Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Αντισκωριακή προστασία


Αν αποφασίσουμε να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την προετοιμασία των μεταλλικών μας επιφανειών, το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η σκουριά έχει την ιδιότητα να δημιουργείται από μέσα προς τα έξω. Έτσι σε μια επιφάνεια που έχει θαφτεί πριν από αρκετό καιρό θα διακρίνουμε πρώτα κάποια στίγματα σκουριάς πάνω στο χρώμα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου θα μεγαλώνουν. Αν προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τα στίγματα αυτά, θα διαπιστώσουμε πως κάτω από το χρώμα η φθορά είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο εκτεταμένη. Είναι ακόμη σίγουρο πως είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε εντελώς και πολύ προσεκτικά όλη τη σκουριά, χωρίς να αφήσουμε ούτε το πιο μικρό υπόλειμμα της, γιατί διαφορετικά το πρόβλημά μας μετά από λίγο θα ξαναπαρουσιαστεί. Ο συνηθισμένος τρόπος προετοιμασίας μιας μεταλλικής επιφάνειας ήταν να την καθαρίζουμε με κάποιο καθαριστικό , μετά να την επεξεργαζόμαστε με αμμοβολή, έτσι ώστε να απομακρύνουμε ακόμη και τις μικρές κηλίδες σκουριάς και τέλος να πλένουμε καλά όλη την επιφάνεια με νερό. Αυτή ήταν μια αρκετά δύσκολη προετοιμασία που δυστυχώς μετά το πέρας της υπήρχε ακόμη μια πιθανότητα να έχουμε παραβλέψει ένα απειροελάχιστο στίγμα σκουριάς σε κάποιο δύσκολο σημείο. Έτσι μετά από όλη αυτή την αρκετά κοπιαστική διαδικασία η μικρο σκουριά θα έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται αμέσως μετά το καθάρισμα,εξαιτίας της υγρασίας που θα δημιουργείται από το πλύσιμο  ή ακόμη και από την υγρασία που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η μικρό σκουριά αρχίζει να εμφανίζεται στους πόρους του μετάλλου και μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο συνηθισμένο μίνιο, τα αποτελέσματα μας είναι πιθανό να μην έχουν 100% επιτυχία και η μικρο σκουριά να παραμένει σε μη ορατά σημεία της επιφάνειας .Έτσι λίγο καιρό μετά το βάψιμο η σκουριά θα ξαναεμφανιστεί πάνω από το χρώμα το οποίο χωρίς να μπορεί πια να μας αντισταθεί θα αρχίσει να καταστρέφεται. Το υδροχλωρικό και το φωσφορικό οξύ έχουν επίσης αντισκωριακές ικανότητες, αλλά η δυσκολία και η επικινδυνότητα της χρήσης τους, τα έχουν κάνει αρκετά δύσχρηστα. Ένας αποτελεσματικότερος αλλά και ασφαλής τρόπος προετοιμασίας μιας μεταλλικής επιφάνειας , είναι η επικάλυψη της με ένα καλό αστάρι, που θα εξασφαλίσει μια σοβαρή αντισκωριακή προστασία και θα εμποδίσει τη σκουριά να ξαναεμφανιστεί ακόμη  και και μετά από πολύ καιρό. Θα πρέπει ωστόσο να προσέξουμε το προϊόν που θα επιλέξουμε: α) να εξασφαλίζει προστασία που να διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρόνο, β)να εξουδετερώνει ακόμα και το πιο απειροελάχιστο ίχνος σκουριάς που πιθανόν υπάρχει στην επιφάνεια του μετάλλου και γ) να εξασφαλίζει μια καλή πρόσφυση του χρώματος που θα περαστεί αργότερα στο μέταλλο.
Υπάρχουν επίσης εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά αντισκωριακά χρώματα νέας γενιάς, που έχουν την ικανότητα να χρωματίζουν τις μεταλλικές επιφάνειες και την ίδια στιγμή να καταπολεμούν τη σκουριά. Ακόμη κυκλοφορούν ειδικά σπρέι που εξασφαλίζουν απόλυτη προστασία και αρκετή ευκολία στη χρήση, ακόμη και από ανειδίκευτους. Ειδικά για μεταλλικά έπιπλα φερ-φορζέ ή κιγκλιδώματα με περίτεχνες διακοσμήσεις που είναι δύσκολο να περαστούν με πινέλο, τα αντισκωριακά spray είναι μια ιδανική λύση που παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα, που διαρκούν στο χρόνο . Πατόχαρτα, γυαλόχαρτα, σμυριδόπανα, ντουκόχαρτα, ειδικά πινέλα και όλα τα υλικά εργασίας που είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική αντισκωριακή προστασία, διατίθενται στα χρωματοπωλεία.Είτε χρησιμοποιήσουμε spray, είτε όχι καλό είναι να προετοιμάζουμε τις μεταλλικές μας επιφάνειες σε εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να υπάρχει ελευθερία κινήσεων , καλός εξαερισμός, προστασία των γύρω επιφανειών και πιο γρήγορο στέγνωμα.
Στην περίπτωση που η μεταλλική μας επιφάνεια είναι ήδη βαμμένη και παρουσιάζει σημεία σκουριάς, η πρώτη μας κίνηση είναι να αφαιρέσουμε προσεκτικά αυτή τη σκουριά,μαζί με το φθαρμένο παλιό χρώμα. Με μια σιδερόβουρτσα τρίβουμε ολόκληρη την επιφάνεια μέχρι να φύγει ο βασικός όγκος σκουριάς και το στρώμα του παλιού χρώματος. Μετά τρίβουμε με σμυριδόπανο και γυαλόχαρτο, μέχρι να εξαφανίσουμε τα υπολείμματα σκουριάς από τα δύσκολα σημεία, τα καμπυλωτά σημεία , τις διακοσμήσεις κλπ.Ακριβώς γι αυτά τα σημεία ,κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά τριβεία με πολλαπλά εξαρτήματα που έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τα υπολείμματα σκουριάς ακόμα και από τις πιο δύσκολες μεταλλικές επιφάνειες. Όταν είμαστε σίγουροι πως έχουμε αφαιρέσει όλη τη σκουριά, καθαρίζουμε τα πιθανά μικρο-υπολείμματα με μαλακό πανί και περνάμε σε όλη την επιφάνεια ένα ειδικό αντισκωριακό αστάρι.Αυτή η εργασία λέγεται "ψυχρό γαλβάνισμα". Το αστάρι μετατρέπει τη σκουριά σε άλατα και εξασφαλίζει στο μέταλλο αντοχή κατά της υγρασίας και της οξείδωσης. Τέλος περνάμε ένα χέρι αστάρι μετάλλου πριν το χρώμα. Αν η επιφάνεια μας είναι ένα γυμνό μέταλλο που δεν έχει ακόμα βαφεί, καλό είναι να πάρουμε μέτρα προστασίας, ακόμη κι αν δεν έχει εμφανιστεί σκουριά. Έτσι το καθαρίζουμε αρχικά με σύρμα καθαρισμού η με σμυριδόχαρτο και με ένα πανί απομακρύνουμε τα υπολείμματα σκουριάς και τη σκόνη.Κατόπιν περνάμε ένα χέρι αντισκωριακό και το αφήνουμε περίπου 16 ώρες μέχρι να στεγνώσει καλά.Στην συνέχεια περνάμε σαν βάση ένα χέρι αστάρι μετάλλου και τέλος χρωματίζουμε. Πέρα όμως από τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε πως τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας , κατάλληλα για κάθε είδος μεταλλικής επιφάνειας. Υπάρχουν ειδικά αντισκωριακά για πλοία και ναυτιλιακές χρήσεις, για έπιπλα κήπου, για μέταλλα που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, για σασί , εποξικά, χωρίς μόλυβδο, αντισκωριακά νερού κ.α.. Έτσι καλό είναι η τελική επιλογή του αντισκωριακού υλικού μας, να γίνεται ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε μεταλλικής επιφάνειας που θέλουμε να προστατέψουμε και συγχρόνως να βάψουμε με την απόχρωση που προτιμάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...