Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Craquele : Βάλτε φύλλα χρυσού στα παλιά σας έπιπλα.

CRAQUELE :
Το craquele είναι μια διακοσμητική τεχνοτροπία βαψίματος που δίνει στο αντικείμενο μας την αίσθηση της φυσικής παλαιότητας.
Υλικά επιχρυσώματος :

  • Μίχιον νερού,( είναι ειδική κόλλα για φύλλο χρυσού που θα την βρείτε σε καταστήματα υλικών ζωγραφικής ).
  • Πινέλο πλακέ με νούμερο ανάλογο της επιφάνειας που δουλεύουμε.
  • Μπολάκι για το μίχιον.
  • Πανί μαλακό χωρίς χνούδια.
  • Φύλλα χρυσού αληθινά ή ψεύτικα.( Στα καταστήματα ζωγραφικής )
  • Λούστρο ( κατά προτίμηση ματ απόχρωσης ).
Εκτέλεση Επιχρυσώματος :
Η προετοιμασία για τα έπιπλα παραμένει πάντα ή ίδια. Συγκεντρώστε τα σωστά υλικά και ξεκινήστε με μεγάλη προσοχή.
Στάδιο 1ο : Με ένα πινέλο μαλακής τρίχας με πάχος ανάλογο της επιφάνειας που θα δουλέψουμε, περάστε το μίχιον νερού ( χωρίς διάλυση ). Αδειάστε το σε ένα μπολάκι για πιο εύκολη χρήση. Βρέξτε το πινέλο στο νερό, σκουπίστε το λίγο και μετά βουτήξτε το στο μίχιον. Περάστε την κόλλα στο αντικείμενο και πριν στεγνώσει κολλάτε το φύλλο χρυσού. Κατόπιν περιμένετε να στεγνώσει καλά .
Στάδιο 2ο : Αφού στεγνώσει καλά με ένα πανί και απαλές κινήσεις σκουπίστε τα υπόλοιπα που περισσεύουν. Κατόπιν για να σπάσει ο χρυσός κτυπήστε την επιφάνεια με μια βούρτσα και μετά σκουπίστε πάλι καλά για να φύγουν τα υπόλοιπα κομμάτια χρυσού.
Στάδιο 3ο : Την επόμενη μέρα πρέπει να το λουστράρετε. Πρώτα με το κλασικό λούστρο επίπλων. Προτιμήστε ματ και λαδιού ( το οποίο διαλύετε ένα μέρος νέφτι με ένα μέρος λούστρου ). Χρειάζεται τέσσερα περάσματα ένα κάθε μέρα. Την πέμπτη μέρα το craquele θα είναι έτοιμο.
Εφαρμογή του Craquele :

Υλικά :
  • Πινέλα φαρδιά πλακέ Νο 2 .
  • Νέφτι ( πεύκου ή ζωγραφικής )
  • Νερό.
  • Δύο μπολάκια για την διάλυση των λούστρων.
  • Δύο λούστρα craquele ( λαδιού και νερού ) από καταστήματα ζωγραφικής.
  • Λαδομπογιά ζωγραφικής και πανιά.
Εκτέλεση Craquele :
Στάδιο 1ο : Με το πλακέ πινέλο βάφουμε το πρώτο λούστρο λαδιού, αφού το αραιώσουμε στο μπολάκι, σε αναλογία δύο μέρη λούστρο με ένα μέρος νέφτι. Κατόπιν το εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις και γρήγορα χωρίς να κάνουμε γραμμές και να αφήνουμε κενά. Αφήστε το να στεγνώσει για έξι ώρες τουλάχιστον αλλά να μην ξεραθεί τελείως.
Στάδιο 2ο : Με το άλλο πινέλο εφαρμόζουμε το δεύτερο λούστρο νερού αφού το αραιώσουμε στο μπολάκι 1,5 μέρη λούστρου με 1 μέρος νερού. Βάφουμε με απαλές κινήσεις και με ταχύτητα γιατί στεγνώνει γρήγορα. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε σε ένα κομμάτι ξύλου πριν την εφαρμογή.
Στάδιο 3ο : Με τη λαδομπογιά διαλυμένη ελαφρά σε κρεμώδη μορφή, περάστε με τα δάκτυλα. Στόχος είναι να περάσει το χρώμα στα κενά του λούστρου ώστε να αναδειχθεί το craquele γρήγορα. Σκουπίστε πριν στεγνώσει. Όπου χρειάζεται επαναλάβετε . Τέλος σκουπίστε καλά την επιφάνεια.

Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια , περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής αλλά και ή εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε το παρόν άρθρο αρκεί να τοποθετήσετε ένα σύνδεσμό προς την σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...