Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Γλωσσάρι Χρωμάτων.

Γλωσσάρι του χρώματος.


Ακρυλικά καλλιτεχνικά χρώματα: Χρώματα φτιαγμένα από στερεή χρωστική ουσία δεμένη με ένα ακρυλικό μέσο ανάμιξης, ένα διαφανές ζελέ. Στεγνώνοντας γίνονται ένα υδατοστεγές φινίρισμα που μπορεί να αραιωθεί με νερό. Στο διακοσμητικό βάψιμο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τεχνικές, όπως νερά μαρμάρου και οφθαλμαπάτες, καθώς και για χρωματισμό βάσεων latex και glaze νερού.
Αλκυδικό χρώμα: Χρώμα για οικιακή χρήση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που αποτελείται από ένα μείγμα αλκυδικής ρητίνης και λαδιού. Χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από την λαδομπογιά επειδή στεγνώνει πιο γρήγορα και δεν περιέχει μόλυβδο.
Ανάμιξη: Κατέβασμα των τόνων των αποτυπωμάτων που μένουν στο glaze από ένα εργαλείο όπως το σφουγγάρι, βούρτσα ή πανί, για την επίτευξη ενός ομαλότερου αποτελέσματος, ή τον συνδυασμό glaze διαφορετικών αποχρώσεων σε μια επιφάνεια,. Γίνεται περνώντας την επιφάνεια με μια απαλή κίνηση.
Αραίωση: Η αραίωση καθαρής μπογιάς ή στιλβωτικού μέσου με ένα διαλυτικό, όπως νερό ή νέφτι για να του δώσετε πιο κατεργάσιμη συνοχή.
Αστάρι: Υλικό στεγανοποίησης που εφαρμόζεται κάτω από την βάση για να προστατεύσει την γυμνή επιφάνεια, να την κάνει μη πορώδη και να αποτρέψει το πέρασμα υγρασίας και βρομιάς στον τοίχο.
Αφαιρετικές Τεχνικές: Τεχνικές δύο βημάτων, όπου εφαρμόζεται πρώτα το glaze στην επιφάνεια με βούρτσα ή ρολό και κατόπιν αφαιρείται ή μετακινείται με εργαλεία, όπως πατσαβούρια, σφουγγάρια, υφάσματα και άλλα.
Βάση: Αδιαφανείς στρώσεις χρώματος που στεγνώνοντας γίνονται ένα ανθεκτικό φινίρισμα. Στο διακοσμητικό βάψιμο το glaze εφαρμόζεται πάνω στην βάση.
Βερνίκι: Τελική διαφανής επίστρωση, που χρησιμοποιείται για την προστασία των βαμμένων φινιρισμάτων. Το βερνίκι θα καθορίσει την γυαλάδα του φινιρίσματος. Βγαίνει από ματ έως πολύ στιλπνό. Διαλέξτε τη γυαλάδα που ταιριάζει με το φινίρισμα σας.
Γομολάκα: Ξεχασμένο σήμερα αστάρι οινοπνεύματος που στεγνώνει γρήγορα. Αναλόγως του τύπου που θα χρησιμοποιήσετε , στεγνώνοντας θα έχει διαφανές κεχριμπαρένιο ή λευκό χρώμα.
Δείγμα-σανίδα: Μια επιφάνεια στην οποία δοκιμάζονται οι τεχνικές, γίνεται ο πειραματισμός με τα χρώματα και η προεπισκόπηση των τελικών αποτελεσμάτων.

Διακριτικό ξεθώριασμα (σβήσιμο): Ένα εφέ που χαρακτηρίζεται από μαι βαθμιαία πρόοδο ενός χρώματος glaze από σκούρο σε ανοιχτό και αντιστρόφως, ή από ένα χρώμα στο άλλο. Το ξεθώριασμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με το stencil.
Διαλυτικά: Διαλυτικές ουσίες ή μέσα αραίωσης που διαλύουν το χρώμα σε κατεργάσιμη συνοχή, δηλαδή νέφτι για λαδομπογιές και νερό για υδατοδιαλυτά χρώματα.
Δουλεύοντας στεγνά. Εφαρμογή λεπτής στρώσης glaze, ή εφαρμογή λίγης μπογιάς, αρκετής για να καλυφθεί η επιφάνεια.
Δουλεύοντας υγρά: Εφαρμογή πολύ glaze, συχνά σε διάφορα χρώματα, το ένα πάνω στο άλλο πριν στεγνώσει το προηγούμενο, ούτως ώστε να αναμιχθούν χρώματα πάνω στην ίδια την επιφάνεια καθώς δουλεύετε.
Εντυπωσιακά χρώματα: Αναπαράγουν φυσικά υλικά σε χρώματα, που δεν υπάρχουν στην φύση.
Επάλειψη: Το ελαφρό και επανειλημμένο άγγιγμα της επιφάνειας με ένα εργαλείο βαφής με γρήγορες κινήσεις, δημιουργώντας απαλά ομοιόμορφα σημάδια.
Καταπόνηση υφάσματος: Η χρήση υλικών, όπως γάζα ή βαμβακερά πατσαβούρια για την εφαρμογή ή αφαίρεση του glaze. Η πιο κοινή μέθοδος καταπόνησης της επιφάνειας είναι με υλικό φτιαγμένο ένα μάτσο στο χέρι σας, όπως στην τεχνική της γάζας και του κουρελιού. Το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τυλιγμένο σε σωλήνα ή σε μακριές λωρίδες.
Κοψίματα: Η εφαρμογή χρώματος σε αυλακωτά ενώσεις και γωνίες. Γίνονται με μικρά πινέλα γιατί το ομοιόμορφο βάψιμο με ρολό είναι αδύνατον.
Κυματισμός: Τεχνική φινιρίσματος, απομίμησης κυματοειδούς υφάσματος όπως το μετάξι και το ρεγιόν Άριστο παράδειγμα το Κινέζικο water silk.
Λείανση: Η εξαφάνιση σημαδιών από την βούρτσα ή το μαλάκωμα βαμμένων γραμμών σε μια επιφάνεια, που είναι ακόμη νωπή από την μπογιά ή το glaze. Μετακινήστε με απαλές κινήσεις πάνω στην επιφάνεια μια μακριά βούρτσα με μαλακές τρίχες κατάλληλη για τον τύπο της μπογιάς και το μέγεθος της δουλειάς σας.
Μαστίγωμα: Μια τεχνικ΄διακοσμητικού βαψίματος στην οποία χειρίζεται κανείς το glaze χτυπώντας την επιφάνεια με μια βούρτσα με μακριές τρίχες. Μια ειδική βούρτσα μαστιγώματος με τρίχες μήκους 5 ιντσών είναι ιδανική για την εκτέλεση αυτής της τεχνικής αλλά και δαπανηρή. Αντί για την παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα βαφής οικιακής χρήσης με τις πιο μακριές τρίχες που μπορείτε να βρείτε.
Νερά μαρμάρου: Τεχνική διακοσμητικού βαψίματος που σας επιτρέπει να αποτυπώσετε την όψη του μαρμάρου.
Ντεκουπάζ: Η παραδοσιακή τεχνική συγκόλλησης κομμένων σχημάτων χαρτιού ή άλλου υλικού σε μια επιφάνεια και η κατόπιν κάλυψη της τελευταίας με αρκετές στρώσεις βερνικιού.
Παγκόσμιες Αποχρώσεις: Άκρως συμπυκνωμένη υγρή χρωστική ουσία για τον χρωματισμό λαδομπογιών ή υδατοδιαλυτών χρωμάτων , που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές και διακοσμητές. Οι αποχρώσεις δεν περιέχουν στεγνωτικό και επομένως δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν το 10% του όγκου του χρώματός σας, ειδάλλως το χρώμα δεν θα στεγνώσει.
Πηγές: Τεχνικά φυλλάδια, προσωπική εμπειρία και περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής. 
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...