Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Παιδικό δωμάτιο: Διαρρύθμιση και διακόσμηση.

Παιδικό δωμάτιο:Ο χώρος του δωματίου.

Πηγές: Τεχνικά φυλλάδια και περιοδικά χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής.

Ας μιλήσουμε λίγο για τον χώρο του παιδικού δωματίου. Κατ' αρχήν διαλέγουμε το πιο φωτεινό υπνοδωμάτιο του σπιτιού και γιατί όχι και το πιο μεγάλο, ακόμα κι αν πρέπει να φιλοξενηθεί ένα μόνο παιδί. Το κρεββάτι, καλό είναι, να έχει προσανατολισμό ανατολικά. Πάνω από το κρεββάτι να μην υπάρχουν ράφια κι αν είναι αναγκαίο να μπουν, να είναι πάρα πολύ καλά στερεωμένα. Πάνω σ'αυτά να μην ακουμπήσετε βαριά αντικείμενα ή βιβλία ή αιχμηρά παιχνίδια. Προτιμότερο να μπουν πάνινα ή χνουδωτά ζωάκια μόνο. Όλα τα άλλα είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια του παιδιού σας. Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει δεύτερο κρεββάτι κάτω από το υπάρχον υπό χορφή συρταριού. Τη χρησιμότητα του θα την ανακαλύψετε με την πρώτη ευκαιρία που θα καλέσει το παιδί σας κάποιον φίλο ή φίλη για να κοιμηθούν μαζί. Αν το κρεββάτι διαθέτει και μαξιλάρες για πλάτη και χρησιμοποιήται και σαν καναπεδάκι, ακόμα καλύτερα. Τα παιδιά, χρειάζονται κι αυτά το δικό τους μικρό καθιστικό στο δωμάτιό τους. Απαραίτητο, θα λέγαμε ότι είναι και το κομοδίνο για τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς και για το ενδεχόμενο ενός μικρού φωτιστικού κοντά στο κρεββάτι. Τώρα, ο χώρος του γραφείου. Είναι πολύ σημαντικό το γραφείο να βλέπει σε παράθυρο ή πόρτα. Επιδρά θετικά στην ψυχολογία του παιδιού. Ο άμεσος φωτισμός από το φως της μέρας είναι κι αυτός σημαντικός παράγοντας για την όραση του. Βέβαια, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις που δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά και ο χώρος του γραφείου βλέπει σε τοίχο. Στην περίπτωση αυτή προσέχουμε το φωτιστικό του γραφείου να είναι καλής ποιότητας. Η θέση του υπολογιστή να είναι πλάγια από το γραφείο, σε κάποια θέση με δικό του χώρο για το πληκτρολόγιο.

 Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε το μηχάνημα, αλλά ταυτόχρονα, δεν σπαταλάμε ωφέλιμο χώρο του γραφείου. Ράφια ανοιχτά, αρκετά κοντά του και όχι ντουλάπια, για άμεση πρόσβαση στα βιβλία του. Τα ντουλάπια μπορούν να βρίσκονται χαμηλότερα ή ψηλότερα από το ύψος του τραπεζιού ή του γραφείου. Είναι πολύ χρήσιμα τα βαθιά ντουλάπια των 50-60 εκατ, που είναι κυρίως μόνα για βιβλία. Πολύ όμορφα είναι τα κουτιά από ανακυκλωμένο χαρτί, που μέσα μπορεί να αποθηκεύσει μικροαντικείμενα. Πρέπει να προβλεφτεί θέση TV. STEREO, όπως και φύλαξης CD, γιατί πολύ γρήγορα τα παιδιά γίνονται έφηβοι, εκτός αν στην εφηβεία σκοπεύετε να αλλάξετε την διακόσμηση του χώρου. Που λεφτά τέτοια εποχή για αλλαγές. Να μην ξεχνάμε και τις μικρές δεσποινίδες, οι οποίες χρειάζονται και τον δικό τους χώρο για την προσωπική τους τουαλέτα, με ένα μικρό καθρέπτη. Επίσης μια κουνουπιέρα από τούλι ή λεπτή γάζα πάνω από το κοριτσίστικο κρεββάτι, δίνει μια ρομαντική νότα στο δωμάτιο. Ακόμα, πρέπει να προσέξετε να μην πνίξετε το χώρο με κρεββάτια, ντουλάπια και άλλα μικροέπιπλα. Πρέπει να αφήσετε χώρα για παιχνίδι στο πάτωμα. Επειδή στα δωμάτια αυτά υπάρχουν βιβλιοθήκες αρκετά συχνά πάνω από 1.80, καλό είναι να μην προτιμάτε τα σκούρα χρώματα ή σκουρόχρωμα ξύλα, κυρίως στα μικρά δωμάτια. Βαραίνουν πολύ τους τοίχους, όπως επίσης και τα πολλά χρώματα. Μερικά χρωματιστά πορτάκια ή συρτάρια σε απαλούς τόνους είναι αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι τα βιβλία και τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν στα ράφια, έχουν ήδη αρκετά χρώματα. Τα χρώματα στους τοίχους μπορούν να είναι σε απαλούς τόνους του μπλε, βεραμάν, ώχρα, μοβ και σωμόν. Ο κεντρικός φωτισμός του δωματίου εκτός από τον επιμέρους(λάμπα κομοδίνου και γραφείου) να είναι πολύ καθαρός και δυνατός. Το γραφείο βολεύει πολύ αν είναι κατασκευασμένο με μηχανισμό που να του δίνει την δυνατότητα να κλείνει μέσα στην βιβλιοθήκη και να αφήνει ελεύθερο το χώρο. Για την καρέκλα του γραφείου προτιμάτε περιστρεφόμενη με αυξομειούμενο ύψος με ατομική πλάτη και μπράτσα στα πλάγια. Οι κουρτίνες δεν πρέπει να είναι χοντρές και σκουρόχρωμες, αλλά φωτεινές με όμορφα χρώματα και σχήματα σε απαλούς τόνους. Πολύ πρακτικές είναι οι κουρτίνες σε στυλ ρόμαν. Τον χειμώνα το δάπεδο είναι προτιμότερο να καλύπτεται όλο από παχιά μοκέτα, ώστε να συνοδεύεται με άνεση η συνήθεια των παιδιών να παίζουν στο πάτωμα. Ένας καλόγερος ψηλός ή χαμηλός ανάλογα με το ύψος του παιδιού είναι απαραίτητος για την σχολική τσάντα αλλά και το μπουφάν. Στους τοίχους πάντες χρωματιστές ή κάδρα από κορνιζαρισμένες δημιουργίες των ίδιων των παιδιών. Στα κοριτσίστικα δωμάτια μπορούν να κρεμαστούν πάντες με τσέπες για να χωράνε μέσα οι κούκλες με τα ρούχα τους. Μια καλή ιδέα είναι οι πίνακες ανακοινώσεων από φελλό καθώς τα παιδιά μπορούν να καρφιτσώσουν εκεί διάφορα.

 Οι ξύλινες μαριονέτες σε κάποια γωνία δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Το χρώμα στο ταβάνι μπορεί να βαφτεί στο χρώμα του ουρανού και με κάποιο λευκό σπρέι του εμπορίου δημιουργήστε μικρά συννεφάκια. Αν κολλήσετε επίσης τα φωσφορίζοντα αστέρια του εμπορίου τότε έχετε πετύχει ένα φανταστικό παιδικό ουρανό. Επίσης το πολυθρονάκια και τα πουφ είναι πολύ άνετα και βολικά για τα παιδιά σας και τους φίλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...