Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

The Hive: Τα «πράσινα» γραφεία της Schneider Electric στο Παρίσι



Το International Customer Lounge (ICL) αποτελεί το εκθετήριο των κεντρικών γραφείων τηςSchneider Electric, γνωστά και ωςHive (Κυψέλη).
To Hive, που βρίσκεται στο Rueil-Malmaison της Γαλλίας – κοντά στο Παρίσι, απασχολεί 1.700 εργαζόμενους, είναι 35.000 τ.μ. και έχει 4.510 φώτα. Ο χώρος καταναλώνει 80 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή των προηγούμενων κεντρικών γραφείων της εταιρίας. Ωστόσο, η Schneider Electric στοχεύει σε ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση (50 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) με την εφαρμογή λύσεων Ecostruxure[1], στο προσεχές μέλλον. Η  συνολική εξοικονόμηση του Hive από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως το 2010 ανήλθε σε περισσότερα από€156.762 ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 35%, το οποίο ισοδυναμεί με τη φύτευση 180 εκταρίων δάσους.
Tα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με την εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίου (BMS). Οι λειτουργίες του συστήματος αυτού περιλαμβάνουν ωριαίους, ημερήσιους, εβδομαδιαίους και εποχιακούς ελεγκτές, χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση του φωτισμού, της θέρμανσης και του κλιματισμού, των ηλεκτρικών ρολών αλλά και τη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων που οδηγούν στη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών άνεσης για τους χρήστες του κτιρίου.
Η αρχιτεκτονική του BMS βασίζεται σε ανοικτά συστήματα ελέγχου για όλες τις χρήσεις, όπως εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός, συστήματα ψύξης οροφής, περσίδες, έλεγχος πρόσβασης και συναγερμός, επιτήρηση μέσω βίντεο, καθώς και επικοινωνία με όλα τα υπόλοιπα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα ψύξης/θέρμανσης.
Mε σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών προς την κατεύθυνση αυτή, το σύστημα BMS υποστηρίζεται από ένα λογισμικό εντοπισμού της κατανάλωσης ενέργειας που ονομάζεται Hive Energy Display (HED). Εγκατεστημένο στοInternational Customer Lounge, το HED δείχνει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, καθώς και την κατανάλωση ενέργειας για διάφορες χρήσεις (φωτισμός, θέρμανση, IT, κλπ.), την κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας ανά είδος χρήσης, την ημερήσια, μηνιαία και ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, τις μηνιαίες τάσεις κατανάλωσης ανά τύπο χρήσης και την ημερήσια, μηνιαία και ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας. Για κάθε ένδειξη από τις παραπάνω οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέγουν δεδομένα από διαφορετικά τμήματα του κτιρίου.
Επιπλέον, στο κτίριο εγκαταστάθηκε το σύστημα DALI. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης φωτισμού, που επιτρέπει την επιλογή φωτισμού με βάση την παρουσία των εργαζομένων, τη φωτεινότητα του ήλιου, την ώρα της ημέρας και άλλους παράγοντες. Έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες φωτεινότηταςσε κάθε χώρο εργασίας, καθώς και αισθητήρες παρουσίας, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο στο DALI τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελεσματική λειτουργία. Το DALI είναι ένα αυτόνομο σύστημα, το οποίο ενσωματώνεται τέλεια με το σύστημα BMS και το HED, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.
Tο δίκτυο ΙΤ του Hive είναι 10 Gb με switches που διαθέτουν δύο συνδέσεις οπτικών ινών 1 Gb επιτρέποντας μελλοντικές τεχνολογικές αλλαγές. Η ασύρματη πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Internet (wi-fi) είναι διαθέσιμη σε όλο το κτίριο, ενώ η εταιρία παροχής δικτύου (PowerLine Carrier) προσφέρει πρόσβαση στο Internet στα κύρια τμήματα του κτιρίου. Το δίκτυο συγκλίνει με το σύστημα BMS, προκειμένου όλα τα τεχνικά δεδομένα να είναι εύκολα διαθέσιμα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε τεχνικές πληροφορίες και ρυθμίσεις από οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω σύνδεσης με το σύστημα επικοινωνίας του γραφείου.
Το Hive της Schneider Electric είναι μια ματιά στο μέλλον των «έξυπνων» κτιρίων. Με την εφαρμογή των λύσεων που προσφέρει η Schneider Electric στα δικά της κεντρικά γραφεία, οι ειδικοί της εταιρίας απέδειξαν στην πράξη ότι η εφαρμογή «έξυπνων λύσεων» για τον έλεγχο του κτιρίου μπορεί να επιφέρει πραγματικά αποτελέσματα εξοικονόμησης της ενέργειάς του. Και το Hive αποτελεί ένα υπαρκτό παράδειγμα της βέλτιστης δυνατής διαχείρισης ενέργειας σε ένα κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...