Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πλαστικά χρώματα.

Πλαστικά Χρώματα :

Το πλαστικό είναι το χρώμα της εποχής. Με συνεχή βελτίωση έχει καταφέρει να παραμερίσει πολλά από τα υπόλοιπα χρώματα λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που το χαρακτηρίζουν.
Εκτός από τα πλαστικά χρώματα που προσαρμόζονται σε επιφάνειες σοβά, πέτρας, μπετόν κλπ, οιμας προσφέρουν συγγενικά υλικά του πλαστικού με δυνατότητα προσαρμογής σε σιδηρές επιφάνειες ( εξωτερικές-εσωτερικές ) καθώς και βερνίκια ξύλων , καταργώντας τα βερνικοχρώματα με τους σκληρούς διαλύτες. Σήμερα το πλαστικό και τα συγγενικά υλικά του – όπως ρελιέφ, ακρυλικά, βινυλικά χρώματα, είναι κατάλληλα για κάλυψη εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων λόγω των μονωτικών ιδιοτήτων και της αντοχής του σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα χρώματα αυτά όπως ήδη είπαμε, μπορούν να περαστούν ακόμα και σε σιδηρές ή ξύλινες εσωτερικές επιφάνειες αρκεί να έχουν γίνει οι κατάλληλες προεργασίες. Το πλαστικό περνιέται σε όλες τις προηγούμενες επιστρώσεις χρωμάτων όπως υδροχρώματα, ριπολίνες κτλ αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες προεργασίες. Το πλαστικό είναι υλικό ανθεκτικό δεν χάνει το χρωματισμό του , πλένεται εύκολα και περνιέται με σχετική ευκολία.
Σύνθετα Χρώματα :
Σύνθετα χρώματα είναι αυτά που μας προσφέρουν τα χρωματολόγια για να επιλέξουμε την επιθυμητή απόχρωση. Θα λέγαμε ότι κυκλοφορούν σε αρκετά έντονες αποχρώσεις . Για αυτό εάν επιθυμούμε ένα ανοιχτότερο αποτέλεσμα θα πρέπει σε μια ποσότητα ( ας πούμε 7 κιλά που απαιτείται για ένα μέσο δωμάτιο ) να κάνουμε την εξής μείξη : 2 κιλά λευκό προς 5 κιλά χρωματισμένο. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας απασχολεί γιατί στα χρωματοπωλεία θα βρείτε την απόχρωση που εσείς θέλετε. Προσέξτε όμως γιατί το χρώμα είναι πάντοτε 1 τόνο πιο σκούρο από αυτό που βλέπετε στο δειγματολόγιο. Προσοχή : Όταν ετοιμάζουμε μόνοι μας την παραπάνω αναλογία, δεν ανοίγουμε ένα-ένα κιλό και άμα τελειώσει ετοιμάζουμε νέο. Αυτό είναι λάθος, γιατί μερικές φορές οι αποχρώσεις αλλάζουν από παρτίδα σε παρτίδα,( ακόμα και όταν παραγγέλνετε την απόχρωση που θέλετε, οι σύριγγες που εκχύουν τις χρωστικές μέσα στο πεντόκιλο σας στις μηχανές ανάμειξης των χρωματοπωλείων, έχουν κρατήσει μέσα λίγο χρώμα από την προηγούμενη απόχρωση που έφτιαξαν) . Τις περισσότερες φορές επάνω στο κουτί της μπογιάς αναφέρεται το νούμερο της παρτίδας. Καλό είναι λοιπόν να φτιάξουμε όλη την παρτίδα που θα χρειαστούμε έχοντας στο μυαλό να περισσέψει και κάνα κιλό χρώμα για τυχόν μερεμέτια ( πχ ένα φις που έχουμε απομακρύνει για την βαφή και βάζοντας το μετά το τέλος της βαφής λερώνουμε τον τοίχο ).

Πηγές : Τεχνικά φυλλάδια, Περιοδικά χρώματος και διακόσμησης και η εμπειρία μου σαν ελαιοχρωματιστής. Το παρόν άρθρο γίνεται να αντιγραφεί μέρος ή όλο αρκεί αν σεβαστείτε τον κόπο μας και αν αναφέρεται την Σελίδα μας παραθέτοντας ένα σύνδεσμο προς εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...