Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

CRAQUELE : Χρυσώστε τα έπιπλα σας.

CRAQUELE .
Το craquele είναι μια διακοσμητική τεχνοτροπία βαψίματος που δίνει στο αντικείμενο μας την αίσθηση της φυσικής παλαιότητας.

Έχετε παλαιά έπιπλα που δεν τα χρησιμοποιείτε αλλά σας καίγεται η καρδιά να τα βλέπετε σε κατάσταση αχρηστίας ? Μήπως θέλετε να δώσετε μια πινελιά στα ήδη υπάρχοντα έπιπλα σας ? Εδώ θα σας δείξουμε έναν εξαιρετικό τρόπο προκειμένου να ολοκληρώσετε την αναπαλαίωση χωρίς μεγάλα έξοδα. Η αξία του επίπλου δεν έχει και μεγάλη σημασία, γιατί με τις τεχνικές εφαρμογές και την φαντασία μπορούμε να του δώσουμε μεγαλύτερη αξία από ότι πραγματικά έχει.
Αν η επιφάνεια του είναι φθαρμένη, τότε καλύτερα να το επισκευάσουμε. Κολλήστε το σπασμένο μέρος με τις ειδικές κόλλες του εμπορίου. Προσοχή . Μην καρφώνετε ποτέ καρφιά στα ξύλα Αν ο καπλαμάς που είναι ντυμένο το έπιπλο έχει ξεκολλήσει σε κάποια σημεία, τότε ξύστε τον παλιό και κολλήστε καινούργιο τον οποίο θα βρείτε με το μέτρο στα καταστήματα ξυλείας επίπλων. Μπορείτε να αφαιρέσετε τελείως τον καπλαμά και με σωστή επεξεργασία του επίπλου να τον διακοσμήσετε με κάποια τεχνική και φαντασία. Έτσι θα δώσουμε καινούργια μορφή στο έπιπλο. ΟΙ τεχνικές εφαρμογές είναι πολλές. Για αυτό σιγά-σιγά θα ασχοληθούμε με όσες περισσότερες μπορούμε. Βλέπετε ταξιδεύουν στο χρόνο και εμείς κατά καιρούς τις αναζητούμε. Τώρα θα δούμε το craquele και το επιχρύσωμα με φύλλο χρυσού. Το craquele γεννήθηκε στην Γαλλία τον 18ο αιώνα για να καλύψει τις διακοσμητικές ανάγκες της εποχής. Συνήθως έτσι διακοσμούσαν αντικείμενα όπως πήλινα δοχεία, αγαλματίδια και φινιρισμένα έπιπλα για να πουληθούν σε καλύτερη τιμή. Την τεχνική θα την συναντήσουμε στην Ιαπωνία, στα φημισμένα ρακούν και στη Φλωρεντία. Είναι μια τεχνική που απαιτεί καλή προετοιμασία , σωστούς χρόνους και πολύ υπομονή. Τα φινιρισμένα όμως έπιπλα δεν μπορούν να ενταχθούν σε όλους τους χώρους. Αγαπούν ιδιαίτερα τους λιτούς και κλασικούς. Ένα τραπεζάκι με craquele στα πόδια δίπλα σε μια καρέκλα με ψάθινη πλάτη και βελούδινο κάθισμα στέκεται στον χώρο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν τοποθετούμε το τραπεζάκι μαζί με μια καρέκλα λακαρισμένη και ντυμένη με κάποιο μοντέρνο ύφασμα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το χρώμα των τοίχων που θα τοποθετήσουμε το έπιπλο με craquele. Συνήθως προτιμήστε χώρους βαμμένος με σκούρα χρώματα, όπως τερακότα, λαδί ή ώχρα ή κάποια ανάλογη ταπετσαρία. Αντίθετα αποφύγετε τους λευκούς, γκρι η ροζ χώρους και μην ανακατεύεται κλασικό και μοντέρνο. Με το craquele διακοσμήστε κάποιο παλιό έπιπλο που το ξύλο του είναι σχετικά καινούργιο. Ένα τραπεζάκι με μαρμάρινο καπάκι και ξύλινα πόδια. Αυτά μπορείτε να τα επιχρυσώσετε και μετά να εφαρμόσουμε το craquele. Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην εφαρμόζετε το εφέ σε λακαρισμένα έπιπλα. Αν επιλέξετε τις καρέκλες της τραπεζαρίας σας λόγου χάρη, στα ξύλινα σημεία ξεκινήστε με το επιχρύσωμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα δουλέψτε με φύλλο χρυσού. Στα καταστήματα χρωμάτων υπάρχει χρυσό χρώμα η σκόνη. Τα φύλλα χρυσού θα τα βρείτε στα καταστήματα ειδών ζωγραφικής. Εφαρμόζονται σε ξύλα, πηλό, γύψο ή μέταλλο με προσοχή και χωρίς βιαστικές κινήσεις.
ΕΠΙΧΡΥΣΩΜΑ :
Η τεχνική του επιχρυσώματος απασχόλησε πολλούς τεχνίτες στην αρχαία Ελλάδα και στην Αίγυπτο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο όπως Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία. Στα μεταγενέστερα χρόνια και συγκεκριμένα στην εποχή της αποικιοκρατίας άρχισε να γίνεται μόδα. Έτσι τα σπίτια των Γάλλων ευγενών της εποχής ντύθηκαν με χρυσό ο οποίος εφαρμοζόταν σε όλες τις τεχνικές ανάλογα με το αντικείμενο. Στην Φλωρεντία ήταν παράδοση τα επιχρυσωμένα έπιπλα καθώς και τα ζωγραφισμένα καθώς και τα ζωγραφισμένα από καλλιτέχνες της εποχής. Όσο για την Ελλάδα την συναντούμε κυρίως στην Αγιογραφία. Το φύλλο χρυσού δεν μπορείτε να το δουλέψετε με γάντια και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Για να πετύχουν όλες οι διακοσμητικές τεχνικές στα ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα , πρέπει πάντα να τηρούμε την σωστή σειρά των υλικών και να προετοιμάσουμε κατάλληλα το αντικείμενο. Για τις ξύλινες επιφάνειες τηρούμε πάντα την ίδια προετοιμασία – τρίψιμο με γυαλόχαρτο, και ριμούβερ για τα χρώματα αλλά και καλό σκούπισμα και καθάρισμα.

Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια και τεχνικά περιοδικά χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής αλλά και η εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Το παραπάνω άρθρο είναι δυνατόν αν αντιγραφεί μέρος ή ολόκληρο αρκεί να τοποθετηθεί ένα link προς τη σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...