Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τεχροτροπίες-Colorwashing

 

Colorwashing

Μια γνωστή τεχνική που μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα και γρήγορα, αρκεί να δώσουμε προσοχή στις λεπτομέρειες και τα στάδια της εφαρμογής της. Το Colorwashing είναι σε θέση να δημιουργήσει τη δική του ατμόσφαιρα σε κάθε εσωτερικό χώρο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τα κατάλληλα έπιπλα και τις σωστές διακοσμήσεις.
Είναι μια ευκαιρία να μεταμορφώσουμε το σπίτι μας, αναδεικνύοντας καλύτερα τους χώρους υποδοχής του και αξιοποιώντας στο έπακρο τις άπειρες δυνατότητες που τα χρώματα μπορούν να μας προσφέρουν.

Υλικά :
Αστάρι νερού:
Πλαστικό χρώμα βάσης ημισατινέ (απόχρωση ροδακινί)
Πλαστικό χρώμα καφέ σκούρο (stencil)
Πλαστικό χρώμα φινιρίσματος ημισατινέ.(απόχρωση κάθε ανοιχτή)
Ζελέ τεχνοτροπίας βάσης λαδιού.
Γούνινο γάντι
Πατρόγκα (μεγάλο και φαρδύ πινέλο)
Κενά δοχεία
White spirit
Πινέλο ζωγραφικής στρογγυλό
Σκαφάκι
Αναδευτήρας
Stencil
Πατόχαρτο
Ρολό
Προεργασία:
Για καλύτερη εφαρμογή και πιο θεαματικό αποτελέσματα η επιφάνεια εργασίας πρέπει να είναι σπατουλαρισμένη και καθαρή. Το μυστική κάθε τεχνοτροπίας είναι ο τοίχος να είναι καλά ασταρωμένος. Το αστάρι μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε άνετα στην επιφάνεια. Μόνο τότε και με τα κατάλληλα πρόσμικτα στο χρώμα μπορούμε να οδηγούμε την τεχνοτροπία στο αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε και όχι να μας πάει το χρώμα σε κάποιο τελικό εφέ.

Στάδιο 1:
Ανακατέψτε το χρώμα βάσης με το ζελέ τεχνοτροπίας βάσης λαδιού. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επιλέγουμε ζελέ λαδιού γιατί σαφώς μας δίνει το περιθώριο της ευελιξίας ως προς τις ταχύτητες της εργασίας. Παρόλα αυτά, εάν είστε εξοικειωμένοι με της τεχνοτροπίες και εργάζεστε ομαδικά και όχι μόνοι, τότε σαφώς προτείνουμε τα ζελέ βάσης νερού, που δεν μυρίζουν τόσο έντονα αλλά και στεγνώνουν πιο γρήγορα, μειώνοντας αισθητά τα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα. Με το γάντι περάστε τμηματικά το χρώμα της βάσης στον τοίχο. Δουλεύετε ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να αφήνετε κενά. Οι κινήσεις σας είναι κυκλικές και επαναλαμβανόμενες. Γεμίστε όλη την επιφάνεια, διαδοχικά αποφεύγοντας τη δημιουργία σκιών στις ενώσεις. Για καλύτερο ξέπλυμα ποτίζετε με μέτρο το γάντι σας με white spirit ώστε να αφαιρείται το χρώμα πιο εύκολα και να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επαναλάβετε τις κινήσεις σας με το γάντι μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο της επιφάνειας. Κατόπιν , πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα αφήστε τον τοίχο να στεγνώσει απόλυτα.
Στάδιο 2 :
Με τον ίδιο τρόπο προσμίξεως το ζελέ τεχνοτροπίας (ένα μέρος χρώμα/ένα μέρος ζελέ) με το χρώμα φινιρίσματος. Με την πατρόγκα περάστε τμηματικά και κατά τόπους πινελιές χρωματισμένου ζελέ.
Στάδιο 3:
Αμέσως και χωρίς καθυστέρηση με την πατρόγκα στρώστε το χρώμα στο σύνολο της επιφάνειας που δουλεύετε τμηματικά. Οι κινήσεις πρέπει να είναι γρήγορες κοφτές και προς αντίθετες κατευθύνσεις. Όσο πιο πολύ δουλεύουμε το χρώμα με την πατρόγκα, τόσο πιο απαλό θα γίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Στάδιο 4:
Για να πετύχετε το εφέ που πρέπει παράλληλα με την εργασία που κάνετε, να ποτίζετε ελαφρά την πατρόγκα με white spirit. Οι κινήσεις σας εξακολουθούν να είναι συνεχόμενες και προς αντίθετες κατευθύνσεις. Όπου νομίζετε συμπληρώνετε χρώμα με την πατρόγκα. Επαναλάβετε τα στάδια 2-3-4 έως ότου ολοκληρώσετε τον τοίχο.

Στάδιο 5:
Αφού έχει πια στεγνώσει όλος ο τοίχος μπορείτε να εφαρμόσετε το stencil. Ορίστε το πεδίο στο οποίο θα γίνει το stencil, προσέχοντας να είναι ευθύγραμμο και παράλληλο με το δάπεδο. Γυαλοχαρτάρετε ελαφρά τον τοίχο, χωρίς να δημιουργήσετε φθορά και καθαρίστε με μαλακό πανί. Κατόπιν κολλήστε το stencil. Με ένα πινέλο ζωγραφικής γεμίστε τα κενά με πολύ προσοχή. Δεν χρειάζεται πολύ χρώμα γιατί κάτι τέτοιο πιθανά να δημιουργήσει ατέλειες και τρέξιμο στο χρώμα. Ολοκληρώστε όλο το stencil και αφαιρέστε το όσο το χρώμα είναι ακόμα νωπό. Μην το αφήσετε να στεγνώσει γιατί μπορεί να σκάσει. Ο τοίχος σας πια θα έχει ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...