Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σήμερα στο Aggelos-Painting issues θα σας παρουσιάσω μια τεχνική Οξείδωσης μετάλλου . Την συγκεκριμένη τεχνική δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά μου παραχωρήθηκε ευγενικά από τη φίλη μου τη Μάνια η οποία ασχολείται με αναπαλαιώσεις,συντηρήσεις επίπλων αλλά και διακοσμητικές τεχνικές . Η Μάνια μου έδωσε κάποιες σημειώσεις και μου εξήγησε τον τρόπο εφαρμογής, συνεπώς θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο κατανοητός γίνεται γιατί όπως ανέφερα την συγκεκριμένη τεχνική δεν την έχω δοκιμάσει ο ίδιος για να μπορώ να είμαι περισσότερο επεξηγηματικός. Στο μέλλον θα προσπαθήσω να σας δώσω περισσότερες δουλείες της φίλης μου γιατί πιστεύω ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Υλικά :
- Χρώμα λοδομπογιά ζωγραφικής σε καφέ ή χακί σκούρο .
- Χρώμα ακρυλικό μπλε και πράσινο.
- Σκόνη λευκό τιτάνιο.
- Σκόνη κίτρινη.
- Πανί ή χαρτί κουζίνας.
- Νερό.
- Λούστρο.
- Και κάποιο πινέλο στρογγυλό ή πλακέ.
Πρίν ξεκινήσουμε.
Πρώτα από όλα καθαρίζουμε καλά την προς βαφήν επιφάνεια από παλιές μπογιές σκόνη και οτιδήποτε άλλο. Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα περνάμε ένα χέρι αστάρι μετάλλου το οποιό δεν χρείαζεται αν η επιφάνεια μας είναι από μπρούτζο. Και πάμε στα στάδια που ακολουθούμε για να ολοκληρώσουμε την επιφάνεια μας, εδώ ένα παλιά stand για παρτιτούρες μουσικής.
Στάδιο πρώτο :
Με τη σκούρα λαδομπογιά και τη βοήθεια ενός πανιού ή ενός πινέλου- ότι μας βολεύει ανάλογα την επιφάνεια- περνάμε ένα χέρι λαδομπογιά χωρίς να αφήσουμε κενά. Αφήνουμε να στεγνώσει όσο πιο πολύ μπορούμε. Προσέξτε να μην αραιώσετε τη μπογιά πολύ και σας τρέχει και δεν σας αφήνει να δουλέψετε σωστά.
Στάδιο 2:
Ανακατέψτε τα δύο ακρυλικά χρώματα , το πράσινο και το μπλε μέχρι να δημιουργηθεί μια πετρολιά απόχρωση και μετά βάψτε την επιφάνεια. Χρησιμοποιούμε πανί ή πινέλο ανάλογα με την επιφάνεια και το τι μας βολεύει. Και εδώ προσέχουμε να μην αραιώσουμε πολύ το ακρυλικό και δεν μπορούμε μετά να το δουλεψουμε όπως θέλουμε.
Στάδιο 3:
Πριν στεγνώσει το χρώμα σκουπίζουμε ελαφρά και με ελαφριές κινήσεις και έπειτα αφήνουμε το χρώμα να στεγνώσει καλά.
Στάδιο 4:
Ανακατεύουμε την λευκή σκόνη με το μπλε χρώμα για να δημιουργήσουμε μια γαλάζια απόχρωση. Βάφουμε όλη την επιφάνεια και μετά σκουπίζουμε ελαφρά για να φύγει το περιττό χρώμα. Η διάλυση της σκόνης γίνεται με τον εξής τρόπο. Ανακατεύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη λευκή με μισή μπλε χρώμα ακρυλικό και ελάχιστο νερό για να έχουμε την ρευστότητα που θέλουμε για να δουλεβεται το μείγμα. Μετά από λίγες ώρες συνεχίζουμε το επόμενο στάδιο.
Στάδιο 5:
Τώρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ότι κάναμε με τη διαφορά ότι τη θέση του μπλε παίρνει το πράσινο ακρυλικό χρώμα και η λευκή σκόνη.
Στάδιο 6:
Αφήνουμε το χρώμα να στεγνώσει καλά πέρνουμε ένα πινέλο το βουτάμε στο νερό και το αφήνουμε να τρέξει επάνω στην επιφάνεια μας. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Δεν σκουπίζουμε αμέσως αλλά λίγο μετά και αν αυτό το κρίνουμε απαραίτητο.
Στάδιο 7:
Όσο η επιφάνεια είναι ακόμα νωπή απλώνουμε την κίτρινη μπογιά κατά τόπους με πανί ή πινέλο εξαρτάται από το τι μας βολεύει.
Στάδιο 8:
Με τη λευκή σκόνη τιτανίου περνάμε γρήγορα και όσο πιο καλά μπορούμε όλη την επιφάνεια που δημιουργούμε το εφέ. Έπειτα φυσάμε να φύγει η περιττή σκόνη και σκουπίζουμε ελαφρά για να αναδείξουμε τα χρώματα που εφαρμόσαμε ως τώρα.
Στάδιο 9 και τελευταίο:
Τώρα αν θέλουμε να τονίσουμε το εφέ καλύτερα, περνάμε ελαφρά τη σκούρα λαδομπογιά στα σκούρα σημεία. Σκουπίζουμε καλά όλη την επιφάνεια και μόλις στεγνώσει καλά περνάμε ένα προστατευτικό βερνίκι από αυτά που υπάρχουν άφθονα στα χρωματοπωλεία για να προστατέψουμε την επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου