Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γλωσσάρι Χρωμάτων. Συνέχεια των όρων.

Παλέτα:
  1. Μια λεπτή οβάλ ή τριγωνική σανίδα ή ένα πινάκιο με φύλλα μιας χρήσεως στο οποίο μπορείτε να αναμίξετε μικρές ποσότητες μπογιάς. Η παραδοσιακή παλέτα έχει μια τρύπα στην μέση για να περνά ο αντίχειρας και να την κρατά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο πιάτο ως μια φθηνή και άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση.
  2. Το σύνολο των χρωμάτων που διαλέγετε για το διακοσμητικό σας φινίρισμα ή για το σχέδιο του χώρου.

Πατίνα Χαλκού: Ευχάριστο και δημοφιλές πρασινωπό μπλε-γκρι υλικό φινιρίσματος που αναπτύσσεται πάνω στον χαλκό, στον μπρούντζο και στον ορείχαλκο. Δίνει στα αντικείμενα την όψη φυσικής γήρανσης.
Πιτσίλισμα: Η δημιουργία ενός ωραίου χρωματιστού τελειώματος σε μια βάση με το τίναγμα της μπογιάς από τις τρίχες μιας βούρτσας.
Προσθετικές Τεχνικές: Τεχνικές που δίνουν αποτυπώματα με glaze πάνω στην βάση με την χρήση διαφόρων εργαλείων, όπως σφουγγάρια, πατσαβούρια και βούρτσες. Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνικές είναι το σφούγγισμα και το πέρασμα με πανιά.
Σταυροειδές σχέδιο: Μέθοδος εφαρμογής βάσης και glaze απαλά και ομοιόμορφα πάνω σε μια επιφάνεια . Πάντα πρέπει να το χρησιμοποιείτε όταν εφαρμόζετε glaze με βούρτσα για τον περιορισμό σημαδιών από την τελευταία. Ξεκινήστε βάφοντας ή περνώντας το glaze από πάνω προς τα κάτω. Κατόπιν, χωρίς να πάρετε επιπλέον μπογιά ή glaze , περάστε από πάνω του πλάγια και τελικά ελαφρά από την κορυφή προς τα κάτω μέχρι να εξαλείψετε τα σημάδια της βούρτσας.

Στεγνό βούρτσισμα: Η δουλειά με βούρτσα που δεν έχει σχεδόν καθόλου μπογιά, Η βούρτσα μπορεί να πάρει μπογιά από το ένα μέρος της επιφάνειας που έχει περαστεί με glaze και να το φέρει στο άλλο, όπως στην τεχνική του σκουριασμένου μετάλλου.
Στεγνωτικό: Χημική ουσία που υπάρχει σε προ-αναμεμειγμένα χρώματα ή λαδομπογιές και επισπεύδει τον χρόνο στεγνώματος.
Στόκος: Ένα υλικό φινιρίσματος που αποτελείται από λευκό τσιμέντο, ασβέστη και νερό για εξωτερικούς χώρους και λεπτό κονίαμα για εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιείται για γέμισμα οπών, ρωγμών και εγκοπών.
Σύνθεση: Πώς τα ανοιχτά και σκούρα σημεία του βαμμένου φινιρίσματος σας σχηματίζονται σε μια επιφάνεια. Σίγουρα δεν θέλετε ένα τεράστιο, σκούρο σημείο σε μια γωνία της επιφάνειας σας που θα αποσπά το μάτι από το γενικό σύνολο.
Σύρσιμο: Τεχνική που εφαρμόζεται καλύτερα με δύο άτομα (ειδικά σε μεγάλους χώρους), κατά την οποία ο ένας περνά glaze με βούρτσα ή ρολό και ο άλλος αφαιρεί λίγο από το glaze σαρώνοντας το με μια μεταλλική κτένα νερών, με ένα κομμάτι από χαρτόνι με μια φτερωτή άκρη με στεγνό πινέλο ή άλλο εργαλείο.
Σχεδιασμός με κουκκίδες (Στίξη): Η εφαρμογή μπογιάς σε μια επιφάνεια με μια πολύ ελαφριά κοφτή κίνηση επάλειψης. Επίσης, ονομάζεται στίξη και μια τεχνική βαψίματος που δημιουργεί ένα ειδικό φινίρισμα μέσω ενός ελαφρού περάσματος μιας ειδικής τριγωνικής βούρτσας.
Τοιχογραφία: Η αρχαία τέχνη ζωγραφικής πάνω σε νωπό, υγρό ακόμη σοβά από ασβέστη χρησιμοποιώντας μπογιές ανακατεμένες με νερό. Παράγει απαλά, λεπτά χρώματα και ένα φινίρισμα με μεγάλο βάθος.
Φυσική ροή: Αποκαλείται ή κατεύθυνση ενός φινιρίσματος προς την συνολική φυσική γραμμή και το σχέδιο του υλικού, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα νερά κυλούν μέσα στο μάρμαρο, τον τρόπο που το νερό θα κυλούσε πάνω από ένα κομμάτι μέταλλο και πως να σβήνει το χρώμα με τρόπο φυσικό.
Χρώμα Latex: Υδατοδιαλυτό χρώμα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, παρόμοιο με το ακρυλικό. Στεγνώνει γρήγορα, μυρίζει ελάχιστα και διατίθεται σε φινιρίσματα από ομοιόμορφα σε στιλπνά.
Χτένισμα: Φινίρισμα μέσω ενός οδοντωτού εργαλείου, (όπως μια χτένα νερών ξύλου ή χάρτινη με δόντια που έχουν φτιαχτεί σε αυτό), που στο υγρό glaze παράγονται αποτελέσματα, όπως Κυματοειδής τελειώματα και φυσικά νερά ξύλου.
Crackle Glazing: Ένας τρόπος να δώσετε σε μια βαμμένη επιφάνεια τις λεπτές ρωγμές που φέρνει ο χρόνος.
Glaze: Λαδομπογιά ή υδατοδιαλυτό χρώμα που είναι διαφανές επειδή περιέχει πολύ περισσότερο στιλβωτικό υγρό ή νερό (αναλόγως το είδος της μπογιάς) από ότι χρωστική ουσία.
Sponging(σφουγγάρισμα) : Η εφαρμογή ή η αφαίρεση glaze με το πέρασμα ενός σφουγγαριού σε μια επιφάνεια . Μια από τις πιο πετυχημένες και δημοφιλείς τεχνικές, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε νερά μαρμάρου, στόκου και άλλου.
Stencil:
  1. Σχέδιο κομμένο από χαρτόνι, διαφάνεια εκτύπωσης ή χαρτί stencil. Μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα στην αγορά ή να τα φτιάξετε μόνοι σας.
  2. Εφαρμογή Stencil : Η τοποθέτηση ενός κομμένου σχεδίου και η αποτύπωση του πάνω σε μια επιφάνεια με την ενδιάμεση εφαρμογή μπογιάς με σφουγγάρι, βούρτσα ή σπρέι.
    Πηγές: Τεχνικό φυλλάδια, προσωπική εμπειρία και περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...