
Βάση: Αδιαφανείς στρώσεις χρώματος που στεγνώνοντας γίνονται ένα ανθεκτικό φινίρισμα. Στο διακοσμητικό βάψιμο το glaze εφαρμόζεται πάνω στην βάση.
Βερνίκι: Τελική διαφανής επίστρωση, που χρησιμοποιείται για την προστασία των βαμμένων φινιρισμάτων. Το βερνίκι θα καθορίσει την γυαλάδα του φινιρίσματος. Βγαίνει από ματ έως πολύ στιλπνό. Διαλέξτε τη γυαλάδα που ταιριάζει με το φινίρισμα σας.
Γομολάκα: Ξεχασμένο σήμερα αστάρι οινοπνεύματος που στεγνώνει γρήγορα. Αναλόγως του τύπου που θα χρησιμοποιήσετε , στεγνώνοντας θα έχει διαφανές κεχριμπαρένιο ή λευκό χρώμα.
Δείγμα-σανίδα: Μια επιφάνεια στην οποία δοκιμάζονται οι τεχνικές, γίνεται ο πειραματισμός με τα χρώματα και η προεπισκόπηση των τελικών αποτελεσμάτων.
Διακριτικό ξεθώριασμα (σβήσιμο): Ένα εφέ που χαρακτηρίζεται από μαι βαθμιαία πρόοδο ενός χρώματος glaze από σκούρο σε ανοιχτό και αντιστρόφως, ή από ένα χρώμα στο άλλο. Το ξεθώριασμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με το stencil.
Διαλυτικά: Διαλυτικές ουσίες ή μέσα αραίωσης που διαλύουν το χρώμα σε κατεργάσιμη συνοχή, δηλαδή νέφτι για λαδομπογιές και νερό για υδατοδιαλυτά χρώματα.
Δουλεύοντας στεγνά. Εφαρμογή λεπτής στρώσης glaze, ή εφαρμογή λίγης μπογιάς, αρκετής για να καλυφθεί η επιφάνεια.
Δουλεύοντας υγρά: Εφαρμογή πολύ glaze, συχνά σε διάφορα χρώματα, το ένα πάνω στο άλλο πριν στεγνώσει το προηγούμενο, ούτως ώστε να αναμιχθούν χρώματα πάνω στην ίδια την επιφάνεια καθώς δουλεύετε.
Εντυπωσιακά χρώματα: Αναπαράγουν φυσικά υλικά σε χρώματα, που δεν υπάρχουν στην φύση.
Επάλειψη: Το ελαφρό και επανειλημμένο άγγιγμα της επιφάνειας με ένα εργαλείο βαφής με γρήγορες κινήσεις, δημιουργώντας απαλά ομοιόμορφα σημάδια.
Καταπόνηση υφάσματος: Η χρήση υλικών, όπως γάζα ή βαμβακερά πατσαβούρια για την εφαρμογή ή αφαίρεση του glaze. Η πιο κοινή μέθοδος καταπόνησης της επιφάνειας είναι με υλικό φτιαγμένο ένα μάτσο στο χέρι σας, όπως στην τεχνική της γάζας και του κουρελιού. Το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τυλιγμένο σε σωλήνα ή σε μακριές λωρίδες.
Κοψίματα: Η εφαρμογή χρώματος σε αυλακωτά ενώσεις και γωνίες. Γίνονται με μικρά πινέλα γιατί το ομοιόμορφο βάψιμο με ρολό είναι αδύνατον.
Κυματισμός: Τεχνική φινιρίσματος, απομίμησης κυματοειδούς υφάσματος όπως το μετάξι και το ρεγιόν Άριστο παράδειγμα το Κινέζικο water silk.
Λείανση: Η εξαφάνιση σημαδιών από την βούρτσα ή το μαλάκωμα βαμμένων γραμμών σε μια επιφάνεια, που είναι ακόμη νωπή από την μπογιά ή το glaze. Μετακινήστε με απαλές κινήσεις πάνω στην επιφάνεια μια μακριά βούρτσα με μαλακές τρίχες κατάλληλη για τον τύπο της μπογιάς και το μέγεθος της δουλειάς σας.
Μαστίγωμα: Μια τεχνικ΄διακοσμητικού βαψίματος στην οποία χειρίζεται κανείς το glaze χτυπώντας την επιφάνεια με μια βούρτσα με μακριές τρίχες. Μια ειδική βούρτσα μαστιγώματος με τρίχες μήκους 5 ιντσών είναι ιδανική για την εκτέλεση αυτής της τεχνικής αλλά και δαπανηρή. Αντί για την παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα βαφής οικιακής χρήσης με τις πιο μακριές τρίχες που μπορείτε να βρείτε.
Νερά μαρμάρου: Τεχνική διακοσμητικού βαψίματος που σας επιτρέπει να αποτυπώσετε την όψη του μαρμάρου.
Ντεκουπάζ: Η παραδοσιακή τεχνική συγκόλλησης κομμένων σχημάτων χαρτιού ή άλλου υλικού σε μια επιφάνεια και η κατόπιν κάλυψη της τελευταίας με αρκετές στρώσεις βερνικιού.
Παγκόσμιες Αποχρώσεις: Άκρως συμπυκνωμένη υγρή χρωστική ουσία για τον χρωματισμό λαδομπογιών ή υδατοδιαλυτών χρωμάτων , που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές και διακοσμητές. Οι αποχρώσεις δεν περιέχουν στεγνωτικό και επομένως δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν το 10% του όγκου του χρώματός σας, ειδάλλως το χρώμα δεν θα στεγνώσει.
Παλέτα:
  1. Μια λεπτή οβάλ ή τριγωνική σανίδα ή ένα πινάκιο με φύλλα μιας χρήσεως στο οποίο μπορείτε να αναμίξετε μικρές ποσότητες μπογιάς. Η παραδοσιακή παλέτα έχει μια τρύπα στην μέση για να περνά ο αντίχειρας και να την κρατά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο πιάτο ως μια φθηνή και άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση.
  2. Το σύνολο των χρωμάτων που διαλέγετε για το διακοσμητικό σας φινίρισμα ή για το σχέδιο του χώρου.
Πατίνα Χαλκού: Ευχάριστο και δημοφιλές πρασινωπό μπλε-γκρι υλικό φινιρίσματος που αναπτύσσεται πάνω στον χαλκό, στον μπρούντζο και στον ορείχαλκο. Δίνει στα αντικείμενα την όψη φυσικής γήρανσης.
Πιτσίλισμα: Η δημιουργία ενός ωραίου χρωματιστού τελειώματος σε μια βάση με το τίναγμα της μπογιάς από τις τρίχες μιας βούρτσας.
Προσθετικές Τεχνικές: Τεχνικές που δίνουν αποτυπώματα με glaze πάνω στην βάση με την χρήση διαφόρων εργαλείων, όπως σφουγγάρια, πατσαβούρια και βούρτσες. Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνικές είναι το σφούγγισμα και το πέρασμα με πανιά.
Σταυροειδές σχέδιο: Μέθοδος εφαρμογής βάσης και glaze απαλά και ομοιόμορφα πάνω σε μια επιφάνεια . Πάντα πρέπει να το χρησιμοποιείτε όταν εφαρμόζετε glaze με βούρτσα για τον περιορισμό σημαδιών από την τελευταία. Ξεκινήστε βάφοντας ή περνώντας το glaze από πάνω προς τα κάτω. Κατόπιν, χωρίς να πάρετε επιπλέον μπογιά ή glaze , περάστε από πάνω του πλάγια και τελικά ελαφρά από την κορυφή προς τα κάτω μέχρι να εξαλείψετε τα σημάδια της βούρτσας.
Στεγνό βούρτσισμα: Η δουλειά με βούρτσα που δεν έχει σχεδόν καθόλου μπογιά, Η βούρτσα μπορεί να πάρει μπογιά από το ένα μέρος της επιφάνειας που έχει περαστεί με glaze και να το φέρει στο άλλο, όπως στην τεχνική του σκουριασμένου μετάλλου.
Στεγνωτικό: Χημική ουσία που υπάρχει σε προ-αναμεμειγμένα χρώματα ή λαδομπογιές και επισπεύδει τον χρόνο στεγνώματος.
Στόκος: Ένα υλικό φινιρίσματος που αποτελείται από λευκό τσιμέντο, ασβέστη και νερό για εξωτερικούς χώρους και λεπτό κονίαμα για εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιείται για γέμισμα οπών, ρωγμών και εγκοπών.
Σύνθεση: Πώς τα ανοιχτά και σκούρα σημεία του βαμμένου φινιρίσματος σας σχηματίζονται σε μια επιφάνεια. Σίγουρα δεν θέλετε ένα τεράστιο, σκούρο σημείο σε μια γωνία της επιφάνειας σας που θα αποσπά το μάτι από το γενικό σύνολο.
Σύρσιμο: Τεχνική που εφαρμόζεται καλύτερα με δύο άτομα (ειδικά σε μεγάλους χώρους), κατά την οποία ο ένας περνά glaze με βούρτσα ή ρολό και ο άλλος αφαιρεί λίγο από το glaze σαρώνοντας το με μια μεταλλική κτένα νερών, με ένα κομμάτι από χαρτόνι με μια φτερωτή άκρη με στεγνό πινέλο ή άλλο εργαλείο.
Σχεδιασμός με κουκκίδες (Στίξη): Η εφαρμογή μπογιάς σε μια επιφάνεια με μια πολύ ελαφριά κοφτή κίνηση επάλειψης. Επίσης, ονομάζεται στίξη και μια τεχνική βαψίματος που δημιουργεί ένα ειδικό φινίρισμα μέσω ενός ελαφρού περάσματος μιας ειδικής τριγωνικής βούρτσας.
Τοιχογραφία: Η αρχαία τέχνη ζωγραφικής πάνω σε νωπό, υγρό ακόμη σοβά από ασβέστη χρησιμοποιώντας μπογιές ανακατεμένες με νερό. Παράγει απαλά, λεπτά χρώματα και ένα φινίρισμα με μεγάλο βάθος.
Φυσική ροή: Αποκαλείται ή κατεύθυνση ενός φινιρίσματος προς την συνολική φυσική γραμμή και το σχέδιο του υλικού, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα νερά κυλούν μέσα στο μάρμαρο, τον τρόπο που το νερό θα κυλούσε πάνω από ένα κομμάτι μέταλλο και πως να σβήνει το χρώμα με τρόπο φυσικό.
Χρώμα Latex: Υδατοδιαλυτό χρώμα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, παρόμοιο με το ακρυλικό. Στεγνώνει γρήγορα, μυρίζει ελάχιστα και διατίθεται σε φινιρίσματα από ομοιόμορφα σε στιλπνά.
Χτένισμα: Φινίρισμα μέσω ενός οδοντωτού εργαλείου, (όπως μια χτένα νερών ξύλου ή χάρτινη με δόντια που έχουν φτιαχτεί σε αυτό), που στο υγρό glaze παράγονται αποτελέσματα, όπως Κυματοειδής τελειώματα και φυσικά νερά ξύλου.
Crackle Glazing: Ένας τρόπος να δώσετε σε μια βαμμένη επιφάνεια τις λεπτές ρωγμές που φέρνει ο χρόνος.
Glaze: Λαδομπογιά ή υδατοδιαλυτό χρώμα που είναι διαφανές επειδή περιέχει πολύ περισσότερο στιλβωτικό υγρό ή νερό (αναλόγως το είδος της μπογιάς) από ότι χρωστική ουσία.
Sponging(σφουγγάρισμα) : Η εφαρμογή ή η αφαίρεση glaze με το πέρασμα ενός σφουγγαριού σε μια επιφάνεια . Μια από τις πιο πετυχημένες και δημοφιλείς τεχνικές, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε νερά μαρμάρου, στόκου και άλλου.
Stencil:
  1. Σχέδιο κομμένο από χαρτόνι, διαφάνεια εκτύπωσης ή χαρτί stencil. Μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα στην αγορά ή να τα φτιάξετε μόνοι σας.
  2. Εφαρμογή Stencil : Η τοποθέτηση ενός κομμένου σχεδίου και η αποτύπωση του πάνω σε μια επιφάνεια με την ενδιάμεση εφαρμογή μπογιάς με σφουγγάρι, βούρτσα ή σπρέι.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...