Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011


Ένας μπουφές, ένα μπαούλο, μια βιτρίνα, μια βαλίτσα κ.ά. Αντί να καταλήξουν σε κάδους σκουπιδιών, παλιατζήδες και αποθήκες σπιτιών η Ιφιγένεια Ματαράγκα τα μεταμορφώνει, επιστρατεύοντας όλες τις νέες τεχνικές αναδιακόσμηση,ς σε μοναδικά deco items! Ακολουθήστε τις συμβουλές της και δώστε στον προσωπικό σας χώρο τη δική του σφραγίδα.
 

Η καφέ παλιά βαλίτσα

Την βρίσκουμε πεταμένη στα σκουπίδια ή ξεχασμένη και σκονισμένη σε κάποιο πατάρι. Δώστε νέα ζωή και χρήση στην παλιά καφέ βαλίτσα, ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες της Ιφιγένειας!
Υλικά
  • Κοπίδι
  • Ψαλίδι
  • Χαρτί εμποτισμού ή χαρτί σαν τσιγαρόχαρτο ( στο εμπόριο θα βρείτε και χαρτιά περιτυλίγματος τα οποία είναι πορώδη
  • Κόλλα κρυσταλλιζέ
  • Ειδικό εξάρτημα για την αφαίρεση του αέρα από το αυτοκόλλητο (θα το βρείτε σε χρωματοπωλεία, στο Praktiker, στο Leroy Merlin, στο Art&Hobby)
 
1. Αρχικά με τη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή φωτογραφίζετε τα πάτερνς που σας αρέσουν (στη συγκεκριμένη έχουν χρησιμοποιηθεί δύο πάτερνς). Αφού μετρήσετε με ακρίβεια τις διαστάσεις της βαλίτσας, στη συνέχεια απευθύνεστε σε κάποιο κέντρο εκτυπώσεων, όπου θα σας τυπώσουν τις φωτογραφίες σε αυτοκόλλητο χαρτί ταπετσαρίας.

2. Τώρα θα χρειαστείτε τη βοήθεια και ενός δεύτερου ατόμου για να κεντράρετε το πάτερν στην επιφάνεια της βαλίτσας και να κολλήσει καλά παντού. Πριν κόψετε και κολλήσετε τις γωνίες, χρησιμοποιήστε το ειδικό εξάρτημα για να αφαιρέσετε τον αέρα από το αυτοκόλλητο.
 
 
Τip: Σε περίπτωση που σας ξεφύγει σε κάποιο σημείο το κοπίδι, χρησιμοποιήστε κομμάτια από τα περισσεύματα για να το καλύψετε!
 
3. Στο εσωτερικό της βαλίτσας εφαρμόστε την κρυσταλλιζέ κόλλα, καλά αραιωμένη και μετά τοποθετήστε, προσεκτικά με τα δάχτυλα και την παλάμη, το χαρτί εμποτισμού. Διπλώστε καλά τις γωνίες.


Tip:

Αναζητήστε έξτρα διακοσμητικά όπως σφραγίδες, γραμματόσημα (θα τα βρείτε στο κατάστημα La fee, Περικλέους 56, Χολαργός) που θα κολλήσετε σε διάφορα σημεία στην βαλίτσα σας.
 

Seat it

Συνήθως οι παλιές πολυθρόνες έχουν μεγάλο όγκο, για αυτό όταν τις ανανεώνουμε πρέπει να έχουν κάτι να πουν… να μην είναι βαρετές.
Ξεχάστε τις μονοχρωμίες και τολμήστε να παίξετε με εμπριμέ και καρό, ριγέ και εμπριμέ υφάσματα. Για να το επιτύχετε αυτό πρέπει να έχετε μια χρωματική βάση που θα την χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να μπορέσετε να «παντρέψετε» χρώματα από την ίδια οικογένεια
Για παράδειγμα ένα μωβ με ένα κόκκινο και πορτοκαλί! Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η τονικότητα: π.χ. μοιάζει παράταιρος ο συνδυασμός ενός ζεστού μωβ με ένα θερμό.
Υπάρχει φυσικά και το αναπάντεχο στοιχείο, αυτό που θα κάνει τη διαφορά και θα απογειώσει αισθητικά την πολυθρόνα σας.
 
 

Το «γνωστό»... σκούρο καρυδί χρώμα

Ήταν το must της εποχής των '50ς! Τότε η γομαλάκα (το βερνίκι που ήταν trend τότε) έδινε και έπαιρνε! Ναι, μπορούν αυτά τα έπιπλα με το σκούρο βερνίκι, αφού τους αφαιρεθεί όλο το παλιό υλικό και τριφτούν καλά ώστε να μην έχει μείνει ούτε ίχνος, να περαστούν με κάποιο πιο ανοιχτόχρωμο ή ακόμη και άγχρωμο βερνίκι, ώστε να μην δείχνουν τόσο "βαριά". Αν όμως το χρώμα του ξύλου από κάτω, είναι από τη φύση του σκούρο (αυτό έχει να κάνει με την προέλευση του ξύλου), τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα. Με ειδική επεξεργασία πρέπει πρώτα να "ανοίξει" το χρώμα του ξύλου και μετά να περαστεί το ανάλογο βερνίκι.
 

Η Βιτρίνα…


Μετατρέπεται σε μια μοντέρνα βιβλιοθήκη, έτοιμη να δεχτεί όλο το βάρος των πολύτιμων βιβλίων σας.
 
ΠΡΙΝ
 
1. Πρώτα ενισχύστε τον πάτο της βιβλιοθήκης με ένα έξτρα πόδι (χειροποίητο στο τόρνο) ανάλογο σε αισθητική με τα πλαϊνά πόδια της βιτρίνας.
 
Tip: Αν ο πάτος της βιτρίνας έχει πάρει κλίση, τότε γυρίστε την ανάποδα και τοποθετήστε, για δύο περίπου βδομάδες, πολύ βάρος ώστε να έρθει στην ευθεία.
 
2. Εδώ έχει γίνει συνδυασμός ενός solid χρώματος (με φθορά μόνο στο φινίρισμα) με πατίνα ξύλου. Τα πορτάκια, που ήταν καπλαμάς, μοιάζουν σαν από παλαιωμένο ξύλο. Για αυτό χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του ντεκαπέ από το ίδιο solid χρώμα, πινελιές από κάσσια, καθώς επίσης και αραιωμένη ρεπουλίνη.
 
3. Αναζητήστε τα πόμολα στην οδό Βύσσης ή στο Internet. Στη συνέχεια δημιουργήστε ετικέτες από λεπτά κομμάτια, του 1 χιλιοστού, κοντραπλακέ που θα βάψετε με χρώμα μαυροπίνακα.
 
4. Τα πόδια στα παλιά έπιπλα είναι συνήθως μασίφ, χειροποίητες κατασκευές, για αυτό είναι προτιμότερο να τοποθετείτε τσοχάκια για να μη φθείρονται!
 

ΜΕΤΑ

 

Μπαούλο – coffetable

 
Αν το σπίτι σας είναι μίνιμαλ και βιομηχανικό, τότε το μπαούλο της γιαγιάς «οφείλει» να διατηρήσει τη «ξύλινη περιβολή» του, ενισχυμένη με διάφορα βερνίκια εμποτισμού, ώστε να φαίνεται σαν κατεστραμμένο, πλην όμως στιλάτο! Μια πιο female εκδοχή είναι να ντύσετε το μπαούλο (εσωτερικά και εξωτερικά) με ύφασμα…
 
ΠΡΙΝ
 
1 Πρώτα από όλα πρέπει να αφαιρέσετε με σπάτουλα και καυτό νερό με οινόπνευμα τα κολλημένα χαρτιά που υπάρχουν εσωτερικά και εξωτερικά στο μπαούλο.
  
2 Στη συνέχεια με ένα πινέλο περνάτε όλο το μπαούλο, ακόμα και τα μεταλλικά στοιχεία, με λευκό αστάρι μετάλλου. Αφού στεγνώσει το αστάρι, τρίβετε ελαφρά το μπαούλο και περνάτε ρεπουλίνη νερού χρυσή.
  
Tip: Τα μεταλλικά στοιχεία πρέπει να τα βάψετε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδικά σπρέι που θα βρείτε στα εξειδικευμένα χρωματοπωλεία της οδού Κάνιγγος), εφόσον τα τρίψετε, πριν τοποθετήσετε το ύφασμα.
  
3 Eπιλέγετε τα υφάσματα και σχεδιάζετε, αφού έχετε πάρει τις διαστάσεις του μπαούλου, μικρά πατρόν. Στο εξωτερικό στερεώνετε πολυεστερική βάτα (θα την βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε γεμίσματα για μαξιλάρια), μαζί με ύφασμα με ειδικές βελόνες, τα λεγόμενα μπουζόνια (αναζητήστε τα σε μαγαζιά με ταπετσαρίες), ενώ στο εσωτερικό χρησιμοποιήστε κόλλα κρυσταλλιζέ για ξύλο. Τέλος, καρφώστε διάφορα διακοσμητικά μπρούτζινα ή χάλκινα καρφάκια (μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στην οδό Μιαούλη) καθώς και καμπαράδες (θα τους βρείτε στην οδό Αιόλου)
 
Tip
Η πολυεστρική βάτα επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε όσο λεπτό ύφασμα επιθυμείτε.
Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία είναι συνήθως πρεσσαριστά, αλλά κόψτε το ύφασμα πάνω από αυτά με ψαλίδι και προσαρμόστε το στα τελειώματα των μεταλλικών στοιχείων.
Αν επιλέξετε εμπριμέ ύφασμα (όπως αυτό της φωτογραφίας) θυμηθείτε να το κεντράρετε σωστά!
  
4 Στον πάτο του μπαούλου μπορείτε να τοποθετήσετε κοντραπλακέ 4 ή 2 στο οποίο θα εφαρμόσετε ροδάκια (από τον «Φράγκο στην οδό Αθηνάς) που σας επιτρέπουν να μετακινείτε το μπαούλο στον χώρο σας.
ΜΕΤΑ
 

ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΕΣ

Αρχειοθετήστε τα συρτάρια σας με στένσιλς. Γράψτε στον υπολογιστή τις λέξεις που θέλετε στην γραμματοσειρά που σας αρέσει, αποθηκεύστε το αρχείο ως φωτογραφία σε μορφή jpg και δώστε το σε ένα μαγαζί με γραφικά (θα βρείτε στην οδό Πραξιτελούς) για να σας φτιάξουν αρνητικά ( πρόκειται για διάφανο, βινίλ αυτοκόλλητο που έχει τρυπημένα γράμματα). Έτσι όταν το κολλήσετε πάνω στο συρτάρι θα μπορέσετε να το γεμίσετε με το χρώμα της αρεσκείας σας.
Διακοσμήστε τα μεταλλικά στοιχεία της σιφονιέρας ή του μπουφέ σας με την τεχνική του decoupage.
H κρεβατοκάμαρα μπορεί να αλλάξει προσθέτωντας μικρές προσωπικές πινελιές στο στυλ των επίπλων σου. Διαλέξτε ένα «ψαγμένο» ύφασμα για να αλλάξετε το κάθισμα της παλιάς καρέκλας και ένα σχέδιο «στένσιλ» για να διακοσμήσεις το παλιό κομοδίνο.
Χρησιμοποιήστε για στένσιλ τα χάρτινα «σεμεδάκια» που χρησιμοποιούνται για τα πάρτυ, και τα πουλάνε στα σούπερ μάρκετ! Βάλε όμως 2-3 μαζί αλλιώς την «βάψατες»!
Μια χρωματιστή ταπετσαρία, θα κάνει το εσωτερικό του παλιού κομοδίνου χαρούμενο και φρέσκο.
 

Mπουφέ – ντεκαπέ

Eμπνευστείτε από την γαλλική εξοχή και δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό provence μπουφέ!
 
ΠΡΙΝ
 
1. Αρχικά τρίψτε τον μπουφέ για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο βερνίκι.
2. Στη συνέχεια περάστε όλο τον μπουφέ με ειδικό μυκητοκτόνο που θα αγοράσετε από το χρωματοπωλείο, για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα προσβληθεί το έπιπλό σας στο μέλλον από σαράκι. Αφού στεγνώσει με ένα γυαλόχαρτο, νούμερο 240, λειαίνετε καλά όλες τις επιφάνειες.
3. Περάστε τώρα το χρώμα εμποτισμού και δημιουργήστε υποτυπώδη νερά, κατά προτίμηση, με ρεπουλίνη νερού αραιωμένη. Μετά ξύστε τις γωνίες που θέλετε να τις κάνετε να μοιάζουν ότι είναι φθαρμένες από τον χρόνο και περάστε τις με κάσσια (σε σκόνη, που θα τη βρείτε σε παλιά «ψαγμένα» χρωματοπωλεία στην οδό Βύσσης). Τέλος περάστε ματ βερνίκι (4-5 χέρια).
  
4. Στολίστε το πορτάκι της βιτρίνας με στένσιλ (αναζητήστε τα στο Leroy Merlin και στον Μαρτάκο στην οδό Αθηνάς)
  
5. Τοποθετήστε ταπετσαρία της αρεσκείας σας στο εσωτερικό των συρταριών.
  
ΜΕΤΑ
http://www.houselife.gr/home_decoration/gr/3/829# Πηγή άρθρου. 

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...