Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πατίνα σε Ταπετσαρία:Παιδικό δωμάτιο

Πέρα από την Ταπετσαρία .


Ιδανικός συνδυασμός ταπετσαρίας με χρωματικό εφέ.
Μια νέα, δημιουργική πρόταση, που συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της ταπετσαρίας με πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές βαφής για τον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Πρόκειται για μια ιδανική εναλλακτική λύση απέναντι σε παλιές και ξεπερασμένες μεθόδους κάλυψης κάθετων επιφανειών, που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και γρήγορα από τον καθένα.
Η ταπετσαρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους εσωτερικής διακόσμησης. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και οι νέες τάσεις που ολοένα και εμφανίζονται στο χώρο της σύγχρονης διακόσμησης, επέβαλλαν την αναπροσαρμογή αυτού του υλικού σε νέες, ακόμη πιο υψηλές αισθητικές απαιτήσεις. Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά πολλές προτάσεις που αφορούν απόλυτα εκσυγχρονισμένες ταπετσαρίες, οι οποίες μετά την τοποθέτησή τους, παρέχουν τη δυνατότητα οποιασδήποτε χρωματικής επέμβασης θελήσουμε να εφαρμόσουμε στην επιφάνειά τους. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μια τεχνοτροπία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ανάγλυφες παραστάσεις της. Θα πρέπει κατ' αρχήν να επιλέξουμε από την μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά. Εμείς θα επιλέξουμε ένα σχέδιο κατάλληλο για παιδικό δωμάτιο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως οι προδιαγραφές ασφαλείας με βάση τις οποίες έχουν κατασκευαστεί αυτές οι ταπετσαρίες, είναι παραπάνω από ικανοποιητικές για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε χωρίς καμία επιφύλαξη σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού. Δεν περιέχουν ίνες γυαλιού, είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον, ανθεκτικές στη φωτιά, αναπνέουν, δεν παραμορφώνονται και δεν δημιουργούν προβλήματα στις ενώσεις. Η τοποθέτησή τους είναι εύκολη και γρήγορη από τον καθένα, ακόμα και επάνω σε τοίχο με ελαφρές φθορές ή και τριχοειδείς ρωγμές. Θα πρέπει φυσικά, όπως και σε κάθε περίπτωση, να προετοιμάζουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν, να αφαιρούμε τις αποκολλημένες ή πολύ φθαρμένες παλιές ταπετσαρίες και σε πολύ απορροφητικές επιφάνειες ή σε τοίχους με πρόβλημα κιμωλίασης, να περνάμε ένα χέρι αστάρι. Η καινοτομία όμως αυτής της ιδέας βρίσκεται στη χρωματική επέμβαση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στο τέλος, αφού τοποθετήσουμε καλά την ταπετσαρία σε όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Επιλέγοντας το χρώμα που ταιριάζει στο χώρο μας, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα σχέδια της ταπετσαρίας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που θέλουμε και δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο εφέ. Έτσι το παιδικό μας δωμάτιο θα αποκτά μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις λεπτομέρειες της τεχνοτροπίας που θα εφαρμόζουμε.

Υλικά :

Ρολό:
Στραβοπίνελο:
Σκαφάκι:
Αλφάδι:
Μέτρο:
Ψαλίδι-κοπίδι:
Φαρδιά σπάτουλα:
Χαρτοταινία:
Υφασμάτινη ταπετσαρία:
Κόλλα ταπετσαρίας:
Ρολό ή πινέλο για την κόλλα:
Χρώμα Latex χρωματισμένο στις επιθυμητές αποχρώσεις:
Πρόσμικτο διάλυμα ή ζελέ τεχνοτροπίας για την πατίνα:
Μαλακό πανί:

Στάδιο 1:
Με τη βοήθεια του μέτρου υπολογίστε τη διάσταση της ταπετσαρίας με το σχέδιο της αρεσκείας σας και στη συνέχεια ορίστε με ένα αλφάδι την ευθεία στην οποία θα την εφαρμόσετε.
Στάδιο 2:
Με το ρολό η το πινέλο εφαρμόστε την κόλλα στην περιοχή που έχετε επιλέξει.
Στάδιο 3:
Με ιδιαίτερη προσοχή εφαρμόστε την ταπετσαρία στον τοίχο ακολουθώντας τον οδηγό της ευθείας που έχετε ορίσει. Προσοχή!!! Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω και όχι αντίθετα. Σε μεγάλες σε μήκος επιφάνειες σας συμβουλεύουμε να κόβετε την ταπετσαρία κατά μήκος τέτοιο, ώστε να μπορείτε εύκολα να την δουλεύετε. Επίσης η εργασία πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια δύο ατόμων.
Στάδιο 4:
Στρώστε αμέσως τυχόν φουσκώματα και τσακίσεις με ένα μαλακό πανί ή με τον ειδικό λαστιχένιο κύλινδρο για ταπετσαρίες. Με οδηγό τη φαρδιά σπάτουλα και με κοπίδι, κόψτε τα περισσεύματα που εξέχουν από το σοβατεπί και τις ενώσεις.
Στάδιο 5:
Αφού έχετε τοποθετήσει παντού την κάτω ταπετσαρία, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για να ντύσετε τον υπόλοιπο τοίχο με το άλλο σχέδιο της ταπετσαρίας. Εδώ θα θέλαμε να προσέξετε τα σημεία των ενώσεων. Πρέπει να μην αφήσετε κενά, ούτε να καβαλάει το ένα κομμάτι το άλλο.
Στάδιο 6:
Αφήστε την κόλλα να στεγνώσει τελείως. Στη συνέχεια εφαρμόστε τη χαρτοταινία στο σημείο που τελειώνει η κάτω ταπετσαρία και με ρολό βάψτε το πάνω μέρος. Εάν χρειαστεί περάστε και δεύτερο χέρι. Η ταπετσαρία χρωματίζεται χωρίς να χρειάζεται αστάρι για υπόστρωμα.
Στάδιο 7:
Αφού στεγνώσει η πάνω επιφάνεια αφαιρέστε με προσοχή τη χαρτοταινία. Τώρα για να βάψετε και την κάτω ταπετσαρία, μασκάρετε με χαρτοταινία την ένωση των δύο ταπετσαριών με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύετε την βαμμένη επιφάνεια. Με το ρολό περάστε ένα χέρι το χρώμα της βάσης, το οποίο είναι ένα τόνο πιο ανοικτό από εκείνο που περάσαμε στην άνω επιφάνεια.
Στάδιο 8:
Με ρολό περάστε το χρωματισμένο διάλυμα τεχνοτροπίας στην ταπετσαρία που θα γίνει η πατίνα. Εάν η επιφάνεια είναι μεγάλη, δουλέψτε τμηματικά, ώστε να μη στεγνώσει το χρώμα πριν το πατινάρετε.

Στάδιο 9:
Στο σημείο αυτό θα γίνει η πατίνα που θα αναδείξει τα ανάγλυφα σχέδια της ταπετσαρίας που έχετε επιλέξει. Με ένα νωπό πανί ή σφουγγάρι θαλάσσης και όσο το χρώμα δεν έχει στεγνώσει, με απαλές κινήσεις πλύνετε το σχέδιο της ταπετσαρίας που έχετε διαλέξει. Όσο πιο πολύ χρώμα αφαιρείται τόσο πιο έντονη γίνεται η διαφορά. Ολοκληρώστε την εργασία σας στο σύνολο της ταπετσαρίας και μετά με προσοχή ξεκολλήστε την χαρτοταινία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...