Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βαφή και μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε.


Πριν ξεκινήσετε να βάφετε : Γενικοί κανόνες.

1: Το χρωμάτισμα πρέπει να γίνεται σε κανονική θερμοκρασία, δηλαδή σε θερμοκρασία 15-30 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ημέρες βροχερές ή πολύ υγρές.
2: Όταν χρωματίζουμε εξωτερικά το καλοκαίρι φροντίζουμε να μην πέφτει ο ήλιος επάνω στην επιφάνεια, γιατί το χρώμα μέχρι να στεγνώσει βράζει και δημιουργεί φυσαλίδες.
3: Όλα τα χρώματα και βερνίκια θέλουν καλό ανακάτεμα πριν και κατά την διάρκεια της χρήσης.
4: Αραιώνετε πάντα με το κατάλληλη διαλυτικό που συνιστούν τα εργοστάσια. Τα πλαστικά αραιώνονται με καθαρό νερό. Αραίωση με ακατάλληλη διαλυτικό ή ακάθαρτο νερό μπορεί να καταστρέψει το υλικό και την εργασία.
5:Μην αναμιγνύετε ελαιώδη χρώματα που αραιώνονται σε διαλυτικό ή νέφτι με πλαστικά που διαλύονται σε νερό, γιατί θα κόψει το μείγμα. Επίσης τα πλαστικά όλων των εργοστασίων ανακατεύονται μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιώδη χρώματα.
6: Όταν βάφετε μην περνάτε το δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.
7: Φροντίζετε πάντοτε να είναι πολύ καθαρά τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε.
8: Αφού τελειώσετε την εργασία σας μην παραλείψετε να πλύνετε καλά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε. Το πλύσιμο πρέπει να γίνει έγκαιρα πριν ξεραθεί το χρώμα. Θυμίζουμε ότι τα πλαστικά πλένονται με άφθονο νερό ενώ τα βερνικοχρώματα και τα ντουκοχρώματα με νέφτι ή διαλυτικό.
9: Αν σας περίσσεψε χρώμα κλείστε καλά το κουτί και αναποδογυρίστε το για να μην πετσιάσει το μείγμα.
10: Αραιώνετε τόσο χρώμα όσο χρειάζεται για τη δουλεία σας.
11: Τα χρώματα δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε υπόστεγα ανοιχτά ή στο ύπαιθρο γιατί το κρύο και η ζέστη χαλάνε την ποιότητα τους. Ειδικά τα πλαστικά και τα ρελιέφ χρειάζονται προσοχή γιατί στην παγωνιά καταστρέφονται.
12: Ο χώρος που βάφουμε δεν πρέπει να έχει σκόνη και ρεύματα αέρα. Επίσης η επιφάνεια δεν πρέπει να έχει σκόνη, λάδια ή άλλες ακαθαρσίες.
13: Πριν από κάθε χρωμάτισμα είναι σκόπιμο να γυαλοχαρτάρετε και να ξεσκονίζεται η επιφάνεια. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προηγείται πλύσιμο με απορρυπαντικό και καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα. Οι παλιές ριπολίνες πριν φρεσκαριστούν πλένονται καλά με νέφτι και αποφεύγουμε το γυαλοχαρτάρισμα.
14: Αν κατά το χρωματισμό λερώσουμε το πάτωμα αφαιρούμε τους λεκέδες εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το χρώμα που χρησιμοποιούμε. Αναλυτικά τα μεν πλαστικά και ρελιέφ με ύφασμα βρεγμένο με νερό , οι δε ριπολίνες με ύφασμα εμποτισμένο σε διαλυτικό ή νέφτι.
15: Χρωματίζετε πρώτα τα ταβάνια στην συνέχεια τους τοίχους και τέλος τα κουφώματα.
!6: Τα εργοστάσια προσφέρουν αστάρια και στόκους για μέταλλα και στόκο για βερνίκια. Τους στόκους τα αστάρια και τα αντουί για τοίχους και ξύλα , τα ετοιμάζουμε μόνοι μας και τα προσαρμόζουμε στην κατάσταση και ποιότητα της επιφάνειας που πρόκειται να βάψουμε. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα αραιά, πηχτά, λαδερά, ταχυστεγνωτικά ανάλογα με την περίπτωση.
17: Για χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τα ναυτιλιακά, βιομηχανικά, διακοσμητικά κ.α, μπορούμε να ζητήσουμε πρόσθετες πληροφορίες από τις κατασκευάστριες εταιρίες και τα εξουσιοδοτημένα μαγαζιά.
18: Πριν αρχίσουμε την εργασία του ρελιέφ κολλάμε χαρτοταινία στην άκρη των κουφωμάτων που εφάπτονται με τον τοίχο καθώς και τα σοβατεπί και την αφαιρούμε όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Έτσι δεν λερώνουμε κουφώματα, αλουμίνια , σοβατεπί.
20: Όταν βάφουμε στρώνουμε ναύλον στο πάτωμα και αν έχει έπιπλα τα σκεπάζουμε και αυτά. Όταν τελειώσει το βάψιμο μαζεύουμε το ναύλον.
21: Όταν θέλουμε να διακόψουμε την εργασία περισσότερο από 20 λεπτά τότε τα πινέλα ή τα ρολάπρέπει να τα βάλουμε στο νερό ή να τα τυλίξουμε γερά με μια πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθούν αλλά και να διατηρήσουν την υγρασία τους για άμεση χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...