Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΚΌΚΚΙΝΟ: Το χρώμα του πάθους


Είναι κόκκινο σαν το αίμα, το χρώμα του πάθους. Σφυρηλατεί σαν τη φωτιά το σίδερο και το λιώνει. Γίνεται μοιραίο και δυνητικό. Δίνει σήμα κινδύνου αλλά και μας προκαλεί. Τα άτομα που προτιμούν το κόκκινο είναι θερμά στην ιδιοσυγκρασία, επιθετικά πολλές φορές και ορμητικά. Έχουν μια καθημερινή ριψοκίνδυνη τάση και είναι συνήθως, βιαστικά με ότι καταπιάνονται. Τα άτομα του κόκκινου είναι συνήθως βιαστικά και απερίσκεπτα. Υπάρχουν κι ορισμένα που είναι ντροπαλά και ευσυγκίνητα. Κρύβουν όμως μέσα τους και τη φλόγα για δράση, επανάσταση, εξουσία καθώς και μια τάση αναρρίχησης στην ιεραρχία.
Ονόματα του Κόκκινου:
Το λένε φωτιά, ρουμπινί, βύσσινο, κεραμιδί. Το λένε πάθος, οργή, έρωτα, καρδιά. Γίνεται ροζ, ροδί, ροδοπέταλο, αλάβαστρο, χώμα, κεραμικό και μοβ. Όταν σμίγει με το κίτρινο γεννάει το πορτοκαλί. Όταν ενώνεται με το μπλε βγάζει το βιολετί.
Τι Συμβολίζει:
Το κόκκινο συμβολίζει το ερωτικό πάθος, το λάθος και τον κίνδυνο. Μοιάζει να είναι πάντα ρευστό, θερμό και να εξωτερικεύει τη δύναμη και την ορμή που συνοδεύεται με ένα σπινθηροβόλο θάρρος. Είναι στοιχείο της ύπαρξης ζωής και θεωρείται κύριο υλικό συστατικό της. Συχνά συμβολίζει και απαγορεύσεις. Ντύνουν με αυτό γιορτές σε αναζήτηση της ανανέωσης και της γρήγορης ανάτασης. Είναι το χρώμα του χρήματος που από λάθος συμβολίζουν με το χρυσό.
Πως μας επηρεάζει:

Μοιάζει με στόχο το κόκκινο. Είναι σημάδι στημένο για όσους αρέσκονται να θέτουν στόχους. Αποφεύγεται να χρησιμοποιείται στην κατακόκκινη απόχρωση του γιατί θυμίζει το αίμα. Η επίδραση του κόκκινου στον ψυχισμό μας είναι κατ'επέκταση αρνητική και μας δημιουργεί επιθετικότητα. Παρότι συμβολίζει το ερωτικό πάθος, η θέα του δεν το εξάπτει. Θέλουν το ροζ σαν απόχρωση για να δηλώσουν τη μαγεία του έρωτα αλλά και την τρυφερότητα και την αθωότητα.
Σε ποιους χώρους να το προτιμούμε:

Το κόκκινο ταιριάζει να χρησιμοποιείται στις ανοικτές πάλ αποχρώσεις του σε μικρούς εσωτερικούς χώρους, κυρίως σε κρεβατοκάμαρες. Αυτούσιο δεν έχει διαπερατότητα, είναι σκοτεινό χρώμα και δεν βοηθά στην προσαρμογή μας στο περιβάλλον όπου υπάρχει. Γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σαν διακοσμητικό στοιχείο.
Πηγές: Περιοδικά χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής αλλά και τεχνικά φυλλάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...