Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Χρωστικές και μανιτάρια.


Πριν την ανακάλυψη των τεχνικών χρωστικών ουσιών, οι βαφές είχαν κυρίως φυτική προέλευση.


 Το μυστικό τους κρατιόταν καλά φυλαγμένο (ευρεσιτεχνία της εποχής) αφού αντιστοιχούσε σε πολλά κέρδη. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκαν βαφές από μανιτάρια, αφού αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Οι χρωστικές ουσίες τους εντοπίζονταν στην κυτταρική μεμβράνη και στο κυτόπλασμα. Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί 100 περίπου τέτοιες ουσίες, που δίνουν πάνω από 1.100 διαφορετικές αποχρώσεις.

Γενικά, τα χρώματα των μανιταριών δεν είναι σταθερά, αλλά μεταβάλλονται με τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία τους. Οι χρωστικές των μανιταριών όταν διαλύονται στο νερό μπορούν να βγάλουν υφαντικά υλικά, άλλες απ’ ευθείας, άλλες αφού προστεθούν σταθεροποιητές, όπως άλατα αργιλίου, σιδήρου, χρωμίου, στάχτη, ξίδι, κτλ.

Οι ασκομύκητες δίνουν χρώματα καστανά, ανοιχτοπράσινα, βερικοκιά, κ.α.

Οι βασιδιομύκητες δίνουν χρώματα κόκκινα, ρόδινα, βυσσινί, κίτρινα, πράσινα κ.α.

Οι βωλίτες δίνουν χρώματα κίτρινα, μουσταρδιά, λεμονί, λαδοπράσινα κ.α.

Οι ίσκες δίνουν χρώματα πορτοκαλί, κίτρινα, καστανά, μουσταρδί, κ.α.


Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...