Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ρελιέφ.


ΡΕΛΙΕΦ : 

Το ρελιέφ είναι υλικό ανάγλυφο, μεγάλης ανθεκτικότητας, με μονωτικές ιδιότητες. Γι' αυτό χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς τοίχους και προ πάντων σε μέρη που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες όπως παραθαλάσσια, ορεινά κτλ.
Το ρελιέφ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικούς τοίχους από εμφανή μπετό ,σε μαρμακονιάματα, σε τούβλα, κεραμίδια, αμιαντοτσιμέντα και γενικά σε όλες τις οικοδομικές επιφάνειες, αρκεί να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία.
Υπάρχουν δύο είδη ρελιέφ: σ) αυτά που αραιώνονται με νερό και έχουν σαν βάση το πλαστικό και 6) αυτά που αραιώνονται με διάφορους διαλύτες. Ο δεύτερος τύπος ρελιέφ είναι πολύ ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες γι' αυτό και χρησιμοποιείται στις βόρειες χώρες. Στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας έχει δοκιμαστεί και υιοθετηθεί ανεπίσημα το πλαστικό ρελιέφ. Γι' αυτό στην παρακάτω διαδικασία εφαρμογής του, θα αναφερόμαστε στο πλαστικό ρελιέφ, και ακριλικό ρελιέφ.
ΥΛΙΚΑ
ΑΣΤΑΡΙΑ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για να περάσουμε καινούριους ή υδροχρωματισμένους τοίχους με ρελιέφ, πρέπει να προηγηθεί το αστάρωμα. Υπάρχουν δύο τύποι ασταριού: 1) Το αστάρι λαδιού και 2) Το αστάρι του ίδιου του υλικού ρελιέφ και αστάρι ακριλικό.
1. ΑΣΤΆΡΙ ΛΑΔΙΟΥ
Το αστάρι λαδιού είναι πιο ανθεκτικό σε ορισμένες περιπτώσεις και επιβάλλεται στους υδροχρωματισμένους τύπους.
Λινέλαιο…........................................ 600 γραμ.
Nέφτι...............................................200 γραμ
Στεγνωτικό ......................... ......... 200 γραμ.
Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά και έχουμε 1 κιλό αστάρι, ικανό να καλύψει 8-10 τετρ. μέτρα.
2. ΑΣΤΆΡΙ ΡΕΛΙΕΦ
Το αστάρι ρελιέφ γίνεται από αραιωμένο υλικό ρελιέφ με 30% νερό.
Ειδικά αστάρια που συνιστούν οι κατασκευάστριες εταιρείες.
ΣΤΟΚΟΣ ΡΕΛΙΕΦ
Ο στόκος ρελιέφ είναι υλικό που το φτιάχνουμε μόνοι μας και χρησιμοποιείται σε στοκαρίσματα τοίχων που πρόκειται να περαστούν με ρελιέφ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χρώμα ρελιέφ αραιωμένο με 50% νερό και σφίξιμο ως την μορφή του στόκου με λευκό τσιμέντο για εξωτερικές επιφάνειες, ενώ προκειμένου για εσωτερικές επιφάνειες, σαν πηκτικό υλικό χρησιμοποιούμε γύψο καλλιτεχνίας. Υπάρχει και ακρυλικός στόκος νερού PARETINA.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΡΕΛΙEΦ
Το ρελιέφ πλαστικού είναι υλικό που υπάρχει έτοιμο και συσκευασμένο στην αγορά. Αραιώνεται με καθαρό νερό. Σε κάθε κιλό ρελιέφ προσθέτουμε έως 150 γραμ. νερό. Με 1 κιλό ρελιέφ καλύπτουμε περίπου 1 τετρ. μέτρο. Αν περάσουμε ρελιέφ χωρίς αραίωση, τότε θα απαιτηθούν 1, 1/2-2 κιλά υλικού για κάθε 1 τετρ. μέτρο. Γενικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού και απόδοσης. Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον, από φίρμα σε φίρμα έχουμε άλλη απόδοση και δεύτερον, γιατί αυτή εξαρτάται και από το μέγεθος του ανάγλυφου που επιθυμούμε. Το ρελιέφ είναι δύσκολο να χρωματιστεί από εμάς γι' αυτό αγοράζεται πάντα χρωματισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...