Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πατίνα: Εύκολες και γρήγορες μεταμορφώσεις.

ΕΥΚΟΛΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ.

Με την τεχνική της πατίνας διακοσμούμε χρωματικά πολλά αντικείμενα με διάφορες χρήσεις, κυρίως όμως πήλινα δοχεία και μερικές φορές ακόμη και αγάλματα. Με την συγκεκριμένη τεχνική οι Γάλλοι κυρίως στις μεγάλες πόλεις διακοσμούσαν τα έπιπλα τους. Πραγματικά αριστουργήματα διακοσμητικής τέχνης με άψογη εφαρμογή. Σήμερα χρησιμοποιούμε την πατίνα αυτή για να διακοσμήσουμε αντικείμενα και έπιπλα αλλά καμιά φορά και τοίχους. Είναι μια ευκαιρία να εξασκήσετε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο αφού είναι μια διαδικασία αρκετά εύκολη και διασκεδαστικής.


ΥΛΙΚΑ :
  • Αστάρι νερού για το υπόστρωμα.
  • Χρώμα ακρυλικό ζωγραφικής (Σιένα ψημένη )
  • Σπόγγος φυσικός ή σφουγγάρι.
  • Πανί ή χαρτί κουζίνας.
  • Στιλβωτικό κερί επίπλων ( σε κρεμώδη μορφή ).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ :

Στάδιο 1: Αφού καθαρίσετε την επιφάνεια από σκόνες και υπολείμματα, περάστε το αντικείμενο πχ την γλάστρα μας με αστάρι νερού ως βάση για τα υπόλοιπα υλικά. Αφού στεγνώσει με το σπόγγο βρεγμένο ελαφρά πάρτε χρώμα ακρυλικό ( διάλυση 1 προς ½ νερό ) και βάψτε την γλάστρα ή πήλινο αντικείμενο καλά σε όλη την επιφάνεια.
Στάδιο 2: Πριν στεγνώσει η επιφάνεια, με το πανί ή το χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να φύγει λίγο χρώμα. Αν το αντικείμενο μας έχει ανάγλυφα σχέδια, δώστε περισσότερη προσοχή.
Στάδιο 3: Με το σπόγγο εντελώς στεγνό πάρτε το κερί (κρέμα ) και λίγη σκόνη χρώμα μαζί. Κατόπιν με σταθερές κι απαλές κινήσεις ακουμπήστε το σε διάφορα σημεία ή και σε όλη την επιφάνεια.
Στάδιο 4: Όταν τελειώσετε και πριν ακόμη στεγνώσει η επιφάνεια σας, αφαιρέστε με το πανί πολύ προσεκτικά το περιττό χρώμα.
Στάδιο 5: Για περισσότερη αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές μεταβολές, προστατέψετε την πατίνα με ένα προστατευτικό βερνίκι. Προσέξτε μόνο τα τρεξίματα. Σε διαφορετική περίπτωση περάστε την πατίνα με ένα spray βερνικιού γιατί ψεκάζετε ομοιόμορφα και δεν δημιουργεί τρεξίματα.


Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και προσωπική εμπειρία σαν ελαιοχρωματιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...