Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αστάρια προεργασίας και πλαστικά.

Αστάρια Προεργασίας :

Υπάρχουν πολλά Αστάρια προεργασίας. Θα σας δείξουμε δύο αστάρια που είναι και τα πιο συνηθισμένα.
Το αστάρι λαδιού και το αστάρι πλαστικού. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το σύστημα βάσης-υποστρώματος πρέπει να είναι ανάλογος με το υλικό του φινιρίσματος. Δηλαδή, αν διαλέξουμε αστάρι λαδιού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα ελαιοχρώματα και αντίστροφα. Παρόλα αυτά υπάρχουν υλικά που είναι συμβατά και με τα δύο συστήματα. Άλλωστε παλιά τους τοίχους τους περνάγαμε με λινέλαιο αραιωμένο με νέφτι και μετά περνάγαμε πλαστικό. Μετά βγήκαν οι πρώτες ύλες πλαστικού ( ένα κολλώδες υλικό που αραιώνονταν με νερό, και μετά τα αστάρια πλαστικού ).
Αστάρι Λαδιού :
Το αστάρι λαδιού είναι ανθεκτικότερο και επιβάλλεται σε εξωτερικούς τοίχους αλλά και σε εσωτερικούς που έχουν προηγηθεί υδροχρώματα ( λάδι και λίγο νέφτι σαν αστάρι δένει τις σαθρές επιφάνειες). Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πέρασμα γιατί αν πέσει σε μάρμαρα ή μωσαϊκά αφήνει λαδιές που ποτίζουν. Το λάδι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να στεγνώσει ( περίπου 24 ώρες αλλά και λιγότερο αν έχει μπόλικο νεφτάκι μέσα αλλά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν το περάσετε μόνοι σας το χειμώνα βάλτε λίγο νεφτάκι παραπάνω αλλά αυτά καλύτερα να τα αφήνετε σε επαγγελματίες).
Αστάρι Πλαστικού :
Το αστάρι πλαστικού μας δίνει και αυτό τη δυνατότητα της προεργασίας . Είναι φθηνότερο από το λάδι και περνιέται πιο εύκολα. Έχει το πλεονέκτημα να στεγνώνει γρήγορα ( σε 2 με 3 ώρες ) ώστε να μπορούμε την ίδια μέρα να περάσουμε και 1 με 2 χέρια πλαστικό. Είναι άχρωμο και δεν αφήνει λεκέδες στο πάτωμα ( γίνεται σαν λεπτό φύλλο ζελατίνας στο πάτωμα και αφαιρείτε εύκολα ). Το αστάρι πλαστικού υπάρχει έτοιμο στην αγορά και αραιώνεται με νερό. Συμβουλή: Συνήθως οι οδηγίες λένε ότι αραιώνεται 1 μέρος αστάρι προς 4-5 κιλά νερό, αλλά η εμπειρία μου δείχνει ότι η καλύτερη αναλογία είναι 1 προς 2,5. Όταν λοιπόν το αραιώνεται καλύτερα κάντε το ρίχνοντας λίγο-λίγο νερό μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή αραίωση.
Αραίωση Πλαστικού Χρώματος :
Δεν είναι καλό να αραιώνουμε το πλαστικό πολύ περισσότερο από το κανονικό. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουμε θα είναι να μην στρώνουν οι επιφάνειες και να χρειαστούμε περισσότερα χέρια περάσματος δηλαδή αντί για οικονομία θα έχουμε σπατάλη, σκεφτείτε επίσης ότι το πολύ αραιωμένο χρώμα θα στάζει και θα γεμίσει το πάτωμα με λεκέδες , άλλο ένα μεροκάματο για καθάρισμα συν τη γκρίνια της νοικοκυράς.
Χρωματισμός του Πλαστικού :
Το πλαστικό χρωματίζεται με βασικά χρωστικά και έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρωματισμό όταν στεγνώσει. Για να πετύχουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε , ρίχνουμε τα χρωστικά σε μικρές ποσότητες και δοκιμάζουμε το αποτέλεσμα με πινελιές σε κρυφά σημεία του τοίχου μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι αν επιλέξουμε κάποια έτοιμη απόχρωση του εμπορίου πρέπει να φανταστούμε πως θα δείχνει το χρώμα σε ολόκληρη την επιφάνεια. Μερικές φορές μας αρέσει το χρώμα αλλά όταν το εφαρμόζουμε στον τοίχο αυτό σκουραίνει και ξεφεύγει από την απόχρωση που είχαμε στο μυαλό μας. Για αυτό καλύτερα να διαλέγετε μια πιο ανοιχτή απόχρωση από αυτή που έχουμε στο μυαλό σας.
Πλαστικό σε καινούργιους ή υδροχρωματισμένους τοίχους :
Για να περάσουμε πλαστικό σε καινούργιους τοίχους η υδροχρωματισμένους με ασβέστη ή κόλλα θα πρέπει να κάνουμε κάποιες προεργασίες. Η πρώτη εργασία που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε τα μερεμέτια (τρύπες από καρφιά, ρωγμές και ραγίσματα ) με γύψο και νερό ή παρεντίνα σε εσωτερικές επιφάνειες και τσιμέντο λευκό ή κόλλα πλακιδίων για εξωτερικές επιφάνειες. Έπειτα από την επίστρωση του στόκου τρίβουμε καλά και περνάμε ένα χεράκι πιο λεπτό στόκο για να φέρουμε την επιφάνεια στην επιθυμητή κατάσταση. Κατόπιν τρίβουμε τις επιφάνειες -εξωτερικές ή εσωτερικές- καλά με πατόχαρτο αν είναι καινούργιες ή ακόμα και παλιές υδροχρωματισμένες για να φύγουν οι σκόνες και τα φουσκώματα της μπογιάς . Ξεσκονίζουμε καλά αρκετές φορές-αν βάλουμε και μια ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνουμε τις σκόνες τελείως ακόμα καλύτερα-και έπειτα ετοιμάζουμε το ανάλογο αστάρι για την εφαρμογή. Το αστάρωμα χρειάζεται προσοχή ούτως ώστε να μην μείνουν απέραστες περιοχές, όπως γωνίες που πρέπει να τις περάσουμε με ένα πινέλο. Το αστάρι πρέπει να περαστεί καλά γιατί αν μείνουν επιφάνειες αστάρωτες το χρώμα θα κάνει σκιές στα αστάρωτα σημεία.

Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και ή εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Το παραπάνω άρθρο γίνεται να αντιγραφεί μέρος ή όλο αρκεί να σεβαστείτε τον κόπο μας και να τοποθετήσετε έναν σύνδεσμο αναφοράς προς στην σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...