Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τονίζοντας τα νερά του ξύλου.

    ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ:
Τα νερά του ξύλου είναι αυτό που χαρίζουν στο υλικό την πραγματική του ομορφιά, είναι αυτά που δίνουν ομορφιά σε ένα έπιπλο ή δείχνουν την αξία ενός κουφώματος , ενός διαχωριστικού ή μιας κορνίζας. Εδώ θα μιλήσουμε για την τεχνική εφαρμογή της διχρωμίας των νερών του ξύλου. Αν παρατηρήσουμε τα ξύλα θα δούμε πως τα νερά και οι ρόζοι έχουν συνήθως πιο σκούρο χρώμα από την υπόλοιπη επιφάνεια, που είναι πιο ανοιχτόχρωμη . Με μια ειδική χρωματική επέμβαση μπορούμε να τονίσουμε με διχρωμία τα νερά του ξύλου και να πετύχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές επιφάνειες.

ΥΛΙΚΑ :

  • Φυσικός σπόγγος :
  • Νέφτι (πεύκου ή ζωγραφικής ):
  • Λαδομπογιά ( ζωγραφικής , χρώμα Indian Yellow):
  • Σκόνες (ζωγραφικής , χρώματα τιτάνιο λευκό και Σιένα ωμή ):
  • Πανί ή χαρτί κουζίνας :
  • Κτένα από λάστιχο για το τόνισμα των νερών του ξύλου ( σε χρωματοπωλεία):
  • Τρία μικρά μπολ:


ΕΦΑΡΜΟΓΗ :
Στάδιο 1: Χρησιμοποιούμε το φυσικό σπόγγο ( πάντα ανάλογο σε μέγεθος ανάλογο με την επιφάνεια που θα βαφτεί) , για να απλώσουμε το χρώμα στην επιφάνεια πιο εύκολα και σταθερά. Αφού διαλύσετε τις σκόνες σε διαφορετικά μπολ ( μια κουταλιά σούπας χρώμα και μια νερό), βρέξτε ελαφρά το σπόγγο και πάρτε λίγο χρώμα από το ένα μπολ και λίγο από το άλλο. Κατόπιν με σταθερές κινήσεις απλώστε το χρώμα μέχρι να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια. Επαναλάβετε για όσο χρειαστεί. Χωρίς να αφήσετε την επιφάνεια να στεγνώσει εντελώς, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο.
Στάδιο 2: Με το πανί ή το χαρτί της κουζίνας, σκουπίστε καλά την επιφάνεια για να φύγει το περιττό χρώμα και να φανούν τα νερά του ξύλου.
Στάδιο 3: Διαλύστε τη λαδομπογιά στο τρίτο μπολ ( μια κουταλιά του γλυκού χρώμα και μία νέφτι) . Ξεπλύνετε καλά το σπόγγο, στεγνώστε τον από το νερό εντελώς και βυθίστε τον στη διαλυμένη λαδομπογιά. Κατόπιν απλώστε τη λαδομπογιά πάνω στην επιφάνεια δύο φορές και χωρίς να στεγνώσει συνεχίστε στο επόμενο στάδιο.

Στάδιο 4: Με τη λαστιχένια κτένα αφαιρέστε το περιττό χρώμα από την επιφάνεια, με κινήσεις δυνατές και σταθερές με φορά από πάνω προς τα κάτω. Όταν η κτένα γεμίσει από χρώμα σκουπίστε τη με ένα πανί και συνεχίστε μέχρι να τονιστούν καλά τα νερά του ξύλου. Για να διατηρηθεί καλύτερα η επιφάνειά σας, μετά από μερικές μέρες ψεκάστε την με κάποιο spray ή περάστε τη με λούστρο διαλυμένο με νέφτι πεύκου, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ πινέλο ελαιοχρωματιστών. Το λούστρο να είναι διάφανο ματ.


Πηγές: Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά Χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και προσωπική εμπειρία σαν ελαιοχρωματιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...