Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η βελατούρα σαν αστάρι.


ΒΕΛΑΤΟΥΡΑ ΥΛΙΚΑ: 

Η βελατούρα είναι υλικό που υπάρχει έτοιμο και συσκευασμένο σε λευκή απόχρωση. Χρωματίζεται με χρωστικά ντούκο και αραιώνεται με νέφτι ή βενζίνη. Περνιέται με πινέλο ή ψεκαστήρα (πιστόλι) και χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα της ριπολίνης. Η ετοιμασία και ο χρωματισμός της γίνεται όπως ακριβώς και της ριπολίνης.
Την επόμενη μέρα τρίβουμε τη βελατούρα με γυαλόχαρτο Νο 1 και φτιάχνουμε σχολαστικά όλα τα ψιλοστοκαρίσματα με ατσάλινα ξύνοντας την και αφήνοντας ελάχιστο στόκο.
Μετά από μια δυο μέρες που θα έχει στεγνώσει ο στόκος τρίβουμε τα ξύλα σχολαστικά με γυαλόχαρτο Νο Ο ή ντουκόχαρτο με νερό και στο τέλος τα ξεσκονίζουμε.
Για καλύτερο ξεσκόνισμα τα περνάμε και με ένα στεγνό πανί αφαιρώντας κάθε ίχνος σκόνης και τελειοποιώντας έτσι όλες τις προεργασίες για το πέρασμα της ριπολίνης.
ΣΤΌΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΙΛΟΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ
Λινέλαιο………………….……80 γραμ.


Νέφτι ..................... 120 γραμ.
Στεγνωτικό ............... 10 γραμ.
Νερό ........................ 10 γραμ.
Τσίγκος σε σκόνη ...... 500 γραμ
Στόκος................... 300γραμ


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον τσίγκο. Τα ανακατεύουμε και πάλι και στο τέλος προσθέτουμε το στόκο.
Αν το υλικό μας είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νέφτι. Αν είναι αραιό το σφίγγουμε με τσίγκο. Ο στόκος διατηρείται αν του ρίξουμε από πάνω νερό.
ΡΙΠΟΛΙΝΟΣΤΟΚΟΣ
Ο ριπολινόστοκος χρησιμοποιείται για πρόχειρα και μικρά ψιλοστοκαρίσματα. Βάζουμε δύο μέρη ριπολίνη, ένα μέρος νέφτι και σφίγγουμε με τσίγκο.ΡΙΠΟΛΙΝΗ
Η ριπολίνη είναι υλικό που υπάρχει έτοιμο και συσκευασμένο σε πολλούς χρωματισμούς αλλά κυρίως σε λευκό που χρωματίζεται με χρωστικά ντούκο. Αραιώνεται με νέφτι ή βενζίνη και περνιέται με πινέλο ή ψεκαστήρα (πιστόλι).
Υπάρχουν δύο τύποι: Γυαλιστερή ή ματ και χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΠΟΛΙΝΗΣ
Σε ένα βάζο αραιώνουμε τη ριπολίνη και 10% νέφτι. Επειδή η ριπολίνη έχει την τάση να κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου, όταν πρόκειται να περάσουμε λευκές αποχρώσεις ρίχνουμε στο μίγμα μερικές σταγόνες μαύρο ή μπλε χρωστικό ντούκο παρατείνοντας έτσι τη λευκότητα της επιφάνειας και αναβάλλοντας για αρκετό διάστημα το ανεπιθύμητο κιτρίνισμα.
Αν θέλουμε να χρωματίσουμε την ριπολίνη ρίχνουμε μικρές ποσότητες χρωστικού και ανακατεύουμε παρακολουθώντας την απόχρωση της. Συνεχίζουμε την χρωστική ανάμειξη κατά τον ίδιο τρόπο έως ότου πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.
Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα η ριπολίνη δεν αλλάζει χρώμα όταν στεγνώσει. Η απόχρωση που φαίνεται στο βάζο ανάμειξης είναι ίδια και όταν στεγνώσει το χρώμα.
Μετά την αραίωση και το χρωματισμό της, τη σουρώνουμε σε ένα άλλο καθαρό βάζο με τη βοήθεια μιας ναύλο κάλτσας.
ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ ΞΥΛΩΝ ΜΕ ΡΙΠΟΛΊΝΗ
Μετά το τελευταίο ξεσκόνισμα των ξύλων σκουπίζουμε προσέχοντας να μην σηκώσουμε σκόνη, όλους τους χώρους που πρόκειται να δουλέψουμε. Εφ' όσον μας το επιτρέπουν οι συνθήκες σφουγγαρίζουμε για να απομακρύνουμε εντελώς και το ελάχιστο ίχνος σκόνης. Αφού φτιάξουμε τη ριπολίνη και πριν αρχίσουμε το πέρασμα κλείνουμε πόρτες και παράθυρα για να αποφύγουμε τα ρεύματα αέρα, που σίγουρα θα μεταφέρνουν σκόνη στο δωμάτιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...