Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χρωματικός Τροχός

Μονοχρωματικός συνδυασμός χρώματος.

Παραδείγματα.
Ο μονοχρωματικός συνδυασμός  χρησιμοποιεί παραλλαγές σε ελαφρότητα και κορεσμό ενός μοναδικού χρώματος.. Αυτό το σχέδιο δείχνει καθαρό και καλαίσθητο. Μονοχρωματικοί συνδυασμοί ταιριάζουν μεταξύ τους παράγοντας ένα καταπραυντικό αποτέλεσμα. Ο μονοχρωματικός συνδυασμός είναι πολύ εύκολος στα μάτια , ειδικά στις μπλέ ή πράσινες χροιές. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να εγκαταστήσεις μια καλή γενική διάθεση. Το βασικό χρώμα μπορεί να ενοποιηθεί με ουδέτερα χρώματα, όπως το μαύρο, λευκό ή γκρί. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο , όταν χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό, παρακάτω θα επισημάνω τα πιο σημαντικά στοιχεία.
Υπερ Το μονοχρωματικό σχέδιο είναι εύκολο στο χειρισμό, και πάντα δείχνει ισορροπημένο και οπτικά ελκυστικό
Κατα Αυτός ο συνδυασμός στερείται χρωματικής αντίθεσης. Δεν είναι τόσο ζωηρός όσο οι συμπληρωματικοί συνδυασμοί.
Tips 1.Χρησιμοποιήστε χροιές, σκιές και τόνους από το χρώμα κλειδί για να ενισχύσετε τον συνδυασμό.
2.Δοκίμασε τους ανάλογους συνδυασμούς , αυτό προσφέρει μικρές χρωματικές αποκλίσεις ενώ διατηρεί την απλότητα και τη γοητεία του μονοχρωματικού συνδυασμού.



Αναλογικός συνδυασμός χρώματος.

Παραδείγματα.
Ο αναλογικός συνδυασμός χρησιμοποιεί χρώματα που είναι γειτονικά το ένα στο άλλο στον τροχό του χρώματος. Ένα χρώμα χρησιμοποιείτε σαν κυρίαρχο και το άλλο για να ενδυναμώσει τον συνδυασμό. Ο αναλογικός συνδυασμός είναι παρόμοιος του μονοχρωματικού , αλλά προσφέρει περισσότερες χρωματικές αποκλίσεις.
Υπερ Ο αναλογικός συνδυασμός είναι τόσο εύκολος στην δημιουργία όσο και ο μονοχρωματικός, αλλά δείχνει πλουσιότερος.
Κατα Ο αναλογικός συνδυασμός στερείται χρωματικής αντίθεσης και δεν είναι τόσο ζωηρός όσο ο συμπληρωματικός συνδυασμός.
Tips: 1. Αποφύγετε να χρησιμοποιείται πάρα πολλές αποχρώσεις γιατί αυτό ίσως καταστρέψει την αρμονία.
2.Αποφύγετε να συνδυάζεται ζεστά και κρύα χρώματα στο συνδυασμό.



Συμπληρωματικός χρωματικός συνδυασμός.

Παραδείγματα.
Ο συμπληρωματικός χρωματικός συνδυασμός αποτελείται από δύο χρώματα που είναι αντίρροπα το ένα με το άλλο στον χρωματικό τροχό. Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται καλύτερος όταν τοποθετούμαι ένα ζεστό χρώμα αντίθετα με ένα ψυχρό, για παράδειγμα κόκκινο απέναντι σε γρκί-μπλε. Ο συμπληρωματικός συνδυασμός είναι φυσικά πολύ αντίθετος. Όταν χρησιμοποιούμε τον συμπληρωματικό συνδυασμό είναι σημαντικό να διαλέγουμε ένα κυρίαρχο χρώμα και να χρησιμοποιούμε το συμπληρωματικά για τονισμό. Χρησιμοποιώντας ένα χρώμα για υπόβαθρο και το συμπληρωματικό του για να τονίσεις τα σημαντικά στοιχεία, θα έχεις χρωματική κυριαρχία συνδυασμένη με κοφτερή αντίθεση.
Υπερ Ο συμπληρωματικός χρωματικός συνδυασμός προσφέρει δυνατότερη αντίθεση από οποιονδήποτε άλλον συνδυασμό και ελκύει μεγάλη προσοχή.
Κατα Αυτός ο συνδυασμός είναι δυσκολότερος στην ισορροπία από τον μονοχρωματικό και τον αναλογικό, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ζεστά αποκεκορεσμένα χρώματα.
Tips: 1. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε ψυχρά χρώματα απέναντι από ζεστά.
2.Αν χρησιμοποιήσεις ένα ζεστό χρώμα σαν τόνο, μπορείς να αποχρωματίσεις το αντίθετο ψυχρό χρώμα για να δώσεις περισσότερη έμφαση στο ζεστό χρώμα.
3.Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις αποχρωματισμένα ζεστά χρώματα.
4.Χρησιμοποίησε την διαίρεση του συμπληρωματικού χρώματος, είναι παρόμοιο αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία.



Διαιρέσεις συμπληρωματικών χρωματικών συνδυασμών.

Παραδείγματα.
Η διαίρεση των συμπληρωματικών συνδυασμών είναι μια διαφοροποίηση του βασικού συμπληρωματικού συνδυασμού. Χρησιμοποιεί ένα χρώμα και τα δύο γειτονικά του συμπληρωματικού. Αυτό παρέχει αντίθεση χωρίς την έντονη ένταση του συμπληρωματικού συνδυασμού.
Υπερ Η διαίρεση του συμπληρωματικού συνδυασμού προσφέρει περισσότερες χροιές από το συμπληρωματικό συνδυασμό ενώ διατηρεί δυνατή οπτική αντίθεση.
Κατα Η διαίρεση του συμπληρωματικού συνδυασμού είναι δυσκολότερη στην ισορροπία από τον μονοχρωματικό και αναλογικό συνδυασμό.
Tips: 1.Χρησιμοποίησε ένα μοναδικό ζεστό χρώμα απέναντι σε ένα εύρος από ψυχρά χρώματα για να θέσεις έμφαση στο ζεστό χρώμα.
2.Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις αποχρωματισμένα ζεστά χρώματα διότι αυτό ίσως καταστρέψει τον συνδυασμό.



Τριαδικός χρωματικός συνδυασμός.

Παραδείγματα.
Ο τριαδικός συνδυασμός χρησιμοποιεί τρία χρώματα τοποθετημένα γύρω από τον χρωματικό τροχό. Ο συνδυασμός είναι δημοφιλής ανάμεσα στους καλλιτέχνες γιατί προσφέρει δυνατή οπτική αντίθεση ενώ διατηρεί ισορροπία και χρωματικό πλούτο. Ο τριαδικός συνδυασμός δεν δίνει τόση αντίθεση όσο ο συμπληρωματικός, αλλά δείχνει πιο ισορροπημένος και αρμονικός.
Υπερ Ο τριαδικός συνδυασμός προσφέρει υψηλότερη αντίθεση διατηρώντας την αρμονία.
Κατα Ο τριαδικός συνδυασμός δεν έχει τόση αντιπαραβολή όσο ο συμπληρωματικός.
Tips: 1.Διάλεξε ένα χρώμα για να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα.
2.Αν το χρώμα δείχνει φανταχτερό προσπάθησε να το υποβαθμίσεις.



Τετραδικός συνδυασμός.

Παραδείγματα.
Ο τετραδικός συνδυασμός είναι ο πλουσιότερος από όλους διότι χρησιμοποιείται τέσσερα χρώματα τοποθετημένα μέσα σε δύο συμπληρωματικά χρωματικά ζευγάρια. Ο συνδυασμός είναι δύσκολο να εναρμονιστεί. Αν όλα τα χρώματα χρησιμοποιηθούν σε ίσες ποσότητες, ο συνδυασμός μπορεί να δείχνει χωρίς ισορροπία, έτσι πρέπει να χρσιμοποιήσετε ένα κυρίαρχο χρώμα και να υποβαθμίσετε τα άλλα.
Υπερ Ο τετραδικός συνδυασμός προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία από οποιονδήποτε άλλον
Κατα Αυτός ο συνδυασμός είναι ο δυσκολότερος στην ισορροπία.
Tips.
1.Αν ο συνδυασμός δείχνει ανισορροπία, υποβάθμισε ένα ή περισσότερα χρώματα.
2.Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις φτωχά χρώματα σε ίσες ποσότητες.
Πηγές : Έρευνα στο Διαδίκτυο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...