Ρελιέφ :
Το ρελιέφ είναι ένα ανάγλυφο υλικό μεγάλης ανθεκτικότητας με μονωτικές ιδιότητες αλλά και δύσκολο στην εφαρμογή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διακοσμητικό.
Χρησιμοποιείτε σε εξωτερικούς τοίχους, από εμφανές μπετόν, σε μαρμαροκονιάματα, τούβλα, αμιαντοτσιμέντα και γενικά σε όλες τις επιφάνειες αρκεί να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία.
Πως βάφουμε τους τοίχους με Ρελιέφ :
Το πρώτο χέρι ή αστάρωμα του ρελιέφ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Περνιέται όπως και το πλαστικό. Το τελευταίο όμως χέρι που είναι και παχύρρευστο απαιτεί ταχύτητα γιατί στεγνώνει γρήγορα και κάνει σκιές και ματίσεις. Το πρόβλημα λύνεται αν δουλέψουμε δύο μαζί. Αρχίζουμε από τις μικρές επιφάνειες και τις κόβουμε με ένα πινέλο με ελαφρώς αραιωμένο χρώμα για να δουλεύεται πιο άνετα. Ύστερα με τη βοήθεια ειδικού κυλίνδρου από αφρολέξ τις περνάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην αφήσουν ματίσεις. Το ίδιο κάνουμε όπου υπάρχει μικρή επιφάνεια . Μετά πιάνουμε τις μεγάλες επιφάνειες . Για να πετύχουμε σωστό ανάγλυφο πρέπει να αφήνουμε στους τοίχους αρκετή ποσότητα υλικού και να το στρώνουμε καλά για να παρουσιάζει ομοιομορφία. Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο : Αφού έχουμε κάνει τα κοψίματα όπου χρειάζεται , βουτάμε τον κύλινδρο μέσα στο χρώμα και παίρνουμε όσο περισσότερο χρώμα μπορούμε. Τον κυλάμε στον τοίχο καλύπτοντας σε πλάτος μόνο μια ρολιά, ξαναβάζουμε χρώμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Μόλις αλείψουμε 4-5 κυλινδριές έρχεται ο δεύτερος μάστορας με κύλινδρο βουτηγμένο στο χρώμα σταυρώνει την περασμένη επιφάνεια και μετά στρώνει το υλικό από πάνω προς τα κάτω και προσέχοντας να πατάει η μία ρολιά επάνω στην άλλη για να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τυχόν ματίσεις και σκιές. Μετά το πέρασμα δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση γιατί χαλάει η ομοιομορφία της επιφάνειας. Υπάρχει και μία άλλη τεχνική. Περνάμε το υλικό μας όσο πιο παχύ μπορούμε και από πίσω έρχεται ένας μάστορας με έναν ειδικό μικρό λαστιχένιο κύλινδρο και στρώνει το υλικό σηκώνοντας το. Ο μικρός πλαστικός κύλινδρος έχει την ιδιότητα να αφαιρεί χρώμα και να το σηκώνει δημιουργώντας ένα ελαφρύ μπιμπίκι στην επιφάνεια. Μερικές φορές όταν το ρελιέφ που αφήνουμε σε ένα ταβάνι είναι πολύ παχύ και ακριβώς μετά περαστεί με τον πλαστικό ειδικό κύλινδρο έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μικρών σταλακτιτών που άμα φωτιστούν κατάλληλα δίνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα χωριάτικου άγριου σοβά.
Τσιμεντόχρωμα:
Το τσιμεντόχρωμα περνιέται σε επιφάνειες από εμφανές μπετόν ( λιγάκι δύσκολο σήμερα που υπάρχουν τα ακρυλικά χρώματα που είναι πολύ πιο εύκολα στην εφαρμογή τους) . Υπάρχουν τριών ειδών τσιμεντοχρώματα που είναι και τα συνηθέστερα.
- Το τσιμεντοχρώμα με βάση το τσιμέντο. Το υλικό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικές επιφάνειες αλλά και σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη χρήση νερού ή εξαγωγή ατμού. Το υλικό αυτό δεν έχει άριστες μονωτικές ιδιότητες αλλά σαν τσιμέντο που είναι έχει μεγάλη αντοχή. Επίσης επειδή είναι πορώδες, του επιτρέπει να απορροφά και να διώχνει του υδρατμούς.
- Το ακρυλικό τσιμεντοχρώμα. Το υλικό αυτό έχει σαν βάση την πρώτη ύλη πλαστικού. Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και οι μονωτικές του ικανότητες έχουν δοκιμαστεί και μας δίνουν υψηλές αποδόσεις.
- Το ελαιώδες τσιμεντοχρώμα. Το υλικό αυτό είναι ένα από τα πρώτα που εμφανίστηκαν. Λόγω όμως του κόστους του και της δύσκολης εφαρμογής, αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε σήμερα. Παρ'ολα αυτά είναι εξαιρετικής αντοχής σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου