Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μπορντούρες : Διακοσμητικά στοιχεία.


Οι μπορντούρες αποτελούν ένα προϊόν που υποκαθιστά το Stencil. Η μεγάλη διαφορά τους είναι ότι στην μπορντούρα θα χρειαστούμε πολύ λιγότερο χρόνο για την τοποθέτηση τους. Οι μπορντούρες τοποθετούνται εύκολα σαν ντεκόρ αντί για γυψοσανίδες, γύρω από πόρτες, παράθυρα, κουζίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένωση μεταξύ αποχρώσεων ή τεχνοτροπιών σε ένα τοίχο. Μπορούν επίσης να διακοσμήσουν έπιπλα, ντουλάπες Διακρίνονται δε σε δύο κατηγορίες ,στις αυτοκόλλητες και αυτές που εφαρμόζονται με κόλλα.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ :
Αφαιρούμε από τον τοίχο υπολείμματα μπογιάς την παλιά ταπετσαρία ή οτιδήποτε εμποδίζει την εφαρμογή της μπορντούρας και κλείνουμε με στόκο τυχόν ρωγμές στον τοίχο αν υπάρχουν. Αν η επιφάνεια είναι βαμμένη απλώς καθαρίστε καλά το σημείο εφαρμογής με νερό και σαπούνι ή ένα ελαφρύ γυαλοχαρτάρισμα. Υπολογίστε πόσο μήκος μπορντούρας χρειάζεστε για την επιφάνεια σας. Να υπολογίζετε πάντα λίγο παραπάνω μήκος για τις ενώσεις. Με χάρακα και αλφάδι τραβήξτε μια γραμμή οδηγό στο ύψος που επιθυμείτε. Κόψτε το πρώτο κομμάτι και τοποθετήστε το ξεκινώντας από γωνία και κατά μήκος της γραμμής. Καλό είναι να δουλεύεται δύο μαζί. Ο ένας ξετυλίγει την μπορντούρα και ο άλλος την ευθυγραμμίζει και ταυτόχρονα την πιέζει με ένα ύφασμα ή μια σπάτουλα για να μην δημιουργηθούν φουσκώματα. Αν δείτε κάπου φουσκάλες , πάρτε μια καρφίτσα τρυπήστε και διώξτε τον αέρα. Υπερκαλύψτε τις γωνίες του τοίχου με τουλάχιστον 2 εκατοστά περισσότερης μπορντούρας. Με τη βοήθεια ενός κοπιδιού κόψτε την ακριβώς στην συμβολή των τοίχων για να έχετε αόρατη ένωση.
Πηγές :Τεχνικά φυλλάδια, περιοδικά Χρώματος και διακόσμησης που είμαι συνδρομητής και προσωπική εμπειρία σαν ελσιοχρωματιστής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...