Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δίχρωμη τεχνοτροπία με Stencil


Δημιουργήστε αυτοσχεδιάζοντας.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φαντασία μας όταν αποφασίζουμε να εφαρμόσουμε μια τεχνοτροπία σε μια κάθετη επιφάνεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι σχολαστικότητα στην εφαρμογή.
Υλικά:
Πινέλο:
Πινέλο ζωγραφικής:
Ρολό:
Ρολό καλοριφέρ:
Σκαφάκι:
Χαρτοταινία:
Αλφάδι:
Μέτρο:
Πλαστικό χρώμα βάσης: 1. Απόχρωσης μπεζ.
Πλαστικό χρώμα βάσης: 2.Απόχρωσης ώχρα.
Λαδομπογιά: Απόχρωση ροδακινί.
Λαδομπογιά: Απόχρωση καφέ.
Διαφανές γαλάκτωμα τεχνοτροπίας, Glaze, βάσης λαδιού.
Νέφτι:
Σύρμα κουζίνας:
Stencil.

Στάδιο 1.

Η επιφάνεια προς βαφή πρέπει να είναι σοβατισμένη και χωρίς ατέλειες. Εφόσον βάφετε για πρώτη φορά, φροντίστε να έχει περαστεί αστάρι, πριν ξεκινήσετε την τεχνική. Εάν ο τοίχος είναι σε καλή κατάσταση και βαμμένος, τότε περάστε με ρολό ολόκληρη την επιφάνεια με το πλαστικό χρώμα σε απόχρωση μπεζ ως βάση. Εάν χρειαστεί περάστε και δεύτερο χέρι ώστε να μην υπάρχουν σκιές από το προηγούμενο χρώμα. Αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει καλά.

Στάδιο 2.

Αυτό είναι το στάδιο που ορίζουμε τα πεδία στα οποία θα γίνουν οι διαφορετικές εφαρμογές χρωμάτων και stencil. Είναι σημαντικό να υπολογιστούν σωστά οι αποστάσεις. Χωρίστε οριζόντια τον τοίχο στο ένα τρίτο του ύψους του. Είναι το πεδίο που θα γίνει ή απομίμηση ξύλου. Χρησιμοποιήστε το αλφάδι και ορίστε την ευθεία κατά μήκος με μολύβι. Υπολογίστε το πάχος του αυτοκόλλητου stencil και χαράξτε με μολύβι κατά μήκος το αντίστοιχο πεδίο. Κατόπιν, κάθετα ορίστε ανά 20εκατ. Πεδία όπου θα εναλλάσσεται το ροδακινί εφέ και η μπεζ βάση. Η ευθεία θα ξεκινά από το ταβάνι και θα καταλήγει στο σημείο που έχετε υπολογίσει το stencil.

Στάδιο 3.

Επάνω στα όρια που έχετε σημαδέψει με το μολύβι, εφαρμοστέ χαρτοταινία μασκάροντας ουσιαστικά τα πεδία που θα βαφτούν. Προσοχή, υπολογίστε πώς πρέπει να μπαίνουν οι χαρτοταινίες ώστε να ορίζουν σωστά τους χώρους. Για παράδειγμα στις κάθετες λωρίδες όπου θα γίνεται το εφέ με τις ροδακινί αποχρώσεις, μασκάρετε με χαρτοταινία εξωτερικά.

Στάδιο 4.

Περάστε με τη βοήθεια ενός ρολού καλοριφέρ την ώχρα ως βάση εναλλάξ στα πεδία. Ένα μπεζ πεδίο, ένα ώχρα. Επαναλάβετε σε ολόκληρη την επιφάνεια . Ένα χέρι αρκεί. Περιμένετε να στεγνώσει η επιφάνεια πριν ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο.

Στάδιο 5.

Αναμίξετε τη λαδομπογιά με τη ροδακινί απόχρωση με το διαφανές glaze σε αναλογία 1 προς 1. Μην τα αραιώσετε με white spirit. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και glaze βάσης νερού αλλά στεγνώνουν πιο γρήγορα σε αντίθεση με τα λαδιού που στεγνώνουν πιο αργά και σας εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για την τεχνική σας. Περάστε με ρολό η πινέλο το χρωματισμένο glaze στο πεδίο που έχετε ορίσει κάθετα ανά 20εκατ. Δουλέψτε πεδίο-πεδίο ξεχωριστά ολοκληρώνοντας σταδιακά την εφαρμογή.

Στάδιο 6.

Με το σύρμα κουζίνας και κυματοειδής κινήσεις αφαιρέστε κάθετα το χρώμα. Όσο πιο πολύ πιέζετε το σύρμα στην επιφάνεια, τόσο πιο πολύ χρώμα αφαιρείτε. Προσπαθήστε η φορά των κινήσεων του χεριού να εναλλάσσεται δεξιά-αριστερά ώστε το φινίρισμα να έχει πιο πολύ βάθος.

Στάδιο 7.

Έχοντας πια ολοκληρώσει όλα τα κάθετα πεδία, προχωρήσετε στην επόμενη φάση, όπου θα δημιουργήσετε στο κάτω μέρος του τοίχου την απομίμηση ξύλου. Δουλέψτε τμηματικά και όχι ταυτόχρονα το σύνολο της επιφάνειας. Με το ρολό ή το πινέλο περάστε την αναμειγμένη με glaze καφέ λαδομπογιά.

Στάδιο 8.

Με το σύρμα δημιουργήστε το εφέ των νερών του ξύλου, σέρνοντας το κάθετα. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω με συνεχόμενη σταθερή και αργή κίνηση. Καλό είναι σε αυτό το στάδιο να δουλεύεται δύο μαζί. Ένας να περνάει το χρώμα και ο άλλος να εφαρμόζει την τεχνοτροπία με το σύρμα.

Στάδιο 9.

Αφαιρέστε από παντού τις χαρτοταινίες με μεγάλη προσοχή.

Στάδιο 10.

Στο τελείωμα των κάθετων πεδίων (εφέ ροδακινί) υπολογίστε 0,5εκατ χώρο και με αλφάδι και μολύβι ορίστε παράλληλη προς το πάτωμα ευθε΄ξιακατά μήκος του τοίχου. Εφαρμόστε χαρτοταινία με τη χρήση ενός πλακέ πινέλου ζωγραφικής δημιουργήστε μια λεπτή καφέ γραμμή.

Στάδιο 11.

Αφού στεγνώσει η καφέ γραμμή, κολλήστε το αυτοκόλλητο stencil και γεμίστε με χρώμα τα κενά. Χρησιμοποιήστε τα χρώματα του εφέ, ροδακινί και καφέ, δημιουργώντας ένα δίχρωμο σχέδιο. Κατόπιν αφαιρέστε το Stencil. Μην περιμένετε να στεγνώσει το χρώμα γιατί είναι πιθανόν να ξεκολλήσει και το χρώμα και να αφήσετε σημάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...