Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΛΕ : Το χρώμα του βάθους.



ΜΠΛΕ : Το χρώμα του βάθους.
Πόσο πιο βαθύ θα μπορούσε να είναι το συναίσθημα που γεννά η θέα του ουράνιου θόλου ή το απύθμενο του θαλάσσιου όγκου που παρατηρούμε γύρω μας. Το μπλε είναι το χρώμα που δηλώνει το άπλετο, το απέραντο και το δυνατό. Τα άτομα που προτιμούν το μπλε ενεργούν με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Είναι δύσκολα προσαρμόσιμα σε όλους τους χώρους και δεν μπορούν να παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο ίδιο μέρος. Λατρεύουν τις αλλαγές και θέλουν να ζουν σε ευρύχωρα σπίτια. Είναι κυκλοθυμικά άτομα και έχουν ροπή στη χρήση αλκοόλ.
Ονόματα του μπλε:
Θαλασσί, ωκεανό, πέλαγος, Μεσόγειο, Αιγαίο, Άκουα μάρε, γαλάζιο, υάκινθο, γαλαζόπετρα, σεληνόλιθο, λεβάντα, πασχαλιά, αμέθυστο. Ενώνεται με άλλα χρώματα και δίνει σύννεφα αέρινα και αφρίζοντα κύματα της θάλασσας. Είναι θετικό και γεννά τα άλλα χρώματα. Η πιο δυνατή μίξη είναι εκείνη με το κίτρινο που δίνει όλο το χρωματικό φάσμα του πράσινου.
Το μπλε συμβολίζει την ηρεμία, τη βαθιά γνώση, το μεγαλείο που δεν έχει αρχή και τέλος. Λούζει τη γη και την καθαρίζει. Το χρησιμοποιούν μαζί με το λευκό για να δηλώσουν έξοδο. Το βάζουν δίπλα στο κόκκινο για να επιστήσουν την προσοχή σε κάτι. Το συνθέτουν με κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις και το τοποθετούν για να πλαισιώσουν το πράσινο. Είναι δυνατό χρώμα μόνο κοντά στα παράγωγα του. Δηλώνει βάθος γιαυτό μπαίνει σε χώρους που ζητούν ένα σταθερό μα διαπερατό όριο.
Το μπλε μας λέει ότι κάτι υπάρχει πέρα από αυτό που βλέπουμε. Είναι σα να κοιτάζουμε ένα πέλαγος από μακριά και να αναζητούμε στο τέλος του πάλι ένα κομμάτι στεριάς. Οι επιρροές του λοιπόν είναι εκείνες που μας ωθούν στην αναζήτηση σε βάθη πραγμάτων που δεν ταυτίζονται με την κοινή λογική. Όταν το μπλε ενώνεται με το φως η λάμψη του είναι μεγαλοπρεπής. Αυτή η μεγαλοπρέπεια ωθεί σε βαθείς στοχασμούς και μεγαλόπνοες ιδέες.
Σε ποιους χώρους να το προτιμούμε:
Πρέπει να βάφονται με αυτό παράθυρα, πόρτες τοίχοι στο τέλος διαδρόμων, μπάνια, οροφές και να δημιουργούνται γωνίες του μπλε σε εσωτερικούς χώρους. Το μπλε είναι ικανό να μας δώσει την ψευδαίσθηση της διαπερατότητας και της συνέχειας πίσω από ότι βλέπουμε. Προσφέρει ένα έντονο αίσθημα αναζωογόνησης και την μοναδική αίσθηση δροσιάς και καθαρότητας. Ερεθίζει την φαντασία και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, γιαυτό είναι καλό να χρησιμοποιείται σε χώρους μελέτης.

Πηγές: Περιοδικά Χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...