Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μοντέρνο έπιπλο και Ιστορία.


Ιστορία του μοντέρνου επίπλου



Τον 19ο αιώνα με την βιομηχανική επανάσταση γεννήθηκε μια νέα κατηγορία σχεδιαστών με πιο φουτουριστικές ιδέες. Το παραδοσιακό σκοτεινό, επιχρυσωμένο ή σκαλισμένο ξύλο, με τα βαριά πλούσια διαμορφωμένα υφάσματα έδωσε τόπο στο ελαφρύ και απλό έπιπλο. Μεταξύ των πλούσιων -ευγενών και των φτωχών η μέση κατηγορία είχε προκύψει η όποια δεν αναζητούσε το έπιπλο των πλούσιων
Επίσης οι επιρροές από την Αφρική, την Ασία και ειδικά την Ιαπωνία είχαν μια μόνιμη επίδραση στο σχεδιασμό των σύγχρονων επίπλων. Η λειτουργία, η πρακτικότητα και η οικονομική δυνατότητα πραγματοποίησης ήταν η νέα επιταγή στα έπιπλα. Η τεχνολογία και η βιομηχανική ανάπτυξη διαδραμάτιζαν ήδη το ρόλο τους στην παραγωγή των απλών όμως χρήσιμων επίπλων.

Ο Michael Thonet ένας αυστριακός γερμανικός κατασκευαστής γραφείων ήταν ο πρώτος που ειχε πειραματιστεί στην παραγωγή ξύλινων επίπλων κουρμπαρισμένα με ατμό . Με την καρέκλα του για καφέ γνωστή ως "Konsumstuhl Nr 14" έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο και μέχρι το 1930 πάνω από 50 εκατομμύρια από αυτές τις καρέκλες παρήχθησαν.






Konsumstuhl Nr 14
 
Μια άλλη διάσημη καρέκλα εκείνης της εποχής ήταν η "Tripolina". Κατασκευάζονταν από το ξύλο, μέταλλο και μουσαμά και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από Joseph Fendy το 1877. Αυτή η καρέκλα χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τα βρετανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της αποικιακής εποχής. Είναι μια απλή καρέκλα που διπλώνεται για μεταφορά και μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου αν και βλέποντας την δεν το πιστεύει κάποιος .






Τripolina
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα σύγχρονων επίπλων είναι της γερμανικής σχολής Bauhaus όπως η καρέκλα Wassily του Marcel Breur's. Αυτή η καρέκλα αποτελείτε από σωλήνες χάλυβα και λουριά δέρματος. Το θαυμάσιο και απλοϊκό αυτό σχέδιο άφησε εποχή στον σύγχρονο σχεδιασμό επίπλων .






Wassily
Tο πλαϊνό τραπεζάκι της Ellen Gray η Barcelona του le corbizie και το τραπεζάκι του Noguchi είναι μερικά δείγματα εκείνης της εποχής


  Elen gra Barcelona Noguuchi table
Τα σύγχρονα έπιπλα είναι λειτουργικά, πρακτικά και σχεδιασμένα για να δώσουν ένα αίσθημα πολυτέλειας και ελαφρότητας Τα μέταλλα, πλαστικά, γυαλί χρησιμοποιούνται τώρα μαζί με το ξύλο στην παραγωγή των σύγχρονων επίπλων και ολόκληρη μια νέα γενεά των υφασμάτων και των χρωμάτων υιοθετείται. Τα υφάσματα χρησιμοποιούμενα είναι τολμηρών και φωτεινών χρωμάτων που κάνουν τα σύγχρονα έπιπλα να φανούν πιο καλλιτεχνικά.
Τα μοντέρνα έπιπλα έχουν αλλάξει τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε σε πιο χαλαρωτικούς ,χαρούμενους και φωτεινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...