Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χρώμα και ψυχισμός


Για το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού θα πρέπει να προτιμούμε τα οικολογικά χρώματα. Σε κάθε περίπτωση αντενδείκνυνται τα χρώματα που δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά.
Για το βάψιμο των εξωτερικών στοιχείων του σπιτιού, όπως οι εξωτερικοί τοίχοι, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν η αντανακλαστικότητα του επιλεγμένου χρώματος. Σκούρα χρώματα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα στις επιφάνειες αυτές η θερμοκρασία να υπερβαίνει έως και κατά 25°C τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια.
Τι να αποφύγετε:
* Τα ελαιοχρώματα που μπορεί να έχουν ουσίες πτητικές οι οποίες εξατμίζονται και αιωρούνται στον αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ή να επιδεινώνουν υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.
* Τα χρώματα ανιλίνης που χρησιμοποιούνται για τη βαφή ορισμένων επίπλων είναι ιδιαίτερα τοξικά όταν θερμαίνονται ή όταν ξύνονται από τις επιφάνειες.
* Τα βερνίκια που περιέχουν οργανικούς διαλύτες, όπως είναι το βενζόλιο και η αμμωνία.
Οι καλύτερες επιλογές είναι:
* Χρώματα όπως το πλαστικό ή όλα τα χρώματα που διαλύονται σε νερό και όχι σε οργανικούς διαλύτες (βενζίνη, νέφτι)
* Βερνίκια που περιέχουν καζεΐνη του γάλακτος και είναι ακίνδυνα για τα παιδιά όταν τα εισπνέουν.
* Υδατοδιαλυτή ριπολίνη κατάλληλη για βαφή ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών που είναι άοσμη και προσφέρει καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
* Υδατοδιαλυτό αστάρι κατάλληλο για αστάρωμα ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών, άοσμο και εύκολο στη χρήση.
* Υδατοδιαλυτό βερνίκι εμποτισμού με μυκητοκτόνα δράση, που εξασφαλίζει μακροχρόνια προστασία και είναι φιλικό στο περιβάλλον.
* Υδατοδιαλυτό ακρυλικό βερνίκι ξύλου που περιέχει ειδικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που το κάνουν κατάλληλο για εξωτερική χρήση.
Επίδραση στην ψυχολογίαΌσον αφορά τη χρωματική παλέτα, τα χρώματα ακτινοβολούν μια πολύ μικρή ενέργεια, η οποία ωστόσο επηρεάζει μακροπρόθεσμα θετικά ή αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Γι' αυτό και η επιλογή τους δεν πρέπει να είναι τυχαία. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε ως χρώμα στους τοίχους είτε για τα υφάσματα. Να θυμάστε ότι τα ψυχρά χρώματα ενδείκνυνται για υπνοδωμάτια, ενώ τα θερμά για χώρους όπου υπάρχει δραστηριότητα.
Πιο συγκεκριμένα:

ΚΙΤΡΙΝΟ: Τονώνει τις διανοητικές και ψυχικές λειτουργίες και οξύνει τη διάνοια. Ωστόσο, στο περιβάλλον όπου κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα ευνοούνται οι ημικρανίες, οι μυϊκοί ρευματισμοί και δημιουργείται αίσθημα κόπωσης.

ΚΟΚΚΙΝΟ: Τονώνει, ευνοεί την έμπνευση και τη διανοητική προσπάθεια, αλλά κουράζει αν παραμένουμε στον χώρο για πολύ ώρα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Ένα ακόμα τονωτικό χρώμα, αλλά ηπιότερο από το κόκκινο. Αυξάνει την ενέργεια χωρίς να δημιουργεί επιθετικότητα. Προκαλεί ευεξία και αισιοδοξία και μειώνει την κατάπτωση. Όταν χρησιμοποιείται υπό τη μορφή φωτισμού τονώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Ένα δροσερό χρώμα που ηρεμεί και αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα. Γεμίζει το παιδί αισιοδοξία και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΜΠΛΕ: Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ευνοεί τη μελέτη και τον διαλογισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...