Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Οικολογικά χρώματα και χρώματα ήπιας χημείας


Οικολογικά χρώματα και χρώματα ήπιας χημείας

Πριν από μερικά μόλις χρόνια, η αναζήτηση οικολογικών χρωμάτων στην ελληνική αγορά ήταν πραγματικά μια ουτοπία. Τα κεντρικά χρωματοπωλεία αγνοούσαν και την ύπαρξή τους, οι μεγάλες ξένες εταιρείες κατασκευής χρωμάτων δεν εισήγαγαν οικολογικά χρώματα στην Ελλάδα, ελλείψει ζήτησης (παρότι στην Ευρώπη παράγονται μαζικά τα τελευταία 20 χρόνια) και στις μία - δύο εξαιρέσεις που υπήρχαν, το κόστος ήταν κυριολεκτικά απαγορευτικό.
Το πρόβλημα το αντιμετώπισα και ο ίδιος, πριν από αρκετά χρόνια, όταν εκτός από σπίτια πελατών του γραφείου μου, θέλησα να βάψω και το δικό μου σπίτι. Η μόνη λύση που βρήκα ήταν να κάνω εγώ ο ίδιος εισαγωγή οικολογικών χρωμάτων και μάλιστα από την Κύπρο, από την εξαιρετικής ποιότητας εταιρεία ΒΙΟΧΡΩΜ, που διευθύνει ο Δώρος Θεοδώρου.
Σήμερα, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και όχι μόνο γίνεται μαζική εισαγωγή ποιοτικών ευρωπαϊκών οικολογικών χρωμάτων, αλλά και αρκετές ελληνικές βιομηχανίες χρωμάτων παράγουν πολύ καλής ποιότητας χρώματα ήπιας χημίας.
Γιατί ουσιαστικά, οικολογικό χρώμα σημαίνει το χρώμα που φτιάχνεται κατά 100% με φυσικά συστατικά. Όμως αυτό έχει ένα πολύ υψηλό (προς το παρόν, ελπίζω!) κόστος. Ενώ το χρώμα ήπιας χημείας φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιεί ήπιας σύστασης χημικά πρόσθετα.
Και τα μεν και τα δε, οφείλουν να ανταποκρίνονται στην εξής λογική:

Α) Να  έχουν μικρή κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή τους. 
Τα ανόργανα χρώματα χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή τους, σε σχέση με τα χρώματα με οργανικό συνδετικό υλικό.
Β) Να έχουν περιορισμένη εκπομπή ρύπων.
Και κατά την παραγωγή τους αλλά και κατά την εφαρμογή τους και μάλιστα για χρόνια μετά να έχουν χαμηλή εκπομπή ρύπων.
Γ) Ανακύκλωση και διάθεση των αποβλήτων.
Τα χρώματα που παράγονται με βάση τα πετροχημικά συστατικά (ακρυλικά, βινυλικά, πλαστικά) δημιουργούν σημαντική ποσότητα αποβλήτων. Το νερό, μάλιστα, που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια παραγωγής τους έχει τόσο πολύ υψηλό κόστος ανακύκλωσης που γίνεται ασύμφορο και έτσι το μολυσμένο νερό διοχετεύεται στο περιβάλλον και το μολύνει.
Δ) Διοξείδιο του άνθρακα.
Δημιουργούνται πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή των χημικών χρωμάτων.
Ε) Πιστοποιήσεις ποιότητας.
Με πιστοποιητικά ISO 14001, που πιστοποιεί την οικολογική ιδιότητα των προϊόντων και τη διαδικασία παραγωγής τους και ISO 5001, το πιο απαιτητικό δίπλωμα που συμπεριλαμβάνει και τον τομέα έρευνας και εξέλιξης της βιομηχανίας χρωμάτων. 

Πιο συγκεκριμένα σε ποιότητες όλα αυτά μεταφράζονται με το πιο κάτω Παράδειγμα:
Εάν είχαμε ένα σπίτι 200 τ.μ. και το βάφαμε με οικολογικά χρώματα, θα είχαμε:
  • Εξοικονόμηση ενέργειας 3.350 KWh!
  • 80 Mio/m³ λιγότερους ρύπους!
  • 100.000 lt (λίτρα) λιγότερο ακάθαρτο νερό!
  • 170 lt λιγότερα στερεά απόβλητα!
  • 560 Kg λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα!

Enhanced by Zemanta

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...