ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΛΛΑ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΙΧΩΝ
Αφού ετοιμάσουμε το υλικό και πριν αρχίσξυμε το χρωμάτισμα, ξύνουμε τους τοίχους με μια μεγάλη σπάτουλα, για να απομακρύνουμε τα εξογκώματα από τυχόν ξένα υλικά αλλά και για να στρώσουμε την επιφάνεια από τις αγριάδες του σοβά.
Κατόπιν με ένα πινέλο περνάμε όλα τα σημεία που δεν μπορεί να χρωματίσει ο κύλινδρος (κόψιμο),* Τελειώνοντας με το πινέλο, παίρνουμε τον κύλινδρο και περνάμε τις επιφάνειες προσέχοντας να μην αφήσουμε απέραστα σημεία και να στρώνουμε ισόπαχα το χρώμα.
Όταν στεγνώσει η πρώτη επίστρωση, ξύνουμε και πάλι τις επιφάνειες με τη μεγάλη σπάτουλα, αφαιρώντας ότι δεν είχαμε αφαιρέσει στο πρώτο ξύσιμο. Τώρα θα φτιάξουμε τα μερεμέτια με γύψο καλλιτεχνίας και αντί νερό βάζουμε χρώμα κόλλας που θα περάσουμε.
Όταν τελειώσει το μερεμέτισμα, χρωματίζουμε με το πινέλο όλα τα μερεμέτια με το ίδιο χρώμα της κόλλας.
Τώρα περνάμε τη δεύτερη επίστρωση, όπως ακριβώς περάσαμε και την πρώτη.
Πριν αρχίσετε τις εργασίες διαβάστε προσεχτικά τις παρατηρήσεις.
ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΤΟΙΧΩΝ (Φρεσκάρισμα)
Για να χρωματίσουμε παλαιούς τοίχους που είναι περασμένοι με κόλλα ή ασβεστόχρωμα, πρέπει να ξύσουμε όλα τα φουσκώματα (σαθρά) και να μερεμετίσουμε.
Η κατασκευή του χρώματος και ο τρόπος εφαρμογής εργασιών είναι όπως και στο προηγούμενο κεφάλαιο (6λ. Τρόπος Χρωματισμού με Κόλλα σε Καινούριες Επιφάνειες Τοίχων).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Το νερό που θα λιώσουμε την κόλλα θα πρέπει να είναι καθαρό, από τη βρύση.
2. Το δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καθαρό και να μην υπάρχουν άλλα φρέσκα χρώματα, ούτε από κόλλα, γιατί δε θα λιώσει σωστά η κόλλα.
3. Κόλλα χρησιμοποιούμε μόνο σε εσωτερικούς χώρους, σε οροφές, τοίχους καινούριους ή παλαιούς που είναι περασμένοι ξανά με κόλλα ή ασβεστόχρωμα. Αντίθετα τοίχους περασμένους ήδη με κόλλα δεν τους περνάμε ποτέ με ασβεστόχρωμα.
4. Ένας τρόπος για να βεβαιωθούμε αν ένας τοίχος είναι περασμένος με υδρόχρωμα κόλλας ή ασ6εστόχρωμα ή πλαστικό, είναι ο ακόλουθος:
Βρέχουμε ελαφρά το δάχτυλο μας και τρίβουμε την επιφάνεια που μας ενδιαφέρει. Αν το χρώμα ξεθάψει και λασπώσει. συμπεραίνουμε ότι είναι κόλλα. Αν βγει ελάχιστο, είναι ασβέστης ενώ αν δεν βγει καθόλου είναι πλαστικό.
5. Αν ο καιρός είναι υγρός ή παγερός δεν θα πρέπει να περάσουμε κόλλες γιατί θα παγώσει και θα κάνει μπαλώματα.
6. Σε χώρους που υπάρχουν πολλοί υδρατμοί καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε κόλλα όπως επίσης, σε τοίχους με υγρασία, γιατί η κόλλα είναι υλικό που αλλοιώνεται με το νερό.
7. Στο βάψιμο με κόλλα θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά χέρια. Αν έχουμε την επιθυμητή κάλυψη με το πρώτο χέρι τότε ας προτιμήσουμε να μην περάσουμε δεύτερο γιατί τα πολλά χέρια κάνουν φλοιό που μετά από μερικά θαψίματα θα φουσκώσει και θα πέσει.
8. Σε περίπτωση που ξεφλουδάει το παλιό χρώμα την ώρα που περνάμε και κολλάει πάνω στον κύλινδρο, σταματάμε, τον καθαρίζουμε και ξύνουμε με τη σπάτουλα το σημείο που φούσκωσε. Αν ξεφλουδάει και πάλι, τότε ρίχνουμε στο δοχείο με τη μία δόση υλικού άλλο 1/2 κιλό αστάρι πλαστικού, αραιώνουμε περισσότερο το χρώμα και προσπαθούμε να περάσουμε τις επιφάνειες χωρίς να περνάει ο κύλινδρος πολλές φορές στο ίδιο σημείο. Αν είναι πολύ παλαιοί οι τοίχοι και ξεφλουδάνε συνέχεια, τότε ενώ ενισχύουμε την κόλλα με το αστάρι πλαστικού, αραιώνουμε περισσότερο το υλικό και περνάμε το πρώτο χέρι με την μπατανόβουρτσα (μπανιέρα), ενώ το δεύτερο με τον κύλινδρο. Και στις δύο περιπτώσεις το δεύτερο χέρι πρέπει να περαστεί την επόμενη μέρα ώστε να κοκαλώσει καλά το πρώτο.
9. Αν οι τοίχοι είναι πολύ μουτζουρωμένοι θα πρέπει το πρώτο χέρι να έχει περισσότερο αστάρι πλαστικού και το δεύτερο να περαστεί την επόμενη μέρα.
10. Αν λερώσουμε ή στάξουμε κάπου με κόλλα, ακόμα και σε ύφασμα, είτε είναι φρέσκια είτε στεγνή, βγαίνει με νερό χωρίς να αφήνει λεκέ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου