Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



 



Λίγες μα εκλεκτές οι Ελληνίδες ζωγράφοι, είχαν μια εξαιρετική θέση στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Παραθέτουμε εδώ το βιογραφικό τους σε ένα κατάλογο των επτά αναγνωρισμένων γυναικών ζωγράφων της αρχαιότητας.
Αναξάνδρα: Ζωγράφος, θυγατέρα του Σικυώνιου ζωγράφου Νεάκλου. Την αναφέρει ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς(Στρωμ. IV 124), ο οποίος περιγράφει τα Συμποσιακά του Διδύμου:μήτε τα ποιητρίας καταλέγων...ή τας ζωγράφους Ειρήνην την θυγατέρα του Κρατίνου και την Αναξάνδραν την θυγατέρα του Νεάκλους ως φησί Δίδυμος εν τοις συμποσιακοίς".
Αρισταρέτη: Αρχαία ζωγράφος , θυγατέρα και μαθήτρια του μεγάλου ζωγράφου Νεάρχου (Πλιν. Nat. Hist. 35, 147) σπουδαιότερο έργο της "ο Ασκληπιός".
Ειρήνη: Κόρη του ζωγράφου Κρατίνου. Εργο της υπήρχε στην Ελευσίνα και παρίστανε νεαρή κόρη.
Ιαία: Ζωγράφος, ειδικευμένη σε προσωπογραφίες γυναικών.
Καλυψώ: Ζωγράφος του 2ου π.Χ. αιώνα.Την αναφέρει ο Πλίνιος (Nat. Hist. 35, 147 ) λέγοντας ότι αυτή έφτιαξε τους πίνακες που παρίσταναν "γέροντα και θαυματοποιόν, Θεόδωρον και ορχηστήν Αλκισθένη". Το όνομα της Καλυψούς αναγράφεται σε μία επιγραφή στους Δελφούς.
Λάλα: Ελληνίδα ζωγράφος από την Κύζικο της Μικράς Ασίας η οποία έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και την αναφέρει ο Πλίνιος. Εχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη Ρώμη, ιδιαίτερα ως ζωγράφος πορτρέτων.
Τιμαρέτη: Κόρη του περίφημου ζωγράφου Μίκωνος, η οποία ζωγράφισε στο Ναό της Εφέσου την "Αρτεμη" (3ος π.Χ. αι.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...