Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Διακοσμητικά στοιχεία-Ροζέτες και κορνίζες

Αίσθηση Πολυτέλειας:

Διακοσμητικά υλικά με χαμηλό κόστος.
Όλες οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όλα τα επιμέρους στοιχεία της κλασικής διακόσμησης σήμερα επιστρέφουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς τοίχους. Μερικές από τις εφαρμογές τους είναι: ροζέτες και κορνίζες οροφής, εσωτερικές μαρκίζες με δυνατότητα τοποθέτησης ή μη κρυφού φωτισμού, απομιμήσεις γύψινων διακοσμήσεων, εύκαμπτες κορνίζες που μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε, απλίκες τοίχου, θολωτές αψίδες κλπ. Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες ίσιες ή ανάγλυφες κορνίζες, ροζέτες και μπορντούρες, οι οποίες υποκαθιστούν τα αντίστοιχα γύψινα στοιχεία. Το πλεονέκτημα των συγκεκριμένων προϊόντων είναι το μειωμένο κόστος η μεγάλη ποικιλία και η ευκολία στην τοποθέτηση και την εφαρμογή χρώματος.

Υλικά:

Ροζέτα και κορνίζες:
Λευκό αστάρι νερού:
Χρώμα ακρυλικής βάσης:
Χρυσή πάστα:
Πινέλο:
Πινέλο ζωγραφικής:
Σφουγγάρι κουζίνας:
Πριόνι:
Οδηγός πλαγιοτομών:
Κόλλα γενικής χρήσης:
Πιστόλι σιλικόνης:

Τοποθέτηση Κορνίζας:

Οι κορνίζες που θα ντύσουν την ένωση του τοίχου με την οροφή, θα πρέπει να δουλευτούν σε ένα πάγκο εργασίας και κατόπιν να εφαρμοστούν. Ιδιαίτερα εάν επιλέξετε να τις πατινάρετε τότε σίγουρα δεν μπορείτε να το αποφύγετε αυτή τη διακικασία.

Στάδιο 1:

Μετρήστε προσεκτικά τις διαστάσεις του χώρου και υπολογίστε τις ανόλογες κορνίζες που θα χρειαστείτε. Κατόπιν υπολογίστε που θα πρέπει να κοπούν οι κορνίζες για τις εσωτερικές ή εξωτερικές γωνίες που δημιουργούνται στις ενώσεις των πλευρών του τοίχου ή στις κολώνες αν υπάρχουν. Για να κοπουν με ακρίβεια οι κορνίζες, επιβάλλεται η χρήση ενός οδηγού πλαγιοτομών. Τοποθετήστε την κορνίζα στον οδηγό, με την ανάγλυφη πλευρά της να κοιτά προς τα πάνω.

Για εσωτερικές γωνίες:

Κόψτε την κορνίζα που θα κολληθεί στο δεξιό σκέλος του τοίχου, τοποθετώντας το πριόνι στην αριστερή εγκοπή του οδηγού πλαγιοτομών. Η κορνίζα που θα κολληθεί στο αριστερό σκέλος κόβεται με δεξιά εγκοπή.

Για εξωτερικές γωνίες:

Αντίθετα για τις εξωτερικές γωνίες η κορνίζα που θα επικολληθεί στο δεξί σκέλος κόβεται με δεξιά εγκοπή και αντίστοιχα για το αριστερό σκέλος με αριστερή εγκοπή. Προσοχή: Υπολογίστε περίπου να συμπίπτει το σχέδιο της κορνίζας στην ένωση των γωνιών.

Στάδιο 2:

Με ένα πινέλο περάστε τις κορνίζες με λευκό αστάρι νερού. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε ομοιοχρωμία στην κορνίζα και το κατάλληλο υπόστρωμα για την πατίνα.

Στάδιο 3:

Σε κορνίζες με έντονα ανάγλυφο σχέδιο πιθανά να μένει χρώμα στα κλειστά σημεία του σχεδίου. Με ένα σφουγγάρι μαζέψτε τα περισσεύματα και στρώστε το χρώμα.

Στάδιο 4:

Αφού στεγνώσει το αστάρι, η κορνίζα είναι έτοιμη για την πατίνα. Επειδή υπάρχει σχέδιο στην κορνίζα, η πατίνα θα δουλευτεί με σφουγγάρι. Βουτήξτε το σφουγγάρι νωπό στο χρώμα και εφαρμόστε το στην κορνίζα. Προσοχή: Μην βάζετε πολύ χρώμα. Κατόπιν με γρήγορες κινήσεις σφουγγίστε κατά μήκος. Δουλέψτε συνεχώς έως ότου η κορνίζα αποκτήσει την επιθυμητή ένταση στην απόχρωση του εφέ. Έτσι τα περιγράμματα αποκτούν μια φωτεινή απόχρωση, χαρίζοντας στην κορνίζα μια τρισδιάστατη όψη.

Στάδιο 5:

Αφήστε τις κορνίζες να στεγνώσουν καλά. Κατόπιν ακολουθεί η εφαρμογή της κορνίζας στον τοίχο. Με ένα πιστόλι σιλικόνης περάστε λεπτή στρώση κόλλας γενικής χρήσεως στην πίσω πλευρά της κορνίζας και στα σημεία που εφάπτεται με τον τοίχο.

Στάδιο 6:

Εφαρμόστε την κορνίζα στην ένωση τοίχου και οροφής. Πιέστε σταθερά στην επιφάνεια κόλλησης, η οποία πρέπει να είναι καθαρή, λεία, στεγνή και σταθερή. Στα σημεία των ενώσεων διαστρώστε ξανά κόλλα. Ενώστε πιέζοντας τα και σκουπίστε αμέσως τυχόν ξεχειλίσματα με ένα υγρό πανί.

Στάδιο 7:

Στα σημεία των ενώσεων ή όπου αλλού χρειάζεται με το νωπό πάντα σφουγγάρι, επαναφέρετε το εφέ της πατίνας. Το εφέ έχει ολοκληρωθεί.

ΡΟΖΕΤΕΣ:

Η Διαδικασία της πατίνας σε ροζέτες, είναι παρόμοια με εκείνη της κορνίζας. Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι η σημασία της ταχύτητας με την οποία δουλεύεται η πατίνα. Θα σας παρουσιάσουμε τη διαφορά στην απόχρωση όταν το σφουγγάρι γίνεται άμεσα ή με καθυστέρηση. Επίσης θα σας δείξουμε μια εναλλακτική μορφή διακόσμησης της ροζέτας με χρυσή πάστα.

Στάδιο Α:

Η ροζέτα πρέπει να περαστεί ένα χέρι λευκό αστάρι νερού και να στεγνώσει καλά. Κατόπιν με ένα πινέλο βάψτε με το χρώμα ολόκληρη την επιφάνεια.

Στάδιο Β:

Αμέσως, χωρίς να αφήσετε το χρώμα να στεγνώσει, με νωπό σφουγγάρι σκουπίστε τη ροζέτα. Επαναλάβετε συνεχώς τις κινήσεις έως ότου η επιφάνεια αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση. Η γρήγορη εργασία μας εξασφαλίζει μια απαλή απόχρωση στην πατίνα. Φροντίστε να έχει ανοιχθεί με τρυπάνι η τρύπα μέσα από την οποία θα περάσουν τα καλώδια του φωτιστικού οροφής. Έπειτα με την ίδια διαδικασία της κορνίζας, τοποθετήστε κόλλα στην πίσω πλευρά της ροζέτας και εφαρμόστε την στον τοίχο.

Στάδιο Γ:

Εάν επιθυμείτε ένα πιο βαρύ εφέ, τότε αφήστε το χρώμα να στεγνώσει 1-2 λεπτά και έπειτα με το νωπό ακόμη σφουγγάρι πατινάρετε τη ροζέτα.

Στάδιο Δ:

Αφού έχει πλέον στεγνώσει απόλυτα η ροζέτα περάστε τη χρυσή πάστα με ένα πινέλο ζωγραφικής στα σημεία που εσείς επιθυμείτε.

Στάδιο Ε:

Τέλος, περάστε κόλλα γενικής χρήσεως στην πίσω μεριά της ροζέτας και εφαρμόστε την στο ταβάνι.
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...