Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι αρχές του Feng Shui και η ανάλυση τους :

Blue yin yangImage via Wikipedia
Οι αρχές του Feng Shui και η ανάλυση τους :
  1. Κοσμικό Chi, οξυγόνο και η ποιότητα του αέρα :

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή ροή της ενέργειας μέσα σε ένα χώρο. Στον τρόπο της ροής της ενέργειας συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως το κτίριο, οι φόρμες, τα χρώματα, τα ανοίγματα και άλλα. Όπως και η διαδρομή της μέχρι να εισέλθει στο χώρο. Είναι άλλο πράγμα να έρχεται από τη θάλασσα με τη βοήθεια της θαλάσσιας αύρας, όπου έχουμε μια ποιότητα ενέργειας που είναι απαλή και ευεργετική και είναι άλλο πράγμα να εισέρχεται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην οδό Πατησίων, όπου υπάρχει απώλεια ενέργειας μέχρι να φθάσει στον 5ο όροφο και η ποιότητα της είναι τελείως διαφορετική. Χώροι με χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια επιδρούν αρνητικά στον άνθρωπο. Ο οργανισμός δεν μπορεί να οξειδώσει τις τοξίνες, η δραστηριότητα των κυττάρων μειώνεται. Συνέπεια αυτών είναι η δυσλειτουργία των οργάνων κυρίως των νεφρών και του συκωτιού, χαμηλή σεξουαλικότητα, υποτονικότητα, κόπωση και άλλα. Το ρέον νερό είναι ένας παράγων ο οποίος αυξάνει την ενέργεια, διότι δια της ελαφράς τριβής προσελκύει, μαγνητίζει το Chi. Αντίθετα στους καταρράκτες ή στα ποτάμια όπου σχηματίζεται πολύς αφρός δια της πτώσεως έχουμε μεν πολύ υψηλή τάση ενέργειας καθ' ότι οι ποσότητες Chi που προσελκύονται είναι τεράστιες, όμως εδώ έχουμε μια ποιότητα ενέργειας πολύ ισχυρή και όχι τόσο ευεργετική πλην εξαιρέσεων.
  1. Η αρχή του YIN YANG :
Το σύμβολο του YIN YANG απαρτίζεται από ένα κύκλο που απεικονίζει το Σύμπαν το ΥΙΝ που απεικονίζει τη Γη και το YANG που απεικονίζει τον Ουρανό. Αυτό μας λέει ότι τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι σε δυαδική μορφή. Είναι ο νόμος της ισορροπίας ανάμεσα σε 2 αντίθετα πράγματα, τα οποία όμως είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι ιδιότητες που αποδίδονται στο YIN YANG είναι αμέτρητες. Το YIN YANG το συναντάμε σε όλες τις εφαρμογές του Feng Shui εφ' όσον σκοπός και πυρήνας του Feng Shui είναι να εναρμονίζει τους χώρους.
  1. Τα 5 στοιχεία και οι κύκλοι τους :
Κατά την κινέζικη άποψη τα στοιχεία του Σύμπαντος είναι 5: το ξύλο, η φωτιά, η Γη , το μέταλλο και το νερό, τα οποία βρίσκονται σε μια σειρά αμοιβαίας παραγωγής, καταστροφής, ενίσχυσης και αποδυνάμωσης. Οι Κινέζοι θεωρούν αυτά τα 5 στοιχεία κινητήριους παράγοντες , κινητήριες δυνάμεις. Είναι σύμβολα αλλαγής και μετασχηματισμού. Έτσι το ξύλο καίγεται για να παραχθεί η φωτιά που καταλήγει σε στάχτη Γη, στην οποία βρίσκεται κατόπιν επεξεργασιών το μέταλλο από το οποίο ξεπηδούν τα υπόγεια ρεύματα-νερό-που τρέφουν τη βλάστηση- ξύλο. Αυτή είναι η όψη του κύκλου YANG . Είναι ο παραγωγικός κύκλος. Η όψη του κύκλου YIN ο κύκλος της αμοιβαίας καταστροφής ή καταστροφικός κύκλος : Το νερό σβήνει την φωτιά, η φωτιά λιώνει το μέταλλο, το μέταλλο κόβει το ξύλο, το ξύλο διατρυπά τη Γη, η Γη απορροφά νερό. Υπάρχουν επίσης άλλοι 2 κύκλοι οι οποίοι είναι ο κύκλος υποστήριξης και αυτός της αποδυνάμωσης. Υποστηρίζουμε ένα στοιχείο με αυτό που το παράγει και αποδυναμώνουμε ένα στοιχείο με το παιδί αυτού. Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία απεικονίζει ένα γεωμετρικό σχήμα ένα χρώμα μια κίνηση, ένα σημείο του ορίζοντα και πολλές ιδιότητες. Τα 5 στοιχεία και οι ιδιότητες τους είναι ένα από τα εργαλεία κλειδιά στην εφαρμογή του Feng Shui. Στόχος είναι να εξισορροπήσουν αυτά τα στοιχεία μεταξύ τους στο χώρο και ο άνθρωπος να βρίσκεται σε πλήρη αρμονική σχέση με αυτά και το χώρο με άλλα λόγια ο χώρος να υποστηρίζει αυτόν που ζει και εργάζεται εκεί.
  1. Feng Shui τοπίου. Ο σχηματισμός των 4 ζωνών :
Η αρχή του YIN YANG δημιουργεί τον εδαφικό σχηματισμό των 4 ζώων. Ο δράκος, η τίγρης, η χελώνα και ο φοίνικας είναι τα 4 ζώα που αποτελούν τον εδαφικό σχηματισμό. Ο δράκος αντιπροσωπεύει το ισχυρότερο YANG ζώο. Εκεί ρέει η ισχυρότερη ενέργεια του γήινου chi. Η τίγρης δημιουργεί μαζί με το δράκο ένα ζευγάρι. Η τίγρης αντιπροσωπεύει τη θηλυκή αρχή ΥΙΝ, εδώ ρέει χρησιμοποιημένη ενέργεια. Αν μεταφέρουμε αυτή την αρχή στο χώρο θα δούμε ότι για τους χώρους δραστηριοτήτων χρειαζόμαστε ισχυρή ενέργεια περισσότερο δυναμικό, δηλαδή YANG ενέργεια, ενώ αντίθετα για τους χώρους ανάπαυσης περισυλλογής ύπνου, χρειαζόμαστε μαι ΥΙΝ ενέργεια για να μπορέσουμε ακριβώς να χαλαρώσουμε. Η χελώνα είναι χαρακτήρας ΥΙΝ και συμβολίζει τη στατικότητα, τη σταθερότητα με άλλα λόγια τη γερή πλάτη, την κάλυψη, τα νώτα μας, απεικονίζει την πλάτη του κτιρίου, του χώρου. Όταν η πλάτη μας είναι ισχυρή, καλυμμένη ,αισθανόμαστε σιγουριά, η αυτοπεποίθηση μας είναι αυξημένη , διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος. Απέναντι από τη χελώνα βρίσκεται ο Φοίνικας χαρακτήρας YANG , που κινείται ακατάπαυστα. Είναι αυτός που τροφοδοτεί το χώρο με Chi για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται χώρο για να κινείται. Συμβολίζει την κύρια είσοδο του κτιρίου , του χώρου. Μπορούμε να την παραλληλίσουμε με το ανθρώπινο στόμα. Η ανάπτυξη και η υγεία μας έγκειται στη σωστή μας διατροφή. Το στόμα είναι η είσοδος στο ναό του σώματος μας. Εάν μεταφέρουμε τώρα αυτό το σχηματισμό στο χώρο, θα παρατηρήσουμε τα εξής :
1: Η είσοδος τ άνοιγμα από όπου εισέρχεται η ενέργεια, η τροφή μέσα στο χώρα, είναι καθοριστικός παράγων. Το άνοιγμα που έχει το βλέμμα μας συμβολίζει τις προοπτικές μας. Όσο μεγαλύτερη η μπροστινή αυλητή του σπιτιού μας , τόσο μεγαλύτερες οι ευκαιρίες της ζωής. Ο φοίνικας είναι αυτός που προμηθεύει το χώρο με ενέργεια και συμβολίζει το στοιχείο του νερού, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με ευημερεί, χρήματα και ευκαιρίες.
2: Για να αισθάνεται και να λειτουργεί σωστά ο άνθρωπος χρειάζεται σιγουριά, γερή πλάτη, καλυμμένα νώτα. Στον επιχειρησιακό τομέα εκτός αυτού, πλάτη θεωρούνται ιαοι βοηθητικοί άνθρωποι, τράπεζες, πελάτες, συνεργάτες κλειδιά, δηλαδή αυτοί οι οποίοι θα στηρίξουν ταν επιχειρηματία για να πραγματοποιήσει τα σχέδια του , τα όνειρα του. Η χελώνα είναι το σύμβολο της πλάτης. Ο σχηματισμός των 4 ζώων μας δίνει επίσης το σχήμα του πέταλλου.
5: Τα 7 επίπεδα του περιβάλλοντος :
  • Άμεσο περιβάλλον.
  • Περιβάλλον εντός σπιτιού/δωματίου.
  • Επίδραση του υπογείου περιβάλλοντος.
  • Το κοντινό περιβάλλον σε απόσταση 100μ.
  • Το περιβάλλον εντός 3 Χιλ.
  • Το περιβάλλον εντός 6 Χιλ.
  • Η πλανητική και συμπαντική επίδραση.
  1. Τα 8 τρίγραμμα το I Cing, οι 8 τομείς της ζωή μας, ο χάρτης Bagua (χωροδιάσταση ).
  1. Το διάγραμμα Lo Shu και τα ιπτάμενα άστρα (χρονοδιάσταση ).
  1. Γεωβιολογία, γεωμαντεία και γεωπαθολογία.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...