Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η ΒΑΦΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Η ΒΑΦΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ


Η βαφή του ξύλου είναι μια αρχαιότατη πρακτική, που χρησιμεύει για την αλλαγή του χρώματος του ξύλου, χωρίς όμως να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του,όπως τα νερά του,ο προσανατολισμός των ινών κ,λ,π.
Γενικά η βαφή του ξύλου, χρησιμοποιείται για την ομογενοποίηση του χρώματος του,για τον συνδυασμό ξύλων διαφορετικού τόνου,για το κρύψιμο επιφανειακών ελαττωμάτων, για την αξιοποίηση ξύλων χαμηλής ποιότητας,και απλή αλλαγή του χρώματος του ξύλου σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη. Το ράψιμο του ξύλου δεν αφορά όλο τον όγκο,αλλά ένα πολύ επιφανειακό μόνο στρώμα, και για τον λόγο αυτό, μετά το πέρασμα της βαφής η επιφάνεια μπορεί να λειανθεί, μόνο αφού περαστεί ένα χέρι βερνικιού. Το βάψιμο του ξύλου γίνεται με βαφές και χρωστικά. Οι βαφές είναι διαφανείς (ζωντανές)τα δε χρωστικά τείνουν να καλύψουν τα νερά του ξύλου.
Υπάρχουν όμως χρωστικά υψηλής διαφάνειας που έχουν ένα αποτέλεσμα όμοιο με των βαφών. Χρησιμοποιώντας τις βαφές επιτυγχάνουμε διαφάνεια και ζωηρότητα, καλύτερη σχετικά με τα χρωστικά, τα οποία ομοιογενοποιούν πολύ περισσότερο το ξύλο και αντέχουν στο φως. Η χρήση των χρωστικών είναι απαραίτητη στην περίπτωση που πρέπει να γίνουν παστέλ χρώματα που δεν επιτυγχάνονται μόνο με βαφές εξ* αιτίας της διαφάνειας τους. Οι βαφές των ξύλων μπορεί να είναι με διαλύτη ή νερό. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από γρήγορο στέγνωμα και μπορούν να δεχθούν υποστρώματα σχεδόν αμέσως, αλλά σε σύγκριση με του νερού παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομοιογένεια του χρώματος. Με τις βαφές νερού επιτυγχάνουμε πιο έντονα χρώματα, αλλά απαιτούν μακρύτερους χρόνους στεγνώματος και τείνουν να διογκώνουν το χνούδι του ξύλου.
Η επιλογή του τύπου βαφής λοιπόν πρέπει να γίνεται ανάλογα με την εργασία που επιθυμούμε, την επιφάνεια του ξύλου, τον τύπο του ξύλου και της τεχνικής που θα εφαρμοσθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι βασικό να λαμβάνουμε υπ'όψη την σταθερότητα στο φως της βαφής, για να αποφεύγουμε την αλλαγή του τόνου με τον χρόνο.
Πράγματι ανάλογα με την βαφή έχουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη σταθερότητα στο φως. Οι υπεριώδες ακτίνες εκτός της βαφής επηρεάζουν και το ίδιο το ξύλο, αλλάζοντας το φυσικό του χρώμα. Άλλο σημείο πολύ σημαντικό για την επιλογή βαφής είναι η ικανότητα διείσδυσης στο ξύλο, ιδιότητα που εξαρτάται από τις διαστάσεις των μορίων της βαφής. Μικρότερα μόρια μεγαλύτερη διεισδυτικότητα. Η υψηλή διεισδυτικότητα(υψηλότερη με οργανικούς διαλύτες παρά με νερό) δεν είναι πάντα επιθυμητή διότι μπορεί να τονίζει κάποια ελαττώματα του ξύλου( μικροπόρους ή ρόζους).

Πηγές : Τεχνικά περιοδικά και φυλλάδια που έχω συλλέξει σε κλαδικές οικοδομικές εκθέσεις, τεχνικά περιοδικά που είμαι συνδρομητής αλλά και η πείρα μου σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος γενικότερα. Παρακαλώ σεβαστείτε τον κόπο της επίπονης διαδικασίας σύνταξης των άρθρων και αν αντιγράψετε μέρος ή όλο το άρθρο, επισυνάψτε ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...