Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Χρωματικό εφέ από νάιλον:

Χρωματικό εφέ από νάιλον




Μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα που συνδυάζει την ταχύτητα με την ευκολία εφαρμογής. Ένα λεπτό νάιλον μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακότατο εφέ σε οποιονδήποτε τοίχο, αρκεί να ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά τα στάδια της εφαρμογής του. Είναι μια τεχνοτροπία που εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και σίγουρα χωρίς υπερβολικό κόστος.
Υλικά :
Ακρυλικό αστάρι Primer Q:
Ακρυλικό χρώμα βάσης:
Ακρυλικό χρώμα φινιρίσματος:
Glaze λαδιού (ζελέ τεχνοτροπίας:
Δύο ρολά:
Σκαφάκι:
Χαρτοταινία για μασκάρισμα:
Στραβοπίνελο για κοψίματα:
Λεπτό νάιλον:

Προεργασία :


Όπως έχουμε πει, σε κάθε εφαρμογή το στάδιο της προετοιμασίας της επιφάνειας είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των εφέ και το τελικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή primer σε ένα τοίχο πριν την τεχνοτροπία δεν αποτελεί πολυτέλεια και πλεονασμό, αλλά αντίθετα δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Στάδιο 1ο:

Μασκάρετε με χαρτοταινία τις ενώσεις των τοίχων με το ταβάνι και στη συνέχεια με τη βοήθεια του στραβοπίνελου κάνετε τα κοψίματα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο εφέ αναδεικνύεται καλύτερα αν γίνει σε ορισμένες επιφάνειες ενός δωματίου, το οποίο είναι χρωματισμένο συνολικά στην απόχρωση της βάσης. Σε αυτήν την περίπτωση περάστε δύο χέρια το χρώμα της βάσης σε όλους τους τοίχους, αλλιώς μασκάρετε με ταινία μόνο τον τοίχο που έχετε επιλέξει και στη συνέχεια με ρολό περάστε τη βάση.

Στάδιο 2ο:


Αφήστε τον τοίχο να στεγνώσει τελείως και στη συνέχεια με χαρτοταινία ορίστε την επιφάνεια στην οποία θα κάνετε την τεχνοτροπία. Προσμίξετε το ζελέ τεχνοτροπίας με το χρώμα του φινιρίσματος σε αναλογία ένα μέρος ζελέ προς ένα μέρος χρώμα. Εμείς επιλέγουμε ζελέ βάσης λαδιού το οποίο στεγνώνει σαφώς αργότερα και δίνει μεγάλα χρονικό περιθώρια στην τεχνοτροπία. Το μειονέκτημα του υλικού είναι μονάχα η έντονη μυρωδιά του. Εάν ωστόσο η τεχνική γίνει γρήγορα και με συνεργασία δύο ατόμων (ένας περνά glaze και ο άλλος ακολουθεί με νάιλον) τότε σαφώς και είναι προτιμότερο να εφαρμόσετε ζελέ βάσης νερού. Επειδή η ταχύτητα είναι καθοριστικός παράγοντας, ετοιμάστε το νάιλον πριν περάσετε το ζελέ.

Στάδιο 2ο:

Με ένα ρολό περάστε την επιφάνεια με το ζελέ. Εάν δουλεύετε μόνοι σας τότε χωρίστε την επιφάνεια σε μικρές ζώνες και δουλέψτε βήμα-βήμα τμηματικά. Αντίθετα εάν συνεργάζεστε με δεύτερο άτομο ο ένας περνάει ζελέ και από πίσω ο άλλος κολλάει αμέσως το νάιλον έως ότου καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια.

Στάδιο 4ο:

Με γρήγορες κινήσεις και χωρίς καθυστέρηση κολλήστε στο νωπό χρώμα το νάιλον. Το νάιλον πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την επιφάνεια. Ταυτόχρονα στρώστε με απαλές κινήσεις το νάιλον, με σκοπό να δημιουργηθούν ακανόνιστοι κυματισμοί. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αφαιρετική. Το νάιλον με την αφαίρεσή του , τραβά σκόπιμα το χρωματισμένο ζελέ τεχνοτροπίας, αναδεικνύει τη βάση και δημιουργεί το εφέ. Επομένως όσο πιο τσαλακωμένο είναι το νάιλον στον τοίχο, τόσο πιο έντονα είναι τα νερά του φινιρίσματος. Προσοχή: Μην πιέζετε με δύναμη το νάιλον γιατί μπορεί να αποτυπωθούν τα ίχνη των χεριών ή των δακτύλων στην επιφάνεια.

Χρήσιμες συμβουλές :

Στην περίπτωση που δουλεύετε μόνοι σας, προτείνουμε να εφαρμόζετε το ζελέ στην άκρη κάθε τμήματος με σχήμα S. Ο λόγος είναι απλός. Εάν εφαρμόσετε το ζελέ κάθετα (όπως βάφεται οποιοσδήποτε τοίχος ) τότε εάν δεν προσέξετε, πιθανά να σχηματιστεί μια κάθετη σκιά στην ένωση κάθε τμήματος. Επίσης η εφαρμογή ζελέ τεχνοτροπίας από τμήμα σε τμήμα πρέπει να γίνεται όχι οριακά αλλά να ξαναπερνάτε το ζελέ τοπικά στα σημεία της ένωσης με το επόμενο πεδίο και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Στάδιο 5ο:

Κατόπιν και όσο το ζελέ είναι ακόμη νωπό, αφαιρέστε προσεκτικά το νάιλον από τον τοίχο. Η τεχνοτροπία έχει δημιουργηθεί. Στα σημεία που πιθανά δεν σας αρέσει το εφέ, διορθώστε το ταμπονάροντας με ένα μικρό και καθαρό κομμάτι νάιλον. Τέλος, στις ενώσεις των τοίχων και στο ταβάνι είναι λογικό το εφέ να μην έχει αποτυπωθεί σωστά, Διορθώστε περνώντας προσεκτικά με πινέλο λίγο από το χρωματισμένο ζελέ και με ένα μικρό καθαρό κομμάτι νάιλον επαναφέρετε το εφέ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...