Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ρελιέφ και επιφάνειες.


ΡΕΛΙEΦ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει είναι να φτιάξουμε όλα τα μερεμέτια με στόκο (βλ. «Υλικά»), Αν ασταρώσουμε με λάδι θα πρέπει να περιμένουμε 4-5 ημέρες για να στεγνώσει και να περάσουμε το πρώτο χέρι ρελιέφ αραιωμένο με 30% νερό. Μετά το στέγνωμα του πρώτου χεριού περνάμε το δεύτερο παχύρρευστο και τελευταίο χέρι. Ο τρόπος βαφής με ρελιέφ αναπτύσσεται λεπτομερώς σε παρακάτω ειδικό κεφάλαιο («Τρόπος Βαφής Τοίχων με Ρελιέφ»).
Αν ασταρώσουμε με υλικό ρελιέφ δεν χρειάζεται πρώτο χέρι. Περνιέται κατευθείαν το τελικό παχύρρευστο χέρι.
ΡΕΛΙΕΦ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Όταν υπάρχουν τοίχοι βαμμένοι με πλαστικό ή ακρυλικό μπορούν να περαστούν με ρελιέφ (6λ. «Υλικά») και στη συνέχεια να περαστούν με το τελικό παχύρρευστο χέρι.
Αν υπάρχουν τοίχοι θαμμένοι με υδρόχρωμα (ασβέστη), μπορούν να περαστούν με ρελιέφ, αφού όμως αφαιρεθούν τα υδροχρώματα. Πρέπει δηλαδή να ξυστούν πολύ καλά, αν είναι δυνατόν να φανεί η μαρμαροκονία. Όλη η επιτυχία της εργασίας έγκειται στο να αφαιρεθούν τελείως όλα τα παλαιά υδροχρώματα.
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει σπάτουλα κατά την απόξυση, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να τρίψουμε τους τοίχους και με τριβιδι για να αγριέψουν οι γυαλάδες που δημιούργησε η σπάτουλα.
Μετά το τρίψιμο πρέπει να ξεσκονιστούν καλά οι τοίχοι και. αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες χώρου, να πλυθούν με τη μάνικα ώστε να πετύχουμε καλύτερη αφαίρεση της σκόνης.
Αφού γίνουν οι παραπάνω εργασίες και στεγνώσουν οι τοίχοι, φτιάχνουμε τα μερεμέτια με στόκο ρελιέφ (6λ. «Υλικά»). 3-5 ημέρες εφόσον έχει στεγνώσει το λάδι, περνάμε το πρώτο χέρι ρελιέφ αραιωμένο με 30% νερό. Όταν στεγνώσει περνάμε το δεύτερο και τελικό παχύρρευστο χέρι, όπως αναφέρουμε στο κεφάλαιο «Τρόπος Βαφής Τοίχων με Ρελιέφ».
θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε εξωτερικές επιφάνειες που είναι περασμένες με πλαστικό ή υδρόχρωμα, δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε την αντοχή που θα είχαμε σε καινούριους τοίχους. Στις εσωτερικές επιφάνειες δεν υπάρχει κανένα ανάλογο πρόβλημα.ζούμε με τον ίδιο τρόπο. Μόλις αλείψουμε 5-6 κυλινδριές, έρχεται ένα άλλο άτομο με κύλινδρο αφρολέξ εμποτισμένο καλά με υλικό και χωρίς να προσθέσει άλλο σταυρώνει ό,τι πέρασε ο πρώτος και αμέσως μετά σουμάρει. Δηλαδή κυλάει τον κύλινδρο στην περασμένη επιφάνεια από κάτω προς τα πάνω με σχετικά ευθεία διεύθυνση και προσέχοντας να πατάει ελαφρά η μία ρολιά με την άλλη.
Μετά το τέλος αυτής της εργασίας δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση πάνω στην περασμένη επιφάνεια, ούτε με πινέλο, ούτε με κύλινδρο γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η ομοιομορφία της επιφάνειας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΡΕΛΙΕΦ
1. Ποτέ δεν περνάμε ρελίέφ σε τοίχους που έχουν υγρασία γιατί την εγκλωβίζουμε κάτω από την επιφάνεια, με μοιραίο αποτέλεσμα να πετάξει το ρελίέφ και να φουσκώσει.
2. Το καλοκαίρι, όταν βάφουμε εξωτερικές επιφάνειες θα πρέπει να μην πέφτει ο ήλιος επάνω τους γιατί α) το χρώμα μέχρι να στεγνώσει βράζει και δημιουργεί φυσαλίδες και θ) στεγνώνει γρηγορότερα του κανονικού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ματίσεις.
3. Το ρελίέφ αραιώνεται μόνο με καθαρό νερό της βρύσης και ποτέ με ακάθαρτο γιατί θα χαλάσει το μείγμα.
4. Αραιώνετε τόσο χρώμα όσο σας χρειάζεται για να δουλέψετε.
5. Αν λερώσετε κάπου την ώρα που βάφετε, όσο ο λεκές είναι φρέσκος καθαρίζει με νερό. Αν έχει στεγνώσει καθαρίζει με οινόπνευμα.
6. Ποτέ δεν περνάμε δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.
7. Αφού τελειώσουμε τις εργασίες μας, πλένουμε τα εργαλεία με άφθονο νερό.
8. Στο υλικό που θα περισσέψει, ρίχνουμε λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί η επιφάνεια του. Το σφραγίζουμε και το αναποδογυρίζουμε μία φορά για να μην πετσιάσει.
9. Για να στεγνώσει τελείως το ρελίέφ και να μπορούμε να το πλύνουμε άφοβα, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...