Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Feng Shui και χρώμα στο χώρο.

Zentao symbol as evolution of the Tao (Yin Yan...Image via Wikipedia
Η εφαρμογή του Feng Shui στους εσωτερικούς χώρους και η συμβολή των χρωμάτων στην εναρμόνιση και εξισορρόπηση των χώρων .

Το εσωτερικό του σπιτιού μας επηρεάζει απόλυτα την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μας προσφέρει προστασία, στέγη, ασφάλεια, συμβάλλει στην έμπνευση, δημιουργικότητα κ,α. Με άλλα λόγια το σπίτι μας επηρεάζει την ενέργεια μας. Η ροή στη ενέργειας στο χώρο καθορίζει την τύχη και την υγεία των ατόμων που κατοικούν ή εργάζονται μέσα στο χώρο. Ο σύμβουλος Feng Shui φροντίζει να διαμορφώσει το χώρο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ενέργεια να διοχετεύεται αρμονικά παντού. Εξετάζει την διάταξη των χώρων, την δομή του σπιτιού , το μήκος και πλάτος των διαδρόμων τη φορά που ανοίγουν οι πόρτες ως και τον προσανατολισμό τους, την κάτοψη, το μέγεθος των δωματίων, τις φόρμες των επίπλων, τη θέση τους μέσα στον εκάστοτε χώρο, τη χρωματική διαμόρφωση του χώρου, το φωτισμό, τα φωτιστικά σώματα, την τοποθέτηση κρεβατιών, γραφείων, φούρνου μαγειρέματος. Βασική προτεραιότητα είναι να ρέει η ενέργεια ομαλά, αρμονικά μέσα στο σπίτι. Όταν το περιβάλλον και η διαμόρφωση του χώρου δεν το επιτρέπει , τότε χρησιμοποιούνται τεχνικές με χρώματα , φόρμες κ,α τέτοιες που θα προσελκύσουν την ενέργεια για να την κατευθύνουν σε όλο το χώρο. Στην κάτοψη ενός σπιτιού ή μιας επαγγελματικής στέγης το κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει και ένα τομέα της ζωής μας. Στις τετράγωνες ή παραλληλόγραμμες κατόψεις υπάρχουν και οι 8 τομείς ή φιλοδοξίες της ζωής, αντίθετα στις κατόψεις σχήματος Γ όπου κάποιοι τομείς λείπουν πρέπει με τεχνικές να εξισορροπηθεί και να εναρμονιστεί ο χώρος. Ένα σπίτι πρέπει να σχεδιάζεται και να διαμορφώνεται με τρόπο που να μεγιστοποιεί το καλό Feng Shui χώρου, για να ευνοούνται τα μέλη που κατοικούμε μέσα σε αυτό το χώρο. Τα χρώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και η εφαρμογή τους στο Feng Shui είναι υψίστης σημασίας. Το χρώμα δίνει ζωντάνια στο χώρο, διεγείρει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, επιδρά στον ψυχικό μας κόσμο, αλλάζει τη διάθεση μας. Η ενέργεια επηρεάζεται καθοριστικά από το χρώμα. Σε κάθε σημείο του ορίζοντα αποδίδεται ένα χρώμα δηλαδή ο βορράς είναι συνδεδεμένος με το στοιχείο του νερού και αυτό εκδηλώνεται σε όλους τους τόνους του μπλε, ο νότος είναι συνδεδεμένος με το στοιχείο της φωτιάς και με όλα τα κόκκινα από το πορφυρό, μπορντό μέχρι τους ανοιχτούς τόνους του κόκκινου . Η ενέργεια που απορρέει από ένα σημείο του ορίζοντα είναι διαφορετικής ποιότητας σε σχέση με τις ενέργειες που απορρέουν από τα άλλα σημεία του ορίζοντα. Δηλαδή ή ενέργεια του βορρά είναι ποιότητας Yin, ψυχρή σε σχέση με αυτή του νότου που είναι ποιότητας Yang, θερμή. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση κάθε χρώματος επηρεάζει την ενέργεια και κατά συνέπεια το ίδιο το άτομο.
Με το σωστό χρώμα στη σωστή θέση μπορεί κανείς να αποδυναμώσει και να εξουδετερώσει την αρνητική ενέργεια ενός χώρου και να αλλάξει κυριολεκτικά το status μιας κατάστασης μετατρέποντας την από παθητική σε ενεργητική.
Ένας άλλος παράγων που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το χρώμα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του είναι πηγή ενέργειας. Αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν χρώμα είναι στην ουσία ένα παιχνίδι χρώματος και φωτός. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα το βλέπουμε στην ίδια τη φύση, αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που επηρεάζονται τα χρώματα κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Τότε καταλαβαίνουμε πως το χρώμα και το φως μπορούν να μετασχηματιστούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε, τον Κόσμο, τη ζωή μας, τη διάθεση μας, ακόμη αν θέλετε και μια πάγια άποψη μας. Κατά τον ίδιο τρόπο το χρώμα και το φως μέσα στο χώρο συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής μας και είναι επίσης ένας βασικός συντελεστής που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την αρμονία του Yin-Yang.
Αλλάξτε το χρώμα του χώρου ή της πόρτας με ένα χρώμα που σας ενισχύει, σας τονώνει σαν κάνει να αισθάνεστε ζωντάνια, τοποθετείστε τον κατάλληλο φωτισμό. Τα αποτελέσματα θα σας πείσουν για τη σπουδαιότητα του ρόλου των χρωμάτων και του φωτός. Αν παρατηρήσουμε τη φύση θα δούμε ότι εκδηλώνει όλες της τις διαδικασίες με τη βοήθεια της ματιέρας ,της φόρμας,του χρώματος και του φωτός. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα 5 στοιχεία της φύσης εκφράζονται μέσω των χρωμάτων στα οποία αποδίδονται χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Το Feng Shui είναι μια φιλοσοφία, μια τέχνη που φέρνει τον άνθρωπο σε αρμονία με τα στοιχεία και την ενέργεια της φύσης. Όταν εναρμονιστεί με το περιβάλλον, ο άνθρωπος αισθάνεται πιο οικείος στο φυσικό του χώρο και μπορεί να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες της ζωής , έχοντας όλο το δυναμικό του στη διάθεση του. Όταν αυτό γίνει συνείδηση στον άνθρωπο, τότε ο ίδιος ο άνθρωπος εκμεταλλευόμενος σωστά τους νόμους της φύσης, μπορεί να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να την κατευθύνει. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο ίδιος ο άνθρωπος καλείται να βάλει προτεραιότητα στη ζωή του, δηλαδή δεν γίνεται μόνο μια τακτοποίηση και εναρμόνιση του χώρου, αλλά παράλληλα και του εσωτερικού κόσμου του ίδιου του ανθρώπου. Για αυτό λέμε ότι το Feng Shui μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας εφόσον και εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...