Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βιοκλιματισμός και προϊστορία


Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια μπορούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, όσοι διαβιούν από την τουριστική κίνηση του νησιού, να ευελπιστούν ότι θα ανοίξει σύντομα ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού, στο Ακρωτήρι Θήρας.
Η ανακατασκευή του στεγάστρου έχει πλήρως ολοκληρωθεί, έχει επενδυθεί εσωτερικά με ξύλο, έχει στρωθεί με πατημένο χώμα η βιοκλιματική οροφή του και έχει ήδη φυτρώσει αγριάδα, όπως ακριβώς προέβλεπε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του.
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονικών ορίων που έχει υποσχεθεί η εργολήπτρια εταιρεία, δηλαδή ώς τις 31 Μαΐου 2011, μας μετέφερε ο αρχιτέκτονας του βιοκλιματικού στεγάστρου Νίκος Φιντικάκης, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ακρωτήρι.
Ο ίδιος βεβαίως, όπως και κανείς άλλος, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα λειτουργήσει ο χώρος. Αυτό εξαρτάται απολύτως από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει η προετοιμασία των τριών διαδρομών επίσκεψης. Μία για το ευρύ κοινό, η δεύτερη για τα ΑμεΑ και η τρίτη για τους ειδικούς επιστήμονες.
Η διαδρομή του κοινού θα είναι περιμετρική και θα έχει δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις για ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες από εκεί θα έχουν μια συνολική εποπτεία της αρχαίας πόλης, που ήταν πυκνοδομημένη, είχε συνολική έκταση περί τα 200 στρέμματα (η ανασκαφή παρουσιάζει τμήμα της σε έκταση 14 στρεμμάτων) και 30.000 κατοίκους. Ο οικισμός αυτός ισοπεδώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. από σεισμό, επάνω από τα ερείπιά του η πόλη ξανακτίστηκε, ώσπου ετάφη από την υφαιστειακή λάβα μετά τη μινωική έκρηξη.
Πολυώροφα
Οι επισκέπτες θα βλέπουν τα ανασκαμμένα πολυώροφα κτίρια, που ήταν στολισμένα στις ανωδομές τους κυρίως με πλούσιες τοιχογραφίες, τις αποθήκες, τους βιοτεχνικούς χώρους, την πολεοδομική οργάνωση του χώρου με τους δρόμους, τις πλατείες, το αποχετευτικό σύστημα που περνούσε κάτω από τα λιθόστρωτα και συνδεόταν με τα σπίτια. Θα θαυμάζουν, επίσης, μερικά από τα εντυπωσιακά κινητά ευρήματα, ενδεχομένως τα κρεβάτια, ένα καλάθι, αποθηκευτικά πιθάρια, αντικείμενα που μπορούν να εκτεθούν σε έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο. Γιατί δεν έχουμε εδώ ένα μουσείο, που να διαθέτει ειδικές συνθήκες κλιματισμού για ευαίσθητα έργα τέχνης, όπως είναι για παράδειγμα οι τοιχογραφίες.
Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης είναι ο μοναδικός χώρος παγκοσμίως, έκτασης 14 στρεμμάτων, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολη και η συντήρησή του, όπως μας είπε ο Νίκος Φιντικάκης, βραβευμένος για τον πρωτότυπο βιοκλιματικό σχεδιασμό αυτού του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...