ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΥΛΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΟΛΛΑΣ
1. 1 κουτί κόλλα. Θα τις βρείτε σε χρωματοπωλεία
2. Μπόλικο νερό, λίγο παραπάνω από τη μέση του δεκαπεντόκιλου
3. στόκο σε σκόνη
4. τσίγκο για να δώσει λευκότητα στο μείγμα μας.
5. Λίγο πλαστικό για να δέσει το υλικό μας καλύτερα.
6. χρωστικά πλαστικού
Με τα παραπάνω υλικά φτιάχνουμε αρκετά κιλά υδρόχρωμα κόλλας που θα περάσουμε κάμποσα τετρ. μέτρα μια επίστρωση.
Σε ένα δοχείο βάζουμε το νερό και ρίχνουμε κατόπιν λίγη-λίγη την κόλλα ενώ συγχρόνως την ανακατεύουμε με ένα ξύλο (προσοχή: την κόλλα δεν πρέπει να την αδειάσουμε απότομα γιατί θα σβολιάσει).
Όταν ρίξουμε όλη την κόλλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα πέντε λεπτά ώσπου να αφρίσει καλά. Αφήνουμε το μείγμα 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια ρίχνουμε [διάλυμα αμμωνίας, (1 κουταλάκι του γλυκού) για την καλή διάσπαση του στόκου], λίγο-λίγο το στόκο ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να εξαντλήσουμε όλη την ποσότητα του στόκου. Μετά πρέπει να σουρώσουμε το μείγμα σε άλλο δοχείο καθαρό ώστε να πετύχουμε τη σωστή διάσπαση του στόκου και την ομογένεια του μείγματος. Τοποθετούμε στο καθαρό δοχείο το τρίγωνο και επάνω το κόσκινο του νερού. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα ενώ με ένα πινέλο βοηθάμε το πέρασμα του μείγματος από το κόσκινο. Τελειώνοντας προσθέτουμε 1/2 κιλό αστάρι πλαστικού. Προκειμένου να περάσουμε λευκές αποχρώσεις, ρίχνουμε στην κόλλα μερικές σταγόνες λουλάκι η μπλε ή μαύρο χρωστικό πλαστικού για να πετύχουμε μεγαλύτερη καλυπτικότητα και πιο διαυγή απόχρωση του λευκού.
Η κόλλα, όπως ο ασβέστης, χρωματίζονται με χρωστικά πλαστικού. Όταν στεγνώσει η κόλλα ανοίγει η απόχρωση της κατά 2-3 τόνους. Γι' αυτό, όταν χρωματίζουμε την κόλλα, ρίχνουμε τα χρωστικά σε μικρές ποσότητες κι ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σ' ένα σημείο του τοίχου μια πινελιά περιμένοντας να στεγνώσει για να μας δώσει την πραγματική απόχρωση. Για να συντομεύουμε το στέγνωμα μπορούμε να κάνουμε σέρα με ένα χαρτόνι ή με ένα πιστολάκι (σεσουάρ). Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΙΧΩΝ
Αφού ετοιμάσουμε το υλικό και πριν αρχίσουμε το χρωμάτισμα, ξύνουμε τους τοίχους με μια μεγάλη σπάτουλα, για να απομακρύνουμε τα εξογκώματα από τυχόν ξένα υλικά αλλά και για να στρώσουμε την επιφάνεια από τις αγριάδες του σοβά.
Κατόπιν με ένα πινέλο περνάμε όλα τα σημεία που δεν μπορεί να χρωματίσει ο κύλινδρος (κόψιμο). Τελειώνοντας με το πινέλο, παίρνουμε τον κύλινδρο και περνάμε τις επιφάνειες προσέχοντας να μην αφήσουμε απέραστα σημεία και να στρώνουμε ισόπαχα το χρώμα.
Όταν στεγνώσει η πρώτη επίστρωση, ξύνουμε και πάλι τις επιφάνειες με τη μεγάλη σπάτουλα, αφαιρώντας ότι δεν είχαμε αφαιρέσει στο πρώτο ξύσιμο. Τώρα θα φτιάξουμε τα μερεμέτια με γύψο καλλιτεχνίας και αντί νερό βάζουμε χρώμα κόλλας που θα περάσουμε.
Όταν τελειώσει το μερεμέτισμα, χρωματίζουμε με το πινέλο όλα τα μερεμέτια με το ίδιο χρώμα της κόλλας.
Τώρα περνάμε τη δεύτερη επίστρωση, όπως ακριβώς περάσαμε και την πρώτη.
Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά Χρώματος και Διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και ή πείρα μου σαν ελαιοχρωματιστής. Παρακαλώ σεβαστείτε τον κόπο μας για την συγγραφή των άρθρων και αν αντιγράψετε μέρος ή όλο τα άρθρο επισυνάψτε ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου